Travel | Stadwandeling Saarburg

saarburg waterval

Ben je in de buurt van Saarburg of Trier dan is een bezoekje aan het centrum van Saarburg echt meer dan de moeite waard! Vanaf Landal Warsberg is het ongeveer 3 km rijden waarna je kunt genieten van prachtige uitzichten, een prachtige waterval en bijzondere gebouwen. En er ligt een hele mooie wandelroute die je langs allerlei bijzondere plekken laat komen.

In Saarburg heb je een aantal aparte bezienswaardigheden. Zo heb je er kerken, een burcht, een heuze waterval midden in het centrum maar ook een paarden en botermarkt. De wandeling is niet mega groot en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Tijd voor een stadwandeling dus.

Stadswandeling Saarburg
saarburg waterval

In totaal loop je langs 18 bezienswaardigheden en heb je 2 wandelroutes buiten het centrum die ook erg leuk/mooi zijn om te doen. Alle 18 bezienswaardigheden zal ik dan ook kort beschrijven en nummer 15 (Burcht Saarburg) zal ik in een ander artikel uitgebreid behandelen. Gratis boekjes met de route en meer informatie over alle bezienswaardigheden in Saarburg kun je onder andere bij de stoeltjeslift in Saarburg pakken (ook in het Nederlands!).

1. Stadhuis en VVV kantoor
Het 2 verdiepingen tellende leistenen gebouw werd in 1906 gebouwd en kenmerkt met zijn geaccentueerde middendeel het zelfvertrouwen van de gegoede burgerij aan het begin van de 20e eeuw. In het boogportaal bevindt zich het stadswapen van Saarburg. Elk half uur en heel uur speelt zich een klokkenspel af. Ertegenover op de fruitmarkt stond de bovenste poort van de stad ‘Die Purt’.

2. Klein Venetië van Saarburg
Vanaf de brug ‘Auf dem Graben’ heb je een prachtig uitzicht op de kleine beekbruggen en de botermarkt. De smalle steegjes langs de rivier de Leuk staan al eeuwen op zware eikenhouten palen. Oorspronkelijk stroomde de Leuk door de stad en voorzag de visvijvers en de burchtgrachten van het kasteel van water. In de 13e eeuw werd de rivier omgeleid om voldoende bluswater te hebben.

3. Kunotoren
De Kunotoren is de grootste bewaard gebleven verdedigingstoren van de oude stadsmuur. Het draagt de naam van de bouwer, aardsbisschop Kuno 2 von Falkenstein. Aan beide kanten van de toren zijn nog restanten van de stadmuur te zien. Het kruis onderaan de toren herinnert aan de pest en de gevolgen ervan tijdens de 30-jarige oorlog.

4. Uitkijkpunt – 5. Kautentoren
De kautentoren aan de Saar. De toren sloot het middeleeuwse vestingwerk aan de kant van de Saar af en diende als toltoren en ijsbreker. In de middeleeuwen diende de Saar als handelsroute tussen Saarbrucken en Trier. Stroomopwaarts werden de schepen getrokken door mensen of dieren op het jaagpad.

6. Parochiekerk St. Laurentius
Al in de 13e eeuw was hier een kleine kruiskapel die in 1370 het dooprecht kreeg. Na verschillende verbouwingen werd in 1854 een nieuwe kerk in neogotische stijl gebouwd. De drie schepige kerk werd in 1944 zwaar verwoest en na de oorlog op eenvoudige wijze herbouwd. In de kerk staat onder andere de druiven Madonna (rond 1500), het stenen doopvont (1575) en de glas in loodramen uit 1855.

We vervolgen onze stadswandeling
burcht saarburg


7. Paarden en botermarkt
Rondom het oude centrum zijn aan beide kanten van de rivier monumentale herenhuizen uit de 17e tot begin 20e eeuw. De Schweinsbrug met uitzicht op ‘klein venetie’ leidt na de belangrijkste winkelstraat. (al moet je je niet te veel voorstellen van de winkels!)

8. Waterval
Dit unieke natuurspektakel trekt elk jaar weer vele bezoekers (op het moment dat wij er waren was het ook aardig druk en dat eind september!). Zowel vanaf de ijzeren brug als vanaf de 2 uitkijkplatforms kun je de waterval goed bewonderen. De waterval is 20 meter en is erg uniek midden in een stad.

9. Amuseum
De eerste molen bij de waterval stond er al in 1366. In het museum vind je alles over de belangrijkste ambachtelijke beroepen van Saarburg, leerlooiers, klokkengieters, drukkers, schoenmakers en schippers.

10. Hackenberger molenmuseum
Onder de waterval draaien 3 achter elkaar aangebrachte molenwieken van Hackenberger molen. Het gebouw komt uit de 18e eeuw en was oorspronkelijk een oliemolen een molen om wol te vollen en een schorsmolen om eikenschors te malen.

11. Laurentiuspoort
Deze poort scheidde in de middeleeuwen de versterkte bovenstad af van de niet versterkte benedenstad. De smalle steile straat heeft zijn middeleeuwse charme tot op de dag van vandaag behouden.

12. Staden
Op sommige kleurrijke huizen zijn nog altijd vis en ankersymbolen te zien.

13. Oude markt
Opvallend is Huize Mabilon uit 1773, het huis van e klokkengieterij familie Mabilon en later hoofdzetel van de Saar Sektkellerei Hausen-Mabilon.

14. Kulturgieberei
Van 1770 tot 2002 werd hier het traditionele handwerk van het klokkengieten beoefend. Vandaag de dag is het een museum met volledig behouden inrichting.

15. Burcht Saarburg
Ooit trotse en machtige kasteel, één van de eerste en machtigste hoogburchten in het westen gebouwd door Graaf Siegfried van Luxemburg in 964. 107 treden leiden naar het uitzichtplateau in het bovenste deel van de manteltoren met een prachtig uitzicht over het Saardal.

16. St. Marien
Bedevaartskerk St. Marien trek al meer dan 700 jaar veel pelgrims.

17. Protestantse kerk
Onderaan het kasteel werd in 1893 uit geelrood zandsteen een protestantse kerk gebouwd in neogotische stijl.

18. Huis Warsberg
In de middeleeuwen was het Warsberghuis de zetel van vrijheren van Warsberg. De Belvedere toren die in 1895 is gebouwd uit rode zandsteenblokken biedt een prachtig uitzicht op de stad.

Ben jij wel eens in Saarburg geweest?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Travel | Stadwandeling Saarburg

  1. Het ziet er zo mooi uit.
    Ik wil er zeker eens naar toe gaan…..
    Ben daar nooit geweest.
    Ik vindt Duitsland prachtig….

    Een mooie dag 😉

Comments are closed.