Wat is etherische olie?

kruiden en specerijen

Een aantal maanden geleden ben ik mij gaan verdiepen in Etherische olie. In een wereld vol met merken, geuren en behoeften probeer ik te vinden wat bij mij past. Dat heb ik inmiddels zeker gevonden en daarom wil ik mijn ervaringen met jou delen. Maar eerst, wat is Etherische olie?

Omdat er een gigantische keuze is in het verkrijgen van etherische of essentiële olie, is het belangrijk dat je eerst weet wat dat precies is. Hoe komt het dat je bij het ene merk maar 2euro betaald en bij een ander merk misschien wel 45euro voor dezelfde geur?

Wat is etherische olie

Laat ik als eerst voorop stellen dat essentiële en etherische precies hetzelfde is. Er is dus in principe geen verschil in een essentiële of etherische olie. Wel in hoe iets gemaakt kan zijn, welke ingrediënten er in het product zitten en wat de prijs is dat je voor een flesje betaald!

Etherische olie is een vluchtige olie, een olie die vervliegt in de lucht. De olie wordt gewonnen uit plantaardige producten door destillatie of koude persing. Het eindproduct wat vrij komt uit die destillatie of koude persing is etherische olie. Wat ik zelf belangrijk vind is dat er geen chemische rommel in de producten zitten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar biologische olie en vond ik die bij onder andere Geurwolkje en de Groene Linde, maar ook Young Living heeft zulke oliën.

Die olie kun je vervolgens op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door verstuiving in de diffuser, door te gebruiken in bad, een massage, door in te nemen, te sprayen of door inademing. Welke manier het prettigste is, hangt helemaal af van jou als persoon. Zo vind ik bijvoorbeeld het verstuiven in de diffuser heel erg fijn, maar gebruik ik ook regelmatig een roller.
kruiden en specerijen

Wist je bijvoorbeeld dat essentiële oliën al binnen 20 minuten elke cel in het lichaam hebben bereikt?

Hoe gebruik je etherische olie?


Hierboven noemde ik het al kort, je kunt olie op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een diffuser. Doordat de olie wordt omgezet tot microdruppels kan de olie door de hele ruimte verspreiden. Afhankelijk van de grote van je diffuser gebruik je 5 tot max 10 druppels.

Als je de olie gebruikt in bad meng je 5 druppels op 10 ml basisolie (bijvoorbeeld amandelolie of V-6 van Young Living) die je vervolgens mengt met het warme water. Bij een massage doe je hetzelfde alleen doe je het daarna niet in het water maar gebruik je dit mengsel om te masseren.

Wil je het bijvoorbeeld als een spray gebruiken (deze zie je steeds vaker) dan spray je dat boven je hoofd in je aura.

Als laatste zou je het dus ook kunnen inademen. Dit kun je doen door enkele druppels op je kussen te druppelen of op je sjaal/zakdoek. Maar je kunt het natuurlijk ook in een badje van warm water doen en vervolgens dit inademen.

Bij alles geldt, doe wat jij het prettigste vind anders werkt het natuurlijk alleen maar averechts. Zelf vind ik de diffuser het fijnste om te gebruiken maar gebruik ik ook af en toe een roller (bijvoorbeeld de allergie roller).

Gebruik jij al etherische olie?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.