Wandelen in park Berg en Bos Apeldoorn

park berg en bos

Je kent natuurlijk de Apenheul wel, maar wist je dat je daar ook een prachtig park rondom hebt liggen? Park Berg en Bos Apeldoorn is niet alleen leuk om eens te picknicken, maar ook om eens een mooie wandeling te maken. Loop langs herten en zwijnen, adem de gezonde boslucht in en kom even helemaal tot rust.

Naast een heel park en bos waar je kunt wandelen is er ook voor kinderen een speciale speelweide waar ze zich uren kunnen vermaken. Maar dat even ter zijde, ik ga het hebben over park Berg en bos!

Park berg en bos

park berg en bos
Dit stadspark met allure (zoals ze dat zelf zo mooi omschrijven) loopt langs de Apenheul, het evenementen locatie de Bosweide en naast een prachtige wandeling kun je er ook zwijnen en herten spotten. Je hebt verschillende routes die je kunt lopen, denk aan de oranje route, blauwe route, rode route en gele route. Zelf hebben we een kleine route (zelf geïmproviseerd) gelopen nadat we een dagje Apenheul deden.

Op verschillende plekken in het park en bos staan bankjes waar je even kunt zitten, het natuurgebied is namelijk 250 ha groot en ligt aan de rand van het Veluwse heuvellandschap.

Handige informatie!


De openingstijden van stadspark Berg&Bos zijn als volgt:
Zomer = 07.00 uur tot 21.00 uur
Winter = 08.00 uur tot 18.00 uur
Na sluitingstijd is het park gesloten en is het niet toegestaan om het park binnen te gaan. Koken en barbecueën is in het hele park niet toegestaan. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij verschillende eetgelegenheden in het park.

Kom je met de auto, dan kun je tegenover de ingang van het park de auto parkeren. Dit doe je op dezelfde parkeerplaats als van de Apenheul! Tarieven wijzigen elk jaar, daarvoor staat meer informatie op de website van het stadspark.
stadspark berg en bos in apeldoorn

Er zijn 4 soorten wandelroutes naast de reguliere wandelpaden. De kidsroute is 2,5 kilometer, IVN natuurpad in 5,2 kilometer, bosweide route is 6,5 kilometer en de Valkerberg route is 8,5 kilometer lang. Heel eerlijk, als het droog weer is en het niet al te koud is heb je alle routes zo gelopen zonder dat je door had dat je dus al zoveel kilometer in de benen hebt zitten!

Waarom ik dit een aanrader vind?

Ik was hier dus een jaar geleden toen wij naar de Apenheul liepen. Op de looproute er naar toe zie je al de mooie grote vijver en dit wekt wel gelijk je aandacht. Omdat wij tegen een uurtje of 2 alweer naar de uitgang liepen leek het ons leuk om eens door park Berg en bos heen te lopen. Het redelijk oude park dat in 1934 is aangelegd ligt er nog altijd even mooi bij. Je kunt zowel rond het water prachtig wandelen op verharde paden, maar ook in het bos gedeelte is het prachtig en rustgevend.
Wil je er even helemaal tussen uit of wil je gewoon even je hoofd leeg maken dan kan ik je echt aanraden om hier eens te gaan wandelen. Soms kom je er helemaal niemand tegen en kun je echt even helemaal tot rust komen en ontspannen!

Wat ik dus ook heel tof vind, is dat er aan de kinderen gedacht is. Zo is er een grote speelweide waar ze zich uren kunnen vermaken. Maar wil je liever door het bos een wandeling maken? Neem dan het kidsnatuurpad. Maar ook de uitkijktoren is heel erg gaaf, je staat namelijk 26 meter hoog op een heuvel van 9 meter. Je hebt hierdoor een heel mooi uitzicht over de hele omgeving. Op heldere dagen zelfs tot Deventer en Zwolle! Het is een klim van 128 treden maar wel echt de moeite waard.

Ben jij hier wel eens geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Wandelen in park Berg en Bos Apeldoorn

Comments are closed.