Wieliczka zoutmijn

Wieliczka

Alweer het ene laatste artikel in mijn stedentrip serie. Ik ben er bijna doorheen, en dat betekend dat ik nu alleen nog de artikelen van de Wieliczka zoutmijn met jullie ga delen. Dit artikel is een informatie artikel over de zoutmijn, waarin ik mijn ervaring deel. Het volgende artikel is de fotoreportage, en daarin zal je een heleboel foto’s aantreffen. Maar nu over naar het informatieve deel van de Wieliczka zoutmijn! Lees je gezellig mee?

Wieliczka

Wieliczka zoutmijn

Tijdens mijn stedentrip naar Krakau stond de zoutmijn ook hoog op het lijstje met bezienswaardigheden die we wilde bekijken. Vanaf Krakau centrum (Glowny) is het 18 minuten met de trein, en dat is echt onwijs snel. Je hebt niet eens door dat het 18 minuten is. De omgeving waar je door heen reist met de trein is prachtig, en je kijkt echt je ogen uit.  Een kaartje met de trein kost 4 zloty, wat omgerekend zo’n 1 euro is. Kaartjes kun je bij de conducteur kopen of bij de informatie balie op het station. Wij kochten ze bij de conducteur, en dat was veel sneller dan bij de informatie balie.

Het bezoek


Mijn tip voor het bezoeken van de zoutmijn is om de Poolse tour te kopen in plaats van de internationale tour. Ze gaan er zo snel doorheen, dat je het ten eerste nauwelijks kunt verstaan, en je eigenlijk de gesproken tekst niet nodig hebt. Het is best wel duur vergeleken met de andere bezienswaardigheden in en rond Krakau. De internationale die 1x per uur gaan kost 84 zloty per persoon, en de Poolse tour gaat om de 10 a 15 minuten en kost 55 zloty per persoon. Je kunt de kaartjes online bestellen, maar ook bij een toeristisch punt.

Alles in de mijn is gemaakt van zout. Hierboven op de foto kun je dat ook goed zien. Het is er in de winter spiegel glad, maar toch is de temperatuur 16 graden het hele jaar door. Het is ontzettend veel lopen, en niet toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn. Je loopt eerst 57 trappen van 7 treden omlaag (je bent dan 135 meter diep), en vervolgens ga je nog dieper en lager de mijn in. Je loopt over verschillende trappen. Je ziet onderweg op de verschillende lagen meertjes van kristal helder blauw water. Het is zeker de moeite waard als je een interesse hebt in mijnen en kristallen.

Vraag: Ben jij wel eens in een mijn geweest?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.