Travel | Oorlogsmuseum Overloon

oorlogsmuseum overloon

Op vrijdag 20 mei 2022 was het zover, mijn bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon! Ik wilde hier al heel lang naar toe en omdat wij in de buurt op een camping stonden (Arcen) besloten we om hier een middag naar toe te gaan. Waarom Oorlogsmuseum Overloon zo interessant is en waarom jij er naar toe zou moeten? Ik vertel je er alles over.

Sinds mijn tienerjaren heb ik al een enorme interesse in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Mijn interesse wordt deels gevoed doordat mijn familie, van beide kanten, ook heeft meegevochten in de oorlog maar wordt ook zeker gevoed doordat ik mij absoluut niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest. De nieuwsgierigheid in combinatie met zo ontzettend veel informatie over heel Europa maakt dat ik er alles over wil weten.

Waarom een oorlogsmuseum bezoeken?

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik vroeger ook naar een oorlogsmuseum in Bastogne ben geweest. Het was ontzettend duur (ik betaalde 50euro per persoon toen) maar je krijgt er zo’n goede indruk over wat er daar heeft afgespeeld. De jaren daarna ben ik naar meerdere concentratiekampen geweest, heb ik heel veel plekken bezocht die belangrijk waren tijdens de oorlog en daar komt nu het oorlogsmuseum in Overloon bij! Eerst even de praktische informatie voor een bezoek aan Overloon!
oorlogsmuseum overloon

Praktische Informatie:
Adres= Museumpark 1, Overloon
Prijzen (2022)= Volwassenen €17,50 en kinderen tot 13 jaar €12,50
Bestel je je kaartjes online via de website krijg je 1 euro korting.
Extra tip: ben je lid van de ANWB? Bestel je tickets dan via hun, dan betaal je €14,90 en een gratis kopje koffie/thee/fris.
Openingstijden: van 10uur tot 17uur op maandag tot vrijdag. In het weekend van 11uur tot 17uur.
Parkeren is gratis!
oorlogsmuseum overloon

Oorlogsmuseum met veel voertuigen

Wat ik zeker heel bijzonder vind aan dit oorlogsmuseum, is dat het ontzettend veel voertuigen heeft. Ik bezocht het museum met mijn ouders en wij zeiden al tegen elkaar, als die voertuigen konden praten wat voor verhalen zouden er dan niet worden verteld! Het is zo bijzonder om te zien wat voor soorten voertuigen en materialen er allemaal werden gebruikt. De ene nog groter dan de ander, bij sommige voel je je echt een dwerg. Nu ben ik zeker niet de kleinste met mijn 1.79cm maar wauw wat zijn sommige voertuigen extreem groot!

Maar er is natuurlijk wel meer te zien dan alleen voertuigen. Ook een grote collectie munitie, zowel Amerikaanse/Britse materialen maar ook wat Duitse items. Zoals bijvoorbeeld het boek Mein Kampf, een beeld die aan het plafond hangt, kranten en zelfs kerstballen. Natuurlijk heeft het museum veel meer items uit Nederland en Amerika/Engeland. Er staan ook een aantal uniformen van de geallieerden, wat ik wel heel interessant vond want daar was ook een Pools uniform te zien. Nu heb ik ook een familielid die een Pools uniform droeg met 3 sterren. Veel wijzer werd ik daar niet over in het museum maar heb je meer informatie nodig over de geschiedenis in Nederland dan kom je hier zeker een stuk verder.
oorlogsmuseum overloon museumcafe

Van tentoonstellingen tot films

En zijn verschillende tentoonstellingen, er liggen resten van een enorme Lancaster in het museum maar er zijn ook meerdere films. En die films geven je een goede blik op hoe het destijds was. De eerste film die wij zagen ging over verschillende personages die je door het museum heen ook terug ziet. Je ziet dan meer over hoe hun de oorlog hebben ervaren. Eentje die mij vooral is bijgebleven die de film die zich onder de restanten van de Lancaster afspeelt. Hierin wordt onder andere duidelijk gemaakt dat oorlog in een museum hoort en dat wij zelf de verantwoordelijkheid hierover hebben. Bij een oorlog zijn er geen winnaars, er zijn alleen maar verliezers!

Het museum is ook goed toegankelijk voor kinderen, misschien juist wel voor kinderen zodat wij hun meegeven dat oorlog niet hoort. Want wij moeten ervoor zorgen dat dit niet normaal gevonden wordt.
Trek er zeker wel een paar uur voor uit, want wij kwamen om kwart over 12 bij de ingang en rond half 4 gingen we er weg. Ga ook zeker even langs het museum café! Prijzen zijn goed te doen en het personeel is erg vriendelijk! Wij waren dus al vrij laat bij het café en ze maakte speciaal voor ons nog wat Brabantse worstenbroodjes. Zo lief!

Ben jij al eens bij Oorlogsmuseum Overloon geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.