Wandeling | Kattenberg in Markelo

legging van lidl

In 2019 heb ik best een aantal wandelingen gemaakt die ik in 2020 zo nog een keer zou willen lopen. Eén daarvan is de wandeling over de Kattenberg in Markelo (Overijssel). Je loopt hier zo door de geschiedenis van de regio met een aantal hele toffe bezienswaardigheden. Of je nu een lange wandeling wilt maken of alleen gaat voor de bezienswaardigheden, ik deel mijn tips!

Ik moet eerlijk bekennen dat wij vorig jaar de wandeling niet in zijn geheel maakte maar een deel van de Tichelroute liepen. En dat was het echt absoluut meer dan waard, ondanks dat wij nog één van de warmste dagen hadden uitgekozen om hier te gaan wandelen. Waar je kunt parkeren, welke bezienswaardigheden je allemaal hebt en hoe wij de wandeling op zich hebben ervaren? I will tell you!

Kattenberg in Markelo

kerkepaden tichelroutes
Voor wie niet bekend is met de regio’s in Overijssel, Markelo is makkelijk te bereiken via snelwegen, B wegen en binnenwegen. Van welke kant je ook komt, het draait natuurlijk allemaal om waar je kunt parkeren en waar je de wandeling begint. We parkeerde de auto langs de weg aan de traasweg, bij het bordje waarop staat dat je motor van de neergestorte Stirling staat. Een tip, ga ook op die plek aan de andere kant het bos in, hier vind je vanzelf de loopgraven en bomkraters terug. Zeker als je niet van plan bent om de hele route te lopen (zoals wij deden).

Wat je allemaal tegenkomt:
– Onderduikershol de Hulpe
– Bomkraters
– Loopgraven
– De motor van een neergestorte geallieerde bommenwerper Short Stirling.

De 7 kilometer lange wandelroute loopt langs totaal 15 items of sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Een aantal dingen staan aangegeven op bordjes langs de weg, waaronder de motor van het neergestorte vliegtuig, maar ook de onderduikershol is aangegeven wat dieper in het bos. Bij de bomkraters staan informatie bordjes waarop meer informatie staat over de krater en over de omgeving.

Kerkepaden – Tichelroutes
wandeling op de kattenberg markelo


Deze wandeling die wij maakte over de Kattenberg in Markelo is onderdeel van de Kerkepaden Tichelroutes. Dit gebied rondom Markelo loont zich uitstekend voor verschillende wandelingen. Of je de wandeling in 1 keer in zijn geheel wilt maken of de route opdeelt in verschillende stukken. Ik kan je garanderen dat je er geen spijt van krijgt.

Op deze route staan verschillende informatie borden over de regio, de verschillende bezienswaardigheden die je tegen komt en iets over de route zelf. Door deze borden krijg je meer informatie over hoe het er vroeger uit gezien heeft. De informatie over de bomkraters, de neergestorte bommenwerper en het onderduikershol is redelijk gedetailleerd waardoor je een mooi beeld krijgt. Zeker voor liefhebbers en geïnteresseerde over de Tweede Wereldoorlog kunnen bij deze wandeling een hoop informatie verzamelen die niet op internet staat beschreven!

Hier kom ik zeker nog een aantal keren terug, iets verder op de route ligt namelijk nog een onderduikershol!

Ga jij graag wandelen en vind je het daarbij ook fijn om iets meer te weten te komen over de omgeving?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.