Waarom je maar beter niet kunt liegen voor je best wil

sos familietag

Al eerder schreef wilde ik een artikel schrijven over liegen. Helaas is dit artikel van mijn laptop verdwenen nadat hij klaar was. Daarom nu poging 2 tot het schrijven van een artikel over liegen voor je best wil. Ik heb altijd al een interesse gehad in het vak ‘Psychologie’, en op school was dit ook mijn favoriete vak. In dit artikel vertel ik je precies waarom je maar beter niet kunt liegen voor je best wil. Want vroeg of laat komt de leugen toch wel uit!

Ik snap nog steeds niet hoe het kan dat het artikel is verdwenen. De laatste tijd schrijf ik mijn artikelen eerst in Word, om ze vervolgens te knippen en plakken in WordPress. Maar daar ging dit artikel niet over. Het gaat namelijk over waarom je maar beter niet kunt liegen voor je best wil. Waarom liegen mensen eigenlijk, en waarom kunnen we het maar beter niet meer doen. Dat en meer probeer ik in dit artikel aan jullie uit te leggen.

2 soorten liegen

Als ik ergens een gigantische hekel aan heb, is dat ik mensen zie liegen. En zeker als je ziet dat diegene in je gezicht aan het liegen is. Waarom liegen mensen, en wat is het verschil in een leugentje voor best wil, en een echte leugen. Dat probeer ik in dit artikel te onderzoeken. Er zijn 2 soorten leugenaars. De ene is zich bewust van het vertellen van de leugen, en de andere gelooft dat hij/zij de waarheid verteld. Een enorm verschil zie je eigenlijk gelijk al. Een leugentje voor best wil valt onder de persoon die beseft en bewust de leugen verteld. Dit doe de persoon om een doel te bereiken en hier minder consequenties aan over houdt. Maar de andere persoon die geloofd dat hij/zij de waarheid verteld, is veel complexer. Hoe kan het dat die persoon in zijn ‘leugen’ geloofd?
Rustige natuur foto's

Narcist / pathologisch liegen

Het begint zo klein. Een leugentje voor best wil, groeit uit tot een leven vol leugens. Het is mogelijk. De grip op realiteit zijn ze kwijt, en hebben inmiddels zoveel leugens verteld dat ze niet meer weten wat een leugen is, en wat niet. Ze gaan op een gegeven moment geloven dat alles wat ze zeggen de waarheid is, dus ook de leugens. Het is moeilijk uit dit patroon te komen, en de realiteit weer voor zich te zien. Dit heet pathologische leugenaars, en het komt vaak voort uit een psychische aandoening, zoals een persoonlijkheidsstoornis. Deze personen hebben de onbedwingbare drang om te blijven liegen, maar ze zijn zich wel bewust dat ze liegen. Deze persoon denkt dat hij hierdoor iets wint, of groter is dan hij daadwerkelijk is.

Liegen voor je best wil

Dus ook al is de leugen nog zo klein, ooit kan die uitgroeien tot een heel groot probleem. Daarbij is eerlijkheid zoveel belangrijker dan eventuele consequenties. Wees altijd eerlijk tegen elkaar, ook al vind de ander het misschien niet leuk. Liegen om je gevoelens of om feiten heeft helemaal geen zin. Diegene komt er ALTIJD maar dan ook echt altijd achter. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt zich wel.

Vraag: Wat vind jij van mensen die liegen? En wat doe jij als je merkt dat iemand in je gezicht aan het liegen is?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Waarom je maar beter niet kunt liegen voor je best wil

  1. Zeker waar! Ik herken t wel. Vooral dat narcistische, ken er een paar in mijn omgeving. En het is VRESELIJK!

  2. Wat een leuke artikel is het.
    Ik zelf ben altijd recht uit, want ik zelf haat het als iemand liegt.
    Tis lijk je het schrijft ooit komt de leugens toch uit en dan is dan 10keer erger dan dat je de waarheid zeg.

Comments are closed.