Travel | Nationaal monument Kamp Vught

kamp vught

Tijdens mijn vakantie op de Loonse en Drunese duinen besloten wij om Kamp Vught te bezoeken. Een nationaal monument en herdenkingsplaats in de plaats Vught. Het is één van de concentratiekampen die in Nederland stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een informatieve en leerzame dag uit, want dit mogen wij nooit vergeten!

De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp waar ik veel interesse in heb, want hoe konden mensen zoiets vreselijks doen? Tot op de dag van vandaag worden er mensen behandeld als beesten, vernederd, geslagen, vermoord, iets wat absoluut niet normaal mag zijn! Wij kunnen leren van de fouten die gemaakt zijn tijdens de oorlog en moeten inzien dat dit nooit meer mag gebeuren en wij daar ook alles aan moeten doen. Anyway, het ging over mijn bezoek aan Kamp Vught.

Algemene informatie kamp vught

nationaal monument kamp vught
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een dagje weg plant (tijdens je vakantie bijvoorbeeld), maar het was bij mij wel het eerst waar ik aan dacht toen ik in de buurt was. Voor mij is het normaal wat ver rijden voor een dagje weg, maar tijdens mijn vakantie op de Loonse en Drunese duinen was het maar 15 minuten rijden. We reserveerde van te voren online onze kaartjes (iets wat nu verplicht is!) en konden op de dag zelf na het scannen van de kaartjes zo doorlopen. Bij binnenkort staat er een apparaat om je handen te desinfecteren, heel erg fijn.
Om verwarring te voorkomen, Kamp Vught heette in de Tweede Wereldoorlog Konzentrationslager Herzogenbush.

Informatie voor je bezoek:
Voor openingstijden zie website.
Prijzen anno 2020: 11 euro volwassenen, 4 euro voor jongeren tot 17 jaar.
Er is een klein museum café waar je koffie kunt drinken en iets kleins kunt eten. Ook is er een museumwinkel waar boeken, cd’s en dvd’s te koop zijn.
vughtse heide

Over kamp vught of Konzentrationslager Herzogenbush

Een concentratiekamp, de enige SS concentratiekamp in Nederland. Doorgangskampen als Amersfoort en Westerbork konden de grote stroom gevangenen niet meer aan. Vandaag de dag is er nog maar weinig over van wat vroeger een groot kamp was. Een herrineringscentrum, gedenkruimte, een nagebouwde barak (nummer 13b) en een aantal nagebouwde wachttorens. Direct naast kamp vught ligt nu een penitentiaire inrichting, wat ik nogal een aparte gewaarwording vond toen ik er liep, maar dat natuurlijk een persoonlijke ervaring. Het enige onderdeel van het kamp dat niet is gereconstrueerd is het voormalige crematorium op het buitenterrein.

Daarnaast is er een aantal straten van het nationaal monument nog een originele overgebleven barak, genaamd Barak 1b. Hier was tijdens de oorlog de postafdeling en kantine.
fusilladeplaats

Hoe ik mijn bezoek heb ervaren?

Ik vond het bezoek aan het nationaal monument Kamp Vught erg indrukwekkend. Van tevoren had ik mij er weinig bij voorgesteld en ondanks dat het museum erg modern is ingericht is het heel erg toegankelijk voor iedereen. De vele informatie, de gratis audiotour en de items die tentoongesteld zijn, maken dat je kippenvel krijgt. Naast het bezoek aan het kamp hebben wij ook een kijkje genomen bij barak 1b, maar die was helaas gesloten. Daarna zijn we nog het bos ingelopen naar de Fusilladeplaats waar ook een groot monument staat. Het is ongeveer een kilometer lopen door het bos, maar zeker de moeite waard.
Ook voor kinderen is het heel begrijpelijk door vele foto’s, de audiotour waar je op verschillende plekken geluidsfragmenten kunt luisteren en alle items die tentoongesteld zijn. Wij hebben hier zo’n 3uurtjes rondgelopen totaal.

Heb jij het nationaal monument Kamp Vught al eens bezocht?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.