Waarom ik niet 1 niche heb?

minimaliseren

Overal op internet staat het, je moet 1 niche kiezen voor je blog omdat dit beter is voor de bezoekers. Oké heel fijn, maar het is toch mijn blog? En ik heb helemaal geen zin om mij te beperken tot 1 onderwerp. Ik ben zelf ook niet 1 onderwerp en heb ook niet maar 1 interesse. Waarom ik niet 1 niche heb en hoe ik dat al 6 jaar schop zonder een niche te hebben!

Er wordt zo vaak tegen bloggers gezegd ‘Houd je met 1 onderwerp bezig, zorg voor een duidelijk niche zodat bezoekers precies weten waarover jij over schrijft’. Ik heb niet 1 keer maar 1 niche gehad. Wel heb ik mijn blog onderwerpen afgebakend tot Persoonlijke verhalen, lifestyle en inner beauty. Maar daarnaast plaats ik (als ik daar zin in heb) ook blogs over fashion, gadgets, eten en drinken en nog veel meer. Ik heb hier nog nooit nadelen aan ondervonden.

Ook zonder niche kun je 10.000 unieke bezoekers per maand behalen!

Eerlijk is eerlijk, zonder dat ik een niche heb, heb ik sinds vorig jaar ook meer dan 10.000 unieke bezoekers behaald. Inmiddels ligt dat gemiddelde ergens tussen de 12.000 en 25.000 unieke bezoekers per maand (en nee ik vind het niet echt interessant om daar elke dag naar te kijken!). Natuurlijk ben ik wel eens benieuwd hoeveel bezoekers mijn blog trekt. Maar ik laat mij niet meer lijden door die aantallen. En eerlijk is eerlijk, in het begin hield ik mij de hele dag bezig met deze aantallen maar het bloggen werd er niet leuk van. Toen ik besloot om niet meer zoveel naar de bezoekers aantallen te kijken en te schrijven over wat ik leuk en interessant vind gingen mijn bezoekersaantallen omhoog. En dat zonder dat ik er echt mee bezig was. Ik deed immers dat wat ik leuk vond!

Mijn tips:
– Doe wat jij leuk vind en niet wat een ander zegt dat je moet doen
– Schrijf over wat jij leuk vind, mensen zien dit in je blog en schrijftaal terug!
– Bedenk waarom jij bent gaan bloggen, dit was vast niet om ineens 10.000e bezoekers te ontvangen op je blog.

Niet negatief en niet positief!


Natuurlijk heeft een niche blog voordelen, zo kan de bezoeker alle informatie vinden over dat ene onderwerp waar het naar op zoek is. Maar het niet hebben van een niche is zeker niet negatief, want vaak laat jij als persoon meer van jezelf zien (of juist niet) en dat maakt het voor de lezer interessant om jou als persoon te gaan volgen. Stel je blogt anoniem en schrijft over 4 onderwerpen. Je trekt regelmatig bezoekers aan en blijft mysterieus in je blog over wie of wat je bent bijvoorbeeld. De lezer is iemand die graag wilt weten wie het gezicht is achter die blog en dus misschien je juist blijft volgen om te weten te komen wie je echt bent. Maar dat niet alleen, stel je schrijf vol passie over een aantal onderwerpen (die misschien wel heel ver van elkaar vandaan liggen), dan kan je nog net zo interessant zijn voor de bezoeker die misschien op zoek is naar iets specifieks. Weet je lezer te boeien en zijn interesse te wekken voor iets anders. Het moment creëren dat de lezer eigenlijk op zoek is naar een bepaald gerecht met varkenshaas maar jij hem inspireert in een blog om dat gerecht zonder varkenshaas te maken. Ik noem maar een voorbeeld!

Het gaat niet om een niche, het gaat om of jij de lezer kunt inspireren

Van informatie is iemand nog nooit slechter geworden. Juist door iemand een breed aanbod aan informatie aan te bieden en je af en toe verder te verdiepen in een bepaald onderwerp kun je de lezen inspireren. Ik blog over persoonlijke onderwerpen maar ook over producten of situaties die mij aanspreken. Neem nou bloggen, een onderwerp waar ik eindeloos over door zou kunnen praten. Door 1 soort artikel hierover te schrijven kan ik hier weken of maanden later weer op inhaken. Dit geldt overigens voor alle onderwerpen waarover ik schrijf. Bijvoorbeeld door eerst een review te plaatsen van een product, het product later te vermelden in een favorieten artikel of wat dacht je van een goede variant van het product en deze met elkaar te vergelijken. Ik zit op deze manier (mij niet aan 1 onderwerp vast te houden) op zoveel mogelijkheden dat ik nooit verlegen zit aan onderwerpen en ideeën om over te schrijven. Juist die variatie vinden mensen ook boeiend en zal ook een heel andere doelgroep aanspreken dan als je alleen maar over 1 bepaald onderwerp schrijft. Beiden hebben zo zijn voor en nadelen en dat is helemaal niet erg (dat is juist heel bijzonder 😉 ).

Uiteindelijk is het natuurlijk jou blog en bepaal je lekker zelf wat je wel of niet doet! Doe het vooral niet voor anderen maar voor jezelf.

Heb jij een niche?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Waarom ik niet 1 niche heb?

  1. Niets tegen blogs die een niche hebben, maar ik vind uiteenlopende onderwerpen juist leuk!
    Jouw niche is misschien je TreacleMoon 🙂

  2. Ik heb ook expres niet voor een niche gekozen. Hoewel mijn bezoekersaantallen vele malen lager zijn, geniet ik ervan dat ik gewoon over van alles en nog wat kan schrijven. Wat jij ook in het begin zegt: het is toch mijn blog?

    Liefs,
    Marloes

Comments are closed.