Waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto!

waarop letten bij kopen tweedehands auto

Een eigen autootje kopen kan heel erg spannend zijn. Je weet niet zo goed waar je op moet letten en bent vol goede moed gaan kijken. Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands auto? En hoe ging mijn eerste keer? Hier mijn tips voor jou!

Het kopen van je allereerste eigen auto is heel erg leuk maar ook wel een beetje spannend vond ik zelf. Op 22 augustus 2018 kocht ik mijn allereerste eigen auto nadat ik 2,5 jaar in de auto van mijn ouders had gereden. Het financiele plaatje nodigde uit om eindelijk zelf een autootje te gaan halen. Mijn zoektocht begon op internet en eindigde met het kopen van een peugeot 206. Maar daar ging het nodige aan vooraf..

De voorbereidingen

Goed, je hebt besloten een eigen auto te willen. Daarbij heb je waarschijnlijk al gekeken hoeveel budget je hebt om uit te geven aan je auto. Heel handig want zo kun je gericht gaan zoeken binnen je budget.

Bekijk de volgende punten:
– Wil je diesel of bezine?
– Heb je voorkeuren die je auto moet hebben?
– Welke auto gaat je voorkeur uit?
– Hoeveel gaat de wegenbelasting worden voor dit type auto?
– Ga op zoek naar een autoverzekering, hoeveel ga je daar ongeveer aan kwijt zijn per maand?

Als je al deze grove dingen al weet kun je keuzes gaan maken. Ik had zelf eerst een peugeot 206, Renault Clio, Opel corsa en een ford fiesta op het oog. Allemaal totaal andere autos maar uiteindelijk heel de aantrekkelijke aanschafprijs en de kleur van de auto gewonnen. Voor een eerste auto is een peugeot 206 nog zo slecht niet. Ondertussen sparen we fijn door voor een vrij nieuwe auto die meer opties heeft als airco. Het is voor jezelf erg belangrijk dat je weet wat je precies wil en hoe jij denkt over je eerste auto. Wil je een goedkoop autootje voor een jaar of wil je een redelijk nieuwe auto waar je nog heel lang mee kunt rijden?

Kijken en proefritje


Heb je dan je keuze gemaakt, maak een afspraak om de auto te gaan bekijken. Neem iemand mee met verstand van autos die voor je kunt kijken naar de technische staat van de auto. Jijzelf kunt natuurlijk het uiterlijk van de auto wel beoordelen.

Handige tip voordat je gaat kijken:
– Kijk op internet naar veel voorkomende problemen van dit type auto. Zo kun je namelijk tijdens het kijken hierop letten en er eventueel naar vragen.

Ben je tevreden over de auto, maak dan zeker even een proefrit om te kijken of de auto ook wel een beetje fijn rijd. Tijdens je proefrit kun je ook nog een aantal punten van de auto controleren.

Over gaan tot een koop!

Onderhandelen kan altijd! Zo heb ik nog 10 euro van de prijs af kunnen halen omdat er geen auto radio in zat. Nu had ik wel heel erg mazzel want ik had een ruime halve tank diesel en er lang nog 5 euro in de auto! Kijk goed of je niet te veel betaald voor de auto, want dat zou echt zonde zijn natuurlijk.
Goed je hebt je auto gekocht of gaat de auto kopen, en dan? Op naam zetten dit doe je of zelf, of de garage doet het voor je. Ik heb het zelf gedaan omdat ik geen tijd had om overdags met de desbetreffende garage naar het postkantoor te gaan. Bij het postkantoor vraag je of je een auto op naam kunt zetten en geeft dan het kentekenbewijs dat je hebt meegekregen van de garage en de tenaamstellingscode die je ook van de garage hebt gekregen. Zij doen de rest. Je krijgt een nieuw papiertje met de tenaamstellingscode die je goed moet bewaren. Je krijgt een nieuw kentekenbewijs via de post met jou gegevens erop en ook een brief waarbij een ander deel van de tenaamstellingscode op staat die je samen moet voegen.
Omdat je nu je auto op naam hebt gezet is het belangrijk om gelijk een auto verzekering te regelen. Heb je al eens gedachten om een autoverzekering vergelijken toe te passen? Welke verzekering past bij jou en jou auto? Ik heb mijn verzekering via UnitedConsumers
lopen en krijg hier elke maand korting die ik opbouw in een soort spaarpotje van hun en die ik kan laten uitbetalen wanneer ik wil. Super handig! Ik betaal net iets minder dan 100 euro per maand aan verzekering en hiervan wordt er 18% in mijn spaarpotje elke maand bijgevuld. Dit heb ik ook met mijn zorgverzekering die ik ook via hun heb lopen. Scheelt toch af en toe best wel! Goed je hebt nu je verzekering gekozen en je gaat je auto ophalen. De komende weken krijg je vanzelf een aantal brieven van de belastingdienst waarin ze je op de hoogte brengen van de wegenbelasting die je moet betalen voor je auto. En je krijgt natuurlijk van de verzekering een aantal brieven in huis waarin ze de hoogte van premie uitleggen en thats it!

Heel veel plezier van je allereerste eigen tweedehands auto!

Hoe ervaarde jij het kopen van je eerste tweedehands auto?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.