Wat doe je met je bedrijf als je vakantie wilt?

Als startende ondernemer kan het onwijs spannend zijn om vakantie te nemen van je bedrijf. Zelf vind ik dat ook elke keer nog lastig maar het is juist wel heel erg goed om af en toe even afstand te nemen! Wat doe je met je bedrijf als je vakantie wilt? Ik beantwoord deze vraag vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ben je benieuwd wat ik doe met mijn bedrijf als ik vakantie wil?

Een kleine disclaimer vooraf, dit is mijn persoonlijke ervaring. Ieder bedrijf, of eigenlijk iedere ondernemer pakt dingen anders aan of heeft zo zijn eigen manier. Dit is de manier die voor mij werkt, in mijn tweede ondernemersjaar. Ik startte mijn bedrijf op 29 juli 2020 en ging 1 januari 2021 fulltime aan de slag in mijn bedrijf. Daarnaast is het ook nog even goed te vermelden dat ik zowel een blog als webshop heb als bedrijf en dat ik 2 keer per jaar 1 a 2 weken vakantie neem.

Wat doe je met je bedrijf als je vakantie wilt?

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om de vakantie periode door te komen, maar dit zijn een aantal tips die je zou kunnen toepassen. En daarbij bespreek ik ook heel graag mijn eigen manier hoe ik de vakantie aanpak.
Mijn bedrijf bestaat uit mijn blog, daar lees je nu op, maar ook een webshop genaamd Natural Blooming.

Optie 1: Je gooit alles dicht
Stel je hebt dus een webshop, dan kun je ervoor kiezen om de betaalmogelijkheden uit te zetten in jou vakantie periode. Zelf kies ik hier bewust niet voor omdat dit mij bij het idee alleen al behoorlijk veel stress geeft. Persoonlijk vind ik het fijn om mijn webshop open te laten met een berichtje dat de levertijd langer duurt.
Waarom zou je voor de optie kiezen om alles dicht te doen? Puur zodat jij na je vakantie met een frisse start kunt beginnen en niet gelijk een heleboel bestellingen hoeft in te pakken.
Deze optie werkt bijvoorbeeld wel perfect als je alleen een blog of website hebt waar je op schrijft. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om alle afspraken af te ronden voor je vakantie. Vooruit te schrijven en echt even vakantie hebt!

Welke opties heb je eigenlijk nog meer?


Optie 2: Je stelt een korting in tijdens je vakantie
Dit is de optie die ik eigenlijk heel graag gebruik. Mijn webshop blijft open en klanten kunnen met een korting tijdens deze periode bestellen. Zij worden op de hoogte gebracht van de langere levertijd maar kunnen wel met een leuke korting shoppen. Zo blijf je tijdens je vakantie inkomsten binnen krijgen, blijf je niet zitten met voorraad die voor een bepaalde periode weg zou moeten (bijvoorbeeld seizoen producten). Zelf deed ik dit dus ook en blijf ik dit ook doen, want zo heb ik niet een enorme dip in de omzet als ik vakantie wil nemen.

Optie 3: Je laat iemand het overnemen
Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om je bedrijf tijdelijk door iemand over te laten nemen. Dit werkt bijvoorbeeld als je een webshop hebt. Zelf heb ik dit gedaan toch ik een aantal keren in het ziekenhuis lag en toen heeft mijn moeder de bestellingen voor mij ingepakt en weggebracht. Maar dit kun je bijvoorbeeld niet doen als je een blog of andere website hebt. Ook dit heeft weer zijn voor en nadelen. Je moet iemand natuurlijk wel vertrouwen met jou bedrijf. Maar daarnaast moet diegene ook weten wat hij/zij moet doen! Je zult dus voor die tijd iemand moeten inwerken.

Zelf kies ik dus eigenlijk altijd voor optie 2 voor mijn webshop en optie 1 voor mijn blog. Welke keuze jij ook maakt, zorg ervoor dat je tijdens je vakantie echt even kunt ontspannen en opladen zodat je daarna weer fris en fruitig aan de slag kunt!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.