Waarom maken we 1 april grappen?

1 april grappen

Ik vroeg mij altijd al af wat er zo speciaal aan 1 april was dat wij elk jaar besluiten elkaar in de maling te nemen. Waarom maken we 1 april grappen en waarom op 1 april en niet op een andere willekeurige dag van het jaar? Wilde jij altijd al weten waarom, dan leg ik je dat vandaag allemaal uit! En nee, dit is geen 1 april grap!

De 1 april grap is inmiddels een ware traditie geworden waarbij mensen elkaar voor de gek te houden. En dat komt echt over de hele wereld voor! Maar om helemaal terug te gaan naar de oorsprong van de 1 april grappen moeten we een behoorlijk eind terug in de tijd.

Hoe het allemaal begon

En gaan verschillende geruchten maar het gaat zeker terug tot in het jaar 1500. Door het Franse besluit van de wijziging naar de Gregoriaanse kalender, opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Destijds werd oud en nieuw gevierd van 25 maart tot 1 april en met de verandering van het kalendersysteem is dat verplaatst naar 1 januari zoals wij dat kennen. Iedereen die het vergat of de nieuwe kalender niet accepteerde kregen uitnodigingen voor niet gehouden feestjes of cadeautjes. Ze werden dus in de maling genomen vanwege de veranderende kalender.
Maar dit is dus één van de vele geruchten en er zijn er nog veel meer waarbij ze denken dat dit de oorsprong kon zijn voor 1 april. Het is in ons bloed, systeem of gewoon de samenleving.
In ieder geval, hoe het ook ontstaan is en wanneer en waarom, doet er nu niet meer toe.

1 april grappen gaan steeds verder tegenwoordig


Leek het een aantal jaren redelijk ongezien voorbij te gaan, lijkt het tegenwoordig steeds heftiger te worden. Bedrijven doen mee aan 1 april grappen, reclames die zo echt lijken zijn eigenlijk een grapje. Je kunt er niet meer omheen tegenwoordig.

Wil jij nog extra tips om zelf een 1 april grap uit te halen, dan heb ik hier nog een aantal goede tips voor je. Fijne 1 april.

Ben jij al in de maling genomen vandaag?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Waarom maken we 1 april grappen?

Comments are closed.