Wie (wel eens) problemen of chronische klachten heeft rondom de buikzone, denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn, een gluten- en/of zuivelintolerantie of een spastische darm, weet hoe vervelend dat kan zijn. Wist je dat 70-80 procent van je immuunsysteem zich fysiek in je darmen bevindt? Onze hersenen en het darmstelsel staan in nauwe verbinding met elkaar en hebben flinke invloed op elkaar.
Wanneer je niet lekker in je vel zit kan zich dat uiten in je darmstelsel en andersom werkt dat net zo, als je darmstelsel niet optimaal werkt kan zich dit uiten in het geestelijk niet lekker voelen. Daarom is het heel belangrijk om voor beiden heel goed te zorgen! Alles wat je binnenkrijgt aan voedsel komt langs je darmen en zij moeten de goede voedingsstoffen opnemen en de slechte invloeden zoals kwade bacteriën afbreken. Als je darmen van slag zijn, gaat dat niet altijd even goed. Dit kun je dus beïnvloeden met eten, maar stress speelt ook een zeer belangrijke rol. Drukte of stress heeft een negatieve invloed op ons, als je dat weet aan te pakken in combinatie met voeding dan zou dat al een hele verbetering kunnen betekenen.
Food!
Als je darmen van slag zijn, kun je aan de slag gaan met het bepalen van welk voedsel je nog tot je neemt en welk voedsel niet. Het is raadzaam om verschillende testen te doen zodat je weet in welke richting je moet zoeken. Over het algemeen werken geraffineerde suikers, verzadigde vetten en stimulerende middelen (cafeïne, alcohol) niet positief op je darmen. Probeer deze te vermijden en je te concentreren op de juiste voedingsstoffen zoals vette vis, rauwe noten en heel veel groenten. Vezels, probiotica, mineralen en vitaminen zijn enorm belangrijk voor je darmen. Drink voldoende water en (groene) thee om processen optimaal te laten verlopen en afvalstoffen af te voeren. Magnesiumpoeder is een hele goede aanvulling op gezonde voeding, dit zorgt voor een positieve werking op je darmwand en het kalmeert het zenuwstelsel. Tevens worden spierwerking en je energievoorraad positief gestimuleerd waardoor je buik de nodige rust krijgt. Je kunt het beste een poedervorm aanschaffen omdat dit beter wordt opgenomen in je lichaam. Met name als je darmproblemen hebt, is dit aan te raden.
Yoga it is!
Naast voeding is bewegen heel erg belangrijk. Blijf in beweging en probeer dagelijks een korte wandeling te maken! Extreme drukte of stress spelen een belangrijke rol bij problemen rondom de buikzone. Daarom is het extra belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Yoga en dan met name de yoga stijl Yin Yoga kan hier een hele goede bijdrage aan leveren. Laat je niet afschrikken door het suffe beeld wat soms nog heerst, yoga is al lang niet meer voor de geitenwollensokken-types onder ons! Bij Yin Yoga is het lekker warm in de ruimte waar je de yoga sessie volgt waardoor je optimaal kunt ontspannen, en ook heerlijk voor een rustige buik. Iedereen heeft een yogamat en yoga materiaal zoals een blok, deken en yoga kussen. Zo maak je het jezelf comfortabel en voorkom je blessures. Vervolgens neem je een aantal houdingen aan waarbij je op je ademhaling let, iedere houding wordt voor langere tijd (kan verschillen van één tot vijftien minuten) aangehouden.
Het nemen van de tijd zorgt voor de volgende voordelen:
– Spierspanning loslaten, dit zorgt voor echte ontspanning
– Goed om leren gaan met je ademhaling
– Goed te volgen voor iedereen
– Je bindweefsel heeft de tijd te herstellen
– Je concentratie wordt bevorderd, wat op langere termijn zorgt voor meer focus en rust
Yin Yoga is zelfs geschikt voor mensen met een burn-out of een zeer stressvolle periode. Bij Yin Yoga neem je de houdingen één voor één aan. Tussen de houdingen zitten veel houdingen die zich concentreren op de darmen en ze de ruimte geven en kalmeren. Zo is er een houding die begint in de ‘child pose’, vanaf deze houding til je je linkerarm op en plaatst deze onder de rechterarm. Je probeert dit zo ver mogelijk te doen zonder dat je pijn voelt. Je rechterhand blijft gewoon voor je liggen en je plaatst je linkeroor op de yogamat. Je houdt de pose vast voor drie minuten, waarna je hetzelfde doet met je rechterarm. Hierna ga je twee minuten in de gewone childs pose liggen. Dit is een simpel voorbeeld van één oefening, kun je nagaan wat yoga nog meer voor jou te bieden heeft!
Als je er met bovenstaande tips niet uitkomt, is het heel raadzaam om eens een afspraak te maken met een orthomoleculair therapeut of een voedingsdeskundige om je problemen rondom je buikgebied bespreekbaar te maken.
Heb je een beetje geduld en pak je je voedingsgewoonten aan en ga je regelmatig naar yoga? Dan merk je na enkele maanden al hele fijne resultaten!
Ik heb het weleens met gym gedaan, maar ik kon dus zo niet serieus meedoen. Nu was de situatie natuurlijk ook wel een beetje grappig, maar ik doe liever de wat extremere, actievere sporten/activiteiten ^^
Yoga is geweldig! Ik doe het nu ook bijna een jaar. 🙂
Yoga leert je ook je lichaam te kennen.
Aum Shanthi