Waarom Profit first methode mijn bedrijf ten goede komt?

pink planner

Sinds juni 2021 ben ik bezig met de Profit first methode. Wel op mijn eigen manier maar sindsdien is mijn bedrijf enorm gegroeid. Waarom profit first methode mijn bedrijf ten goede komt? Dat vertel ik je graag, ook hoe ik dat nou doe met een webshop!

Ik ben in juni 2021 begonnen met deze methode terwijl ik nog in de kleine ondernemersregeling zat. Ben er dan ook echt van overtuigd dat dit de beste keuze voor mij is geweest en sinds juni 2021 is mijn bedrijf zeker extreem gegroeid.

Hoe ik de Profit first methode toepas op mijn bedrijf?

Ook als je een webshop hebt is het toepassen van de profit methode echt veel meerwaarde! Kiezen voor de winst en duidelijk een keuze maken hoe je het binnenkomende geld verdeeld/uitgeeft heeft mijn bedrijf veel goeds gedaan. Tot juni 2021 stopte ik elke cent die ik verdiende met mijn bedrijf terug in mijn bedrijf. Daardoor kon ik wel groeien, maar winst maakte ik toen niet. Mijn eerste gedachten toen ik hoorde over deze methode, was dat het echt niet ging met een webshop. Maar niets is minder waar!

In 2021 begon ik met de volgende percentages:
– 30% salaris
– 10% belasting
– 5% winst
– 55% inkoop
Deze percentages kon ik ook doen door de KOR (kleine ondernemersregeling) ik betaalde namelijk geen belasting maar vond het wel slim om alvast geld apart te gaan zetten. Toen ik in Oktober uit de KOR ging heb ik ook een nieuwe verdeling gemaakt die ik vanaf januari 2022 zou gaan toepassen. Die is wel een beetje anders, want ik spaar nu bijvoorbeeld ook voor mijn pensioen.

Hoe ik profit first in 2022 toepas
– 30% salaris
– 10% Belasting
– 2% winst
– 1% pensioen
– 50% inkoop
– 7% overige inkoop (alles behalve stenen)
Gelijk even een disclaimer, dit is hoe ik mijn percentages verdeel, jij hoeft dit zeker niet zo te doen! Het lijstje voor volgend jaar is ook al klaar. Dat is een soort streven.

Maar hoe komt het ten goede?


Door deze methode toe te passen ben ik gelijk winst gaan maken. Door niet meer elke cent terug te stoppen in het bedrijf ben ik ineens flink winst gaan maken. De 2% winst die je in het lijstje ziet staan is niet de winst die ik maak. Het is de percentage van de inkoop die ervoor zorgt dat ik winst kan maken in mijn bedrijf. Hoe minder kosten, hoe meer winst uiteindelijk. Maar ik heb natuurlijk een webshop met fysieke spullen dus ik zal altijd kosten maken. Met deze methode ben ik gegarandeerd van salaris, mits ik natuurlijk verkopen heb! Al kan ik je wel verklappen dat ik een behoorlijke buffer heb (door deze methode) en mezelf een vast bedrag per maand uitbetaal. Ik heb maanden dat ik meer salaris verdien dan ik mezelf uitbetaal, ik ga geen cijfers delen. Maar ik zal hoogstwaarschijnlijk rond juni/juli al bezig zijn met het salaris voor 2023. Op dit moment verdiend ik meer dan bij de baan die ik hiervoor had (in de schoonmaak). En het salaris dat ik mezelf op dit moment uitkeer wil ik volgend jaar verdriedubbelen. De profit first methode zorgt er zeker voor dat ik dat kan bereiken.

Heb jij wel eens gehoord van deze methode?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.