We gebruiken zonnebrandcrème helemaal verkeerd!

spijker jurkje, normandie, my jewellery

Heerlijk dat zonnetje natuurlijk, maar wist je dat we onze zonnebrand crème helemaal verkeerd gebruiken? Ik zette de 5 meest gemaakte zonnebrandcrème fouten voor je op een rij. Benieuwd of jij zonnebrand crème op een goed manier gebruikt?

Wat hebben we de afgelopen weken al geluk gehad met het mooie weer. De zon heeft ons al uren verwend en dat terwijl de zomer nog niet eens begonnen is. Zelf ben ik dan ook vaak buiten te vinden om een mooi bruin kleurtje te krijgen. Maar het gebruik van zonnebrandcrème schiet er soms wel eens bij in.

Zonnebrand crème gebruiken

Toen ik nog aan de Thiosix en de prednison zat moest ik mij elke dag meerdere keren insmeren om de kans op huidkanker te verminderen. Dit deed ik toen ook super trouw, maar sinds ik ben gestopt met die rommel, is ook het gebruik van zonnebrand crème langzaam afgenomen. Super stom natuurlijk want de zon is er altijd en je zou je dus altijd moeten insmeren, ook als het een bewolkte dag is. En ik ben echt niet de enige die dit vergeet, want er smeren zich maar weinig mensen altijd in tegen de zon.
spijker jurkje, normandie, my jewellery

Daarbij heb ik ook vaak nog een tube of spray flacon liggen van vorig jaar. Maar wist jij dat de werking van zogenaamde oude zonnebrandcrème afneemt? Kocht je bijvoorbeeld een factor 50, dan is hij een jaar later nog amper factor 20. Iets om dus zeker rekening mee te houden, want je verbrand dus echt als je oude zonnebrand crème gebruikt, maar loopt daarmee ook grotere kans op huidkanker. Naast al die risico’s schijnt het ook dat je er niet egaal bruin van wordt omdat de dekking niet overal hetzelfde meer schijnt te zijn. Balen!

Smeren, smeren en nog eens smeren!


Als jij bovenstaande fouten nog niet had gemaakt, vind ik dat je het al heel goed doet! Maar heb jij wel eens nagedacht over de SPF factor van je zonnebrand? En dat heeft eigenlijk niets te maken met het feit of je sneller bruin wordt of niet, nee het heeft te maken met wanneer jij je weer in moet smeren. Koop jij bijvoorbeeld een factor 50, dan betekend dat, dat je na zo’n 4 uur de huid weer moet voorzien van een nieuwe laag crème. Maar heb jij een factor 15 of 20 gekocht, dan moet je na een uur alweer een nieuwe laag aanbrengen.

Het is dus echt niet zo gek om je eens te verdiepen in de zonnebrandcrème wereld. Er zijn zoveel merken, zoveel verschillen dat het goed is om te weten welke jij zou moeten gebruiken met jouw huidtype. Zelf haal ik altijd een kleine sprayflacon zodat ik zeker weet dat ik hem na dit zomer seizoen heb opgebruikt. Zo heb ik nooit oude flacon’s in huis liggen waarvan de werking is afgenomen en ik dus nog vaker moet gaan smeren. Want eerlijk, ik smeer liever een factor 50 1x in de 4uur dan elke uur opnieuw een lagere factor te moeten aanbrengen. Jij toch ook?

Wist jij dat de werking van zonnebrandcrème na een tijdje verminderd?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “We gebruiken zonnebrandcrème helemaal verkeerd!

  1. Zo wat een goed artikel.
    Dit wist ik niet.
    Moet zodra ik weer naar buiten kan nieuwe kopen…..

    Een fijne dag ‍♀️

  2. Ik smeer elke dag, ook in de winter! #melkfles!
    Ook nog een leuk wist je datje: als je steeds een nieuwe laag over de oude laag smeert werkt je zonnecrème ook minder. super leuk artikel!

Comments are closed.