Wandeling | De Borkeld tussen Rijssen / Markelo

de borkeld tussen rijssen/markelo

Een wandeling, er even tussen uit en een frisse neus halen. Zeker in deze tijd is een wandeling een momentje van genieten. Wat is er allemaal te zien is, hoe je er komt en hoe ik het vond, dat lees je natuurlijk terug in dit artikel. Je kunt hier zowel wandeling, als een mooie fietstocht maken!

De afgelopen weken was ik er regelmatig te vinden, de Borkeld tussen Rijssen / Markelo. Een prachtig natuur gebied, dichtbij waar ik woon (het is zo’n 10 minuten fietsen). Een heel mooi aangelegd gebied met verharde paden waar je kunt wandelen of fietsen.

De Borkeld

In het gebied de Borkeld ben ik meerdere keren wezen wandelen, maar heb ik ook een fietstocht gemaakt een tijdje terug. Op instagram deelde ik een tijd geleden dat ik 15 km had gefietst, dat was onder andere door het gebied de Borkeld.
de borkeld tussen rijssen/markelo

Over de Borkeld
De Borkeld is een buurtschap en natuur gebied in de gemeente Rijssen-Holten (Overijssel). Het is al in de 18e eeuw beschreven omdat het toen een buurtschap vormde met Look. Het gebied is zo’n 600 hectare groot en valt onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. Door het gebied loopt de A1, het ligt tussen de plaatsen Rijssen, Holten en Markelo. Het gebied bestaat uit jong bos, heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Het bos is tussen 1930 en 1950 aangeplant. De hoogste top is de Friezenberg op 40 meter, het laagste punt is 13 meter boven zeespiegel. In het gebied ligt ook de grootste jeneverbesstruweel van Nederland.

Er zijn verschillende wandel en fiets routes in het gebied uitgezet, die duidelijk zijn aangegeven. Tevens is de Borkeld een archeologisch reservaat want 13.000 jaar geleden waren hier al jager verzamelaars actief. Dit is terug te vinden in de stenen bijlen, huidenschrapers en andere stenen werktuigen. Ook is er een prehistorische grafheuvel en zijn er nederzetting plaatsen gevonden die tussen de 6000 en 4000 jaar oud zijn. In 1997 zijn er een tiental grafheuvels gerestaureerd door de Rijksdienst voor Oudheidkundig bodemonderzoek.
borkeld, friezenberg

Genieten van de natuur!


Handige informatie!
Nabij Holten aan de Borkeldweg ligt een informatiepunt van Staatsbosbeheer en IVN. Je vind hier bijvoorbeeld informatie over de wandel en fiets routes die zijn uitgezet door het gebied.

Er ligt bij dit gebied ook een dag camping (Dagcamping de Borkeld) die vrij toegankelijk s. Je kunt hier bijvoorbeeld gezellig picknicken, genieten van de rust en de natuur. Er zijn verschillende speelvoorzieningen, bankjes en zelfs toiletten aanwezig. Op één van de velden kun je je caravan, vouwwagen of tentje voor 1 dag neerzetten (zolang je maar voor zonsondergang weer weg bent)

Persoonlijk ben ik echt fan van dit gebied. Het ligt dicht bij ons huis, want met zo’n 10 minuten fietsen ben ik er al, met de auto is dat ongeveer een gelijk aantal minuten. De natuur is er echt prachtig en het is er heerlijk rustig. Ga hier graag even een rondje fietsen of een mooie wandeling maken.

Ben jij hier wel eens geweest?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

1 comments on “Wandeling | De Borkeld tussen Rijssen / Markelo

Comments are closed.