Zo overleef je, als een echte Bear Grylls, in de Nederlandse natuur!

Månafossen, Norway – (L to R) Bobby Bones and Bear Grylls battle the rain for National Geographic’s RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)

De wereldberoemde survival-expert, Bear Grylls, weet als geen ander hoe je op ’s werelds wildste plekken kunt overleven met gelimiteerde middelen. In het nieuwe seizoen van zijn programma Running Wild with Bear Grylls, dat vanaf 12 april te zien is op National Geographic, neemt hij zeven Hollywood-sterren mee op avontuur. Zo worden o.a. Anthony Mackie (The Falcon and the Winter Soldier), Terry Crews (Brooklyn Nine-Nine), en Danny Trejo (Sons of Anarchy) blootgesteld aan de ultieme fysieke en mentale test. Hoewel we in Nederland geen echte wildernis hebben, kan je hier prima survivallen.

De Nederlandse Bear Grylls heet Clemens Disch. Hij weet als geen ander hoe je in de natuur kunt overleven als je volledig op jezelf bent aangewezen. Met zijn expertise trainde hij onder andere deelnemers van Expeditie Robinson om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op hun overlevingstocht in de wildernis. “Voor mij gaat survivallen vooral om zelfredzaamheid.” Voor iedereen die in de meivakantie de Nederlandse natuur gaat trotseren, deelt Clemens zijn belangrijkste tips.

Tip 1: Doe research en durf je skills te testen

Op Youtube en internet kan je veel informatie vinden. Lees je in en koop of huur wat basismateriaal.
Test het survivallen eerst uit in de tuin, zodat je feeling krijgt met het materiaal. Gelukt? Dan kan het echte avontuur beginnen.

De verschillende omstandigheden van een natuurgebied stellen je goed op de proef. Waarschijnlijk vind je er niet alles in de perfecte grootte en maten, of gooit het weer roet in het eten. In Nederland is de kans namelijk groot dat het een paar dagen geregend heeft waardoor alles vochtig is. Hoe ga je daarmee om? Oefening baart kunst. Stuur jezelf naar buiten en oefen de techniek regelmatig.

Månafossen, Norway – (L to R) Bobby Bones and Bear Grylls battle the rain for National Geographic’s RUNNING WILD WITH BEAR GRYLLS. (National Geographic/Ben Simms)

Tip 2: Onthoud de survival regel van 3

Wanneer je eenmaal de natuur in trekt en in een benarde situatie terechtkomt, zijn er een aantal dingen van belang. Het allerbelangrijkste is niet in de stress schieten en rustig blijven. Daardoor kan je weloverwogen beslissingen maken. Hou daarbij vooral de survival regel van 3 in gedachten.

Een mens kan gemiddeld:
• 3 minuten zonder zuurstof
• 3 uur zonder bescherming tegen de elementen
• 3 dagen zonder water
• 3 weken zonder eten
• 3 maanden zonder sociaal contact

Als je in een situatie terechtkomt waarbij je tegen onderkoeling aanzit en dorstig bent, leert de survival regel van 3 dat je er allereerst voor zorgt dat je lichaam opwarmt en daarna pas op zoek gaat naar water. Hierdoor kun je je overlevingskansen vergroten.

En nu, de wildernis in!

Oké, nu heb je de belangrijkste informatie op zak om te kunnen overleven in de natuur. Maar waar ga je dit dan doen? Het is in Nederland niet toegestaan om te wildkamperen, dus je kunt niet zomaar in een willekeurig natuurgebied je tentje opzetten. Toch zijn er een aantal mooie paalkampeerplekken langs de Twenteroute waar je kunt overnachten. Op deze wildkampeerplekken mag slechts een klein aantal tentjes staan. Je mag hier maximaal 24 uur bivakkeren, daarna moet je verder met je tocht. Zo kan je Nederland verkennen, Bear Grylls-stijl!

Wil je liever eerst nog wat inspiratie opdoen, of ben je geen durfal maar ben je wel benieuwd naar de wilde avonturen van Bear Grylls en zijn beroemde gasten? Kijk dan vanaf 12 april, iedere maandag om 21:00 uur, naar Running Wild with Bear Grylls bij National Geographic.

Met een groepje vrienden of het gezin survival skills van een expert leren? Volg dan de Running Wild cursus bij Backtravel, het bedrijf van Clemens Disch.

Voor meer informatie over het nieuwste seizoen Running Wild with Bear Grylls: klik hier

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.