vroeger en nu
Lifestyle

Wat ik geloof en hoe ik daar over denk

Geloof, iedereen heeft er wel een mening over, en iedereen gelooft weer wat anders. Hoe kan dat, en wat gaat er nog verder door mij heen als is aan dit onderwerp denk. Mijn hersenspinsel over geloof, is een interessante en de meest lastige die ik tot nu toe geschreven heb! Wat ik geloof en hoe ik daar over denk.

Ja waar moet ik nu beginnen. Het is zo lastig om over dit onderwerp iets te schrijven, omdat er zoveel meningen over zijn. De een vind dit wel goed, de ander niet. De ander vind geloof weer iets anders dan de andere, en ga zo nog maar even verder. Maar dat weerhoudt mij er niet van om er toch een artikel over te schrijven. Want waarom zou ik mijn mening over dit onderwerp niet mogen delen. Een ander kan niet bepalen of jij het goed doet of niet. Als je dan echt geloofd, dan mag je zelfs geen oordeel vellen over een ander.

Geloof

Het is iets bijzonders. Ik zou het niet echt precies kunnen uitleggen. Als ik aan geloven denk, dan denk ik aan hoe ik ben opgevoed. Ik ben Christelijk opgevoed, heb op een christelijke basis- en middelbare school gezeten, maar ben buiten school nauwelijks zelf in de kerk geweest. Daar had ik gewoon geen behoefte aan. Omdat ik zoveel anders geloof dan de mensen hier in de kerk. Als ik zelf een kerk zou hebben, dan is iedereen ongeacht zijn afkomst, geloof, uiterlijk ect, WELKOM. Als ik kijk naar hoe dat hier gaat, en dat hebben ze ook gewoon zo gezegd hier. Dan mag een zwever bijvoorbeeld niet binnenkomen, en als die dan toch binnenkomt dan wordt hij/zij vriendelijk verzocht weg te gaan. Dat is niet hoe het hoort. Als ik mijn geloof mag geloven(dat wat er in de jongerenbijbel staat), dan is voor God iedereen welkom. Of je nu vies bent, stinkt, een lange neus hebt, scheel kijkt, grote voeten hebt, en weet ik het allemaal nog meer. Je bent welkom, heel erg welkom zelf.

De bijbel

Want dat is wat er in de bijbel staat. En die heb ik helemaal gelezen, elke letter op elke bladzijde. En ik ben nergens tegengekomen dat iemand niet welkom zou zijn in het huis van God. Er staat ook niet in de bijbel dat je elke zondag naar de kerk moet gaan. Ook niet dat je geen tv of computer mag hebben. Ook niet dat je elke keer als je naar de kerk gaat nieuwe kleding moet hebben. Er staat dat je elkaar lief moet hebben, en elkaar moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat je anderen niet mag doden, dat je niet mag stelen, dat je netjes bent tegen je ouders. Hele normale normen en waarden, waar soms een verkeerde betekenis aan wordt gegeven. Ik mag dit gewoon zeggen, het is mijn mening, en ik heb de hele bijbel gelezen. Dus ik weet precies wat er niet in staat! Geloven doe je vanuit je hart, of dat nou in een God is of niet. Het zit in je, en niemand anders dan alleen jijzelf kunt oordelen of je gelooft of niet. En dat is misschien wel het mooie eraan. Je kunt het niet testen, er is geen examen voor om te kijken of je wel geloofd. Nee! Het zit in je, of niet.
sos familietag

Zoveel meningen

Ik ga niet beslissen wat je wel of niet moet geloven. Maar als je ergens een mening over wilt vormen, moet je wel kennis hebben om die te vormen. En daarom las ik de bijbel. Werd ik er deels depressief van, omdat er zoveel dingen in staan wat we fout doen, en maar zo weinig wat we goed doen. Maar daar leerde ik van, en vormde ik een mening over wat goed en fout is. Over wat ik dan precies geloof, wat ik met een korreltje zout moet nemen, en wat ik denk dat de bijbel uitlegt. Iedereen interpreteert dingen anders. Ik ben niet zwaar gelovig, ik ga niet naar de kerk, maar ik geloof op mijn eigen manier. Ik geloof dat God ons wil leren hoe we met elkaar moeten omgaan, dat we tevreden moeten zijn met onszelf. Maar ook wat perfecte normen en waarden kunnen zijn in het leven. Dat we allemaal gewoon wat aardiger tegen elkaar moeten zijn. En daarvoor hoef ik niet naar de kerk te gaan, maar er alleen maar over te praten of schrijven. Want ik interpreteer dat God wil dat we over Hem praten. Of dat nu in de kerk is, aan de eettafel, hier achter mijn computer of weet ik het waar. Dat is bezig zijn met het geloof. En wat en hoe je dan gelooft dat maakt niet uit.

Mijn mening

Ik respecteer mensen die niet geloven, en ik respecteer mensen die wel geloven. En ondanks dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, we niet het zelfde hoeven te geloven, toch kunnen we met elkaar door 1 deur. Dat is het belangrijkste. Heb je naaste lief, zoals jezelf. Want zeg nou zeg, de wereld zou er toch een stuk vrolijker van worden als we gewoon normaal met elkaar om zouden gaan? Geen oorlogen, geweld etc meer, maar gewoon normaal doen. Of je nu wit, zwart, dik, of dun bent, je bent mooi en je mag er zijn! Liefde, daar draait het allemaal om.

En nu is dit artikel al veel te lang geworden, en waarschijnlijk ook mijn langste hersenspinsel ooit. Heb ik al veel te veel mijn mening verteld, en weet jij nu niet meer wat je moet denken. Denk dan eens na over wat jij gelooft. Of dat nu in een God is, in jezelf, in de hiernamaals, of weet ik het, denk er eens over na. Schrijf eens wat op, en deel het met anderen!

Vraag: Denk jij niet dat alles om elkaar lief hebben draait?

1 thought on “Wat ik geloof en hoe ik daar over denk”

  1. Ik denk dat het heel erg ligt aan het gunnen van de ander. Zo ook met bedrijven: iedereen moet met elkaar opboksen. Waarom niet samenwerken om alles te laten groeien?

Comments are closed.