Tsjechische lekkernijen proeven

Tsjechische lekkernijen

Toen ik ruim een maandje geleden alweer op vakantie was in Tsjechië, kon ik het niet laten om wat lokale Tsjechische lekkernijen uit te proberen. Ze eten daar vaak een soort van kruidkoek (pernik), en hiervan probeerde ik een aantal verschillende smaken uit. Ook laat ik je gelijk weten welke mijn favoriet is, en welke jij zeker zou moeten uitproberen als je een keer in Tsjechië bent.

In een lokale supermarkt in Pilsen (Tsjechie), nam ik 5 verschillende smaken van deze Pernik mee. Maar wat is Pernik eigenlijk? Je kunt het vergelijken met ontbijtkoek of peperkoek/kruidkoek, maar dan heel intens van smaak.

Tsjechische lekkernijen proeven
Tsjechische lekkernijen
Smaak 1:
Deze Pernik heeft een chocolade vulling met wat chocolade strepen bovenop de cake. De koek is niet droog, en heeft iets smeuïgs. Dit kun je ook wel een beetje zien op de foto hierboven. De chocolade vulling is trouwens melk chocolade.

Tsjechische lekkernijen Tsjechische lekkernijen
Smaak 2:
Deze Pernik met pure chocoladevulling en chocolade bovenop (inclusief witte chocolade strepen), is weer heel erg anders dan smaak 1. Ook deze koek is niet droog, en de chocolade is net wat zachter. Wel moet je echt van pure chocolade houden, anders vind je het niet lekker.

Tsjechische lekkernijen Tsjechische lekkernijen
Smaak 3:
Dan mijn favoriete smaak van al deze smaken. Deze Pernik met koffie smaak heeft een wat dikkere vulling en verder enkel witte chocolade eroverheen. De koek is net iets droger als de vorige smaken, maar niet vervelend. De koffie smaak is verwerkt in de vulling ertussen. Mocht je niet van koffie houden, dan is dit niets voor jou!

Tsjechische lekkernijen Tsjechische lekkernijen
Smaak 4:
Dan de kokos variant. Deze koek is een stuk droger, en dat kun je hierboven op de foto wel zien. Houd je niet van kokos, dan is dit niets voor jou. Zelf houd ik niet heel erg van kokos, en vond dit ook geen succes. Ook vond ik de koek gewoon te droog, waardoor het bleef plakken aan mijn gehemelte.

Tsjechische lekkernijen Tsjechische lekkernijen
Smaak 5:
Dan degene die het leukste vormpje heeft, namelijk een hart. Ik was erg benieuwd naar deze, want zou het een vulling hebben? Nou nee, het heeft enkel de chocolade eroverheen. Het zijn in feite 2 hartjes tegen elkaar aan geplakt waardoor het lijkt alsof het vulling heeft. Deze koek is niet zo droog is de vorige smaak, maar wel droger als de eerste smaak.

Zelf is de koffie variant echt mijn favoriet geworden. Als ik die nog een keer tegenkom sla ik een heleboel in, haha. Verder moet je voor deze Pernik gewoon echt houden van ontbijtkoek/kruidkoek. Als je in Tsjechië bent, is het de moeite waard om eens uit te proberen.

Kende jij Pernik al? Of heb je het eens gezien in Tsjechië?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.