Zelf vlierbloesemsiroop maken – Helpt tegen griep/verkoudheid!

vlier vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop, misschien ken je het wel misschien ook niet. Ik maakte zelf vlierbloesemsiroop want het helpt erg goed tegen griep en verkoudheid! Aangezien de natuur in onze buurt heel veel vlierbloesem heeft besloten wij om eens op pad te gaan om dit zelf te gaan maken. Een stuk goedkoper en een goede voorraad voor de komende maanden. Maar hoe maak je dat nou?

Misschien ken je de vlier? Ik kende het al wel en besloot om zelf een heleboel siroop te gaan maken. Zo ben ik een stuk goedkoper uit en heb ik een grote voorraad en wordt ik hopelijk de komende maanden niet meer ziek. Want wist je dat het sap van de vlier heel goed voor je is. Zodra ik een klein beetje verkouden ben drink ik een aantal glazen siroop met gekookt water en is de verkoudheid binnen 2 dagen verdwenen. Een voorraad is dus zeker gewenst met mijn lichte weerstand!

Vlierbloesemsiroop maken

Het zal je niet verbazen maar je hebt een heleboel vlierbloesem nodig. Je kent ze waarschijnlijk wel, die mooie witte bloemen die je veel rond het bos ziet. De vlier is makkelijk te herkennen.
schoonheid van de natuur
Het recept voor zelfgemaakte vlierbloesemsap/siroop is heel erg makkelijk. De exacte hoeveelheden voor een klein recept is moeilijk in te schatten. Ik maakte 10 liter sap en had daar een kwart pan met bloemen voor. Op deze 10 liter deed ik 1 hele citroen in parten gesneden en 2 kilo suiker. Maar laat ik bij het begin beginnen. Na het plukken van de bloemen van de vlier schud je ze even af en doe je ze vervolgens in een pan en zorg je ervoor dat de bloemen net onder water staan. Niet teveel maar ook niet te weinig. De bloemen geven namelijk een sterke smaak en geur af en het water is dan erg belangrijk om voldoende te hebben. Je laat de pan met water inclusief de bloemen nu ongeveer 24uur staan. Je kunt eventuele beestjes die je gemist hebt er nu ook nog uithalen.

Nu je de bloemen met het water hebt laten trekken ga je het even verwarmen. Doe dit zo’n kwartier ongeveer. De smaak en geur trekt er nu nog beter in. Na zo’n kwartier is het tijd om de bloemen te verwijderen. Dit doe je eerst door een zeep. Je zult merken dat je nu nog steeds veel troebel overhoudt in het water wat er niet bij in moet zitten. Pak nu een oude theedoek (of nieuw wat jij wilt!) en giet hier nogmaals het water doorheen. Je zult merken dat je nu een mooie transparante/gelige sap over houdt. Tijd om de suiker en de citroen er bij in te doen. Dit alles laat je zo’n 2 uur op middel vuur aan staan. Voordat het klaar is moet het natuurlijk even geproefd worden. Je weet dan ook gelijk of er genoeg suiker in zit.
vlier vlierbloesemsiroop
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dit alles smaakt? Ik beschrijf het als een lepel honing in een glas warm water. Je proeft een beetje een bloemachtige smaak die zoet is.

Vlierbloemsemsiroop is heel goed als je verkouden bent of griep hebt. Zelf als ik dit voel opkomen drink ik 2 dagen een aantal glazen en heb ik nergens meer last van. Zeker ideaal dus als je net als ik een zwakke weerstand hebt.

Heb jij wel eens vlierbloesemsiroop gedronken? En lijkt het je leuk om zelf te maken?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Zelf vlierbloesemsiroop maken – Helpt tegen griep/verkoudheid!

    1. Jaa lekker he!! Kan niet wachten om straks ook met de bessen een siroop te maken, ook erg lekker (bij deserts enzo!)

Comments are closed.