Voorbereiding voor een darmonderzoek – Picoprep

Een aantal weken geleden had ik een dikke darmonderzoek en daarvoor moest ik gaan laxeren. Nu kreeg ik de vraag of ik er ook een artikel over wilde schrijven. Puur omdat sommige dat fijner vinden dan een filmpje bekijken. Natuurlijk wil ik dat! Mijn voorbereiding voor een darmonderzoek met Picoprep. Benieuwd hoe ik mij moest voorbereiden?

Het was mijn tweede darmonderzoek en ook nog eens in een ander ziekenhuis dan mijn eerste darmonderzoek was. Dat omdat ik ben overgestapt naar een ander ziekenhuis en ik ook al had aangegeven niet hele fijne herinneringen heb aan mijn eerste darmonderzoek. Daarom is dit tweede darmonderzoek ook behoorlijk lang uitgesteld en hebben ze voorheen alleen maar CT en MRI gemaakt met verschillende methodes (met contrast, zonder contrast etc).

Mijn voorbereiding voor een darmonderzoek

Ik merkte al snel toen ik de papieren in huis kreeg, dat deze voorbereiding een heel stuk anders was dan ik bij mijn eerste onderzoek had. Een week voor het onderzoek kreeg ik pas te horen dat het onderzoek zou plaatsvinden en een goede 5 dagen van tevoren kreeg ik daarvoor de papieren in huis. Omdat je de laxeermiddelen nog bij de apotheek moet ophalen was dit wel echt net op tijd. Mijn apotheek had het middel ook niet op voorraad en moest weer besteld worden, de volgende dag kon ik het dan ophalen.

Eerder had ik op facebook al gelezen dat Picoprep een heel stuk beter te doen is dan alle andere laxeermiddelen. Nu heb ik al verschillende laxeermiddelen gehad en ik vond het echt niet te doen om 2 tot 4 liter van die vieze drank te moeten drinken. Ook had ik al bij de controle na de operatie bij de arts al laten vallen dat ik graag picoprep wilde en niet de andere middelen. De arts heeft dat gelukkig onthouden en ik kreeg Picoprep, ondanks dat ze er in mijn ziekenhuis niet mee werken. Beste beslissing ooit geweest want picoprep is bijna een feestje vergeleken met de andere laxeerdrankjes! Persoonlijk vond ik het niet echt vies, het is ook niet heel erg lekker maar ik vond het echt heel goed te doen! Het is ook maar een glas van 150ml en daarna mag je alle heldere dranken drinken die jij lekker vind (behalve alcohol natuurlijk!). Ik ging voor bouillon, gele ranja, water, slappe thee en appelsap.

Ik vond het heel erg meevallen!


Voor het laxeren stond de dag daarvoor (dus 2 dagen voor het onderzoek) een dag met vezelarm eten op de planning. Al die dagen ervoor mocht ik normaal eten en dat deed ik dus ook. Ik had mijn onderzoek op vrijdag om 08.45uur (werd uiteindelijk 09.10uur) en dat betekende dat ik op woensdag vezelarm moest gaan eten. Ik at als ontbijt een witte boterham met chocopasta. Als lunch een witte boterham met kipfilet en een witte boterham met chocopasta. Als avondeten at ik aardappelpuree, worteltjes en een ei. De volgende dag, donderdag, mocht ik als ontbijt een witte boterham met kaas of ham (ik deed kaas) en om 08.00uur moest ik beginnen met mijn 1e glas picoprep. Na dat glas picoprep moest ik 2 liter heldere vloeistoffen drinken. Tussen de middag mocht ik voor het laatst eten en dat werd 2 witte boterhamen met kaas. Ik ging de rest van de middag door met drinken. Ik dronk tussen 08.00 en 17.00uur zo’n 4,5 liter heldere vloeistof. Mijn eerste ontlasting kwam pas om half 11. Ik had geen krampen, geen andere dingen die ik de vorige keer in 2017 wel had. Ik ging eigenlijk naar de wc om te plassen want die 4,5 liter is heel veel kan ik je vertellen, en zeker zo’n 3 liter meer dan ik normaal op een dag drink. Mijn 2e glas picoprep moest ik volgens het schema pas om 20uur. Alleen omdat ik in de ochtend pas zo laat mijn ontlasting had, had ik zoiets van, die ga ik naar voren brengen. Dus om 18.00uur dronk ik mijn 2e glas picoprep en probeerde ik die avond zoveel mogelijk te drinken.

Zat je niet extreem veel op de wc?

Nee helemaal niet, ik had juist het idee dat ik niet echt aan het laxeren was. De vorige keer in 2017 kon ik absoluut niet even weg van de wc, en nu ben ik zelfs nog een rondje gaan lopen! Ik wandelde die middag 2,5kilometer, heb gewoon gewerkt voor mijn bedrijf en heb niet echt hinder ondervonden eigenlijk! Al met al heb ik ook maar een keer of 7 op de wc gezeten en dat was eigenlijk al die keren omdat ik gewoon heel nodig moest plassen. Ik ging rond half 10 naar bed en ben er in de nacht ook niet uit geweest verder. De volgende ochtend maakte ik me wel even druk omdat de ontlasting die ik had niet meer zo helder was als in de avond. Dat is ook omdat je lichaam in de nacht bepaalde verteringssappen aanmaakt en dat de ontlasting weer verkleurt. Ik ben om 06uur uit bed gegaan en mocht tot 06.45uur nog heldere dranken drinken. Had in 45minuten nog 2keer een glas van 250ml achterover gedronken in de hoop de ontlasting weer helder te krijgen. Maar er kwam niets meer. Met enige zenuwen ging ik die ochtend naar het ziekenhuis omdat ik bang was dat ik niet schoon genoeg was (of nouja, mijn darm!).

Ik kan nu echt zeggen dat deze voorbereiding met picoprep mij een totaal andere ervaring heeft gegeven en ik echt alleen nog met dit middel wil laxeren. Ik ga mezelf niet meer martelen met die andere laxeerdrankjes! Dit keer vond ik het echt extreem meevallen en ik heb zelfs al tegen mezelf gezegd dat ik best over 3 of 6 maanden weer wil als dat nodig is (daar later in Leven met Crohn meer over!).

Heb jij wel eens een darmonderzoek gehad?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Voorbereiding voor een darmonderzoek – Picoprep

    1. Vervelend! Maar gelukkig vond ik het met picoprep echt heel goed te doen! Voor mij nooit meer die andere vieze drankjes haha.

      Jij ook een hele fijne dag!

Comments are closed.