Travel | Radio Kootwijk

Eindelijk na ruim 2,5 jaar is het gelukt om Radio Kootwijk te bezoeken. Het was best koud die dag omdat het extreem hard waaide, maar het was zeker de moeite waard!

Radio Kootwijk stond al heel lang op het lijstje om eens te bezoeken. Dat het nu pas lukte, bezorgde er wel voor dat ik het extra leuk en bijzonder vond. Wat is Radio Kootwijk, wat heb ik daar gedaan en is het de moeite waard?

Radio Kootwijk – wat is het eigenlijk?

In het begin van 1900 was de vraag naar een stabiele radio verbinding tussen Nederland en de Koloniën erg groot. In 1918 werd er een aantal gebouwen gebouwd, Radio Kootwijk. De plek waar het is gebouwd kwam als beste uit de testen omdat het weinig bewoond was en hierdoor weinig tot geen storingsgevoelig is. Op 5 mei 1923 kwam de eerste radiotelegrafische verbinding tot stand. Het heeft tot 1998 gefunctioneerd en is toen definitief gesloten. Het is nu een monumentaal gebouw dat kan worden bezocht op afspraak en waar je hele mooie wandelingen kunt maken.

Wat heb ik gedaan bij Radio Kootwijk?

Het was een zaterdagmiddag, na maanden thuis zitten besloten we om op de droge maar zeer waaiden zaterdagmiddag erop uit te gaan. Het plan was eerst om naar IJmuiden te gaan, maar door de zeer harde wind besloten we om het dichter bij huis te houden. Omdat Radio kootwijk al een lange tijd op ons lijstje staat om eens te zien, besloten we om hier naar toe te gaan.
Het was er niet eens zo druk en parkeren doe je in de buurt, een dagkaart kost je 5euro. Vanaf de parkeerplaats start je gelijk aan een wandeling. Wij kozen voor de 2km wandeling (vanwege de extreme wind) en liepen zo in het bos om het gebouw heen. Op een aantal fotos die ik deel kun je goed zien hoever je van het gebouw af loopt. Als het niet zo extreem hard waaide, kun je hier prachtige fotos maken. Ik probeerde er 1tje en wilde daarna snel weer doorlopen want ik liep door de kou echt paars aan (heel vervelend als mensen je zo aanstaren!).

Het is en blijft een imposant gebouw! Is het de moeite waard? Ik vond het ondanks de extreme wind die dag zeker de moeite waard. Je kunt er prachtig wandelen, eventueel een excursie boeken zodat je ook het gebouw van binnen kunt bekijken (al vind ik de buitenkant ook indrukwekkend).

Ben jij wel eens bij Radio Kootwijk geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Travel | Radio Kootwijk

Comments are closed.