Waarom vuurgarnalen de ideale aquariumbewoners zijn

Ik heb al een paar jaar vuurgarnalen. Eerst gecombineerd met guppen, maar nu 2 jaar enkel de vuurgarnalen. Een mooie 45 liter aquarium gevuld met allemaal rode garnalen die het prima naar hun zin hebben. En ik met hun! Waarom vuurgarnalen de ideale aquariumbewoners zijn, dat leg ik dan ook graag uit.

Vuurgarnalen zijn van nature opruimers. Ze houden het aquarium dus schoon. Ideaal hoor, als je niet veel tijd hebt om het aquarium schoon te maken, of regelmatig het water te verversen. Daarom zijn het ideale aquarium bewoners. Maar dat niet alleen!

Vuurgarnalen als ideale aquariumbewoners

Nu ik enkel vuurgarnalen houdt in het aquarium, en het zo heb aangepast dat ze het naar hun zin hebben, krijg ik regelmatig kleintjes erbij. De voortplanting gaat stukken sneller, en voor ik het weet heb ik weer een hele lading nieuwe garnaaltjes erbij. Daarbij heb je een mooi verschil tussen vrouwtjes en mannetjes. De mannetjes zijn haast wit / doorzichtig, terwijl de vrouwtjes een mooie donkere rode kleur hebben. En natuurlijk zijn de vrouwtjes ook te herkennen aan de gele buik die ze elke maand dragen. De gele kleur wordt na mate de baby’s groeien, groen, en dat betekend dat je de kleintjes heel snel in het aquarium kunt gaan zien zwemmen.

Het onderhoud

Ik heb enkel de aquariumpomp aan zodat het water niet stil blijft staan bovenaan. Eigenlijk heb ik de pomp verder nergens voor nodig. Wel vinden mijn garnalen het heerlijk om door de stroming van de pomp te zwemmen. Omdat er in de pomp vrij grote gaten zitten om het afval op te zuigen, heb ik er een panty omheen gedaan. De garnalen vinden het ook heerlijk om hier alsnog veel vuil uit weg te eten. Je ziet ze dan ook vaak in grote getallen op de panty zitten. Heel veel voer hoef ik ze niet te geven, gezien er een bodem in zit, en ik planten heb die algen produceren. Zo heb ik een snel groeiende mos soort erin zitten, en andere plantjes die de garnalen zeer op prijs stellen. Een blikje voer van 100 gram (sera shrimps natural hoofdvoer) doe ik nu al bijna 2 jaar mee, en zal ook nog een lange tijd mee gaan. Gelukkig is het lang houdbaar, en heb ik nog tot minimaal augustus 2018 om dit potje op te maken. Soms gooi ik er iets extra’s bij, zodat ook de algen in het aquarium blijven groeien. Voornamelijk het mos is hier erg blij mee, want verder zie je geen algen in het aquarium groeien.

Verder zijn garnalen ook heel erg leuk om naar te kijken, want daar schreef ik al eerder een artikel over. Lees dat artikel hier terug.

Wat vind jij van vuurgarnalen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.