Webshop | Inkopen voor de feestdagen

Voor de meeste mensen lijkt het wellicht nog erg ver weg maar als ondernemer ben ik maanden van tevoren al bezig met de feestagen. Inkopen voor de feestdagen heb ik dus ook al gedaan!

De meeste webshop eigeneraren zijn vaak al een seizoen of 2 verder aan het plannen. Zo ben ik al sinds maart bezig met voornamelijk de kerst producten. Leveranciers zoeken, mogelijkheden bekijken , ideeen opschrijven, ga zo nog maar even door.

Waarom ben je zo vroeg bezig met de feestdagen?

Als eerste vooral omdat het meer voorbereiding vergt dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld de adventskalenders. Het is niet even een paar items bij elkaar pakken en opsturen. In mijn geval begint het bij de kalender verpakking. Heel veel onderzoek gedaan naar een leverancier om mij eigen doosjes te laten maken. De wensen die ik had in combinatie met de hoeveelheid (max 250 stuks) zorgde er na een paar weken voor dat dit toch geen optie bleek te zijn. De kosten zouden veel te hoog zijn en daarnaast zou ik dan mijn items moeten verkleinen wat ik absoluut niet wilde. (ik wil geen items van 1 a 2 cm in een adventskalender!)

En dan nog de items samenstellen die in de kalender gaan. 24 verschillende items waarbij er naast een paar basics ook veel unieke items in zitten. Wat dacht je van verzendmaterialen, beschermingsmateriaal en zo zijn er nog een aantal dingen die ik van te voren geregeld moet hebben om 1 product te lanceren voor de kerst.

Als je groter wordt dan ben je veel drukker


Als je nog groter wordt dan ben je vaak al bijna een jaar vooruit aan het plannen. Neem nu het laten maken van de adventskalenders. Deze moeten ontworpen worden, gedrukt worden, vervolgens moet je ze gaan vullen. Het gaat nu wel om grote aantallen van alles boven de 250 stuks! Daar gaat natuurlijk ook extreem veel tijd in zitten om te vullen. En alle items moeten daarvoor natuurlijk ingekocht worden. Het gaat dan niet meer om 5 kilo van een item maar rustig 10 tot 100kilo! Het lijkt me overigens echt geweldig!

Wist jij hoeveel tijd er in de voorbereidingen voor de feestdagen ging zitten?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.