Travel | Kastel Klause in Saarland

hoe je voor 200 euro een week op vakantie kunt

Ben je in de buurt van Saarburg/Trier dan is een bezoekje aan Kastel Klause echt meer dan de moeite waard! Vanaf Landal Warsberg is het minder dan 10 km rijden waarna je kunt genieten van prachtige uitzichten, rode zandsteenrotsen en een prachtig bouwwerk die een aantal eeuwen terug gaat. En er ligt een hele mooie wandelroute langs van 9 km lang die je langs allerlei bijzondere plekken laat komen.

Boven op een uitspringende zandsteenrots ligt de hermitage Klause van Kastel-Staadt. Met prachtige uitzichten! Tijdens de kruistochten, heel veel jaren geleden werden in het zachte bontzandsteen grotten, kamers en nissen gebouwd. In een grotkamer werd een Heilig Graf gebeiteld, met daarnaast woon en slaapvertrekken die moesten herinneren aan de heilige plekken op de berg Golgotha in Jerusalem.

Kastel Klause

kastel klause
In de Middeleeuwen leefden op deze plek vrome kluizenaars. Ongeveer rond 1600 werd de Klausenkapel gebouwd. Op de oude fundamenten werd een gebouw met 2 verdiepingen gemaakt waarin zich op de begane grond een kerkruimte en daarboven een woning van de heremieten bevond. De kluizenaars woonden en baden hier tot de Franse revolutie waarna het gebouw in verval kwam tot aan de Pruisische koning Frederik Willem. Koning Frederik Willem liet de ruine van Klause uitbouwen tot een grafkapel voor de Boheemse koning Johann van Luxemburg.

Frederik Willem kreeg in 1833 bij een bezoek aan het Rijnland de stoffelijke resten van Jan de Blinde (koning van Bohemen). Hij vereerde de blinde koning om zijn dapperheid en liet Klause als rustplaats voor hem inrichten. De beenderen van de Boheemse koning rustten in de Klause van 1838 tot 1946 waarnaar ze zijn overgebracht naar de kathedraal in Luxemburg.

Een hele bijzondere geschiedenis wat het nog specialer maakt om hier naar toe te gaan!

Adres:
Koning-Johann-Strabe
Kastel-Staadt
kastel klause

Wat is er allemaal te zien in Kastel Klause?


Naast de wandeling van 9 km die Kasteler Felsenpfad heet, kun je ook gewoon alleen rondlopen bij de Klause. Wij deden zelf een kleine combinatie van beide, waarbij we de hele Klause hebben bezocht en een klein stuk van het wandelpad. Voor alleen de Klause moet je betalen, de rest van het wandelpad is gratis.

Dit zie je allemaal in Kastel Klause:
– Kapelle St. Helena
– Grafkapel
– In de grafkapel vind je een sarcofaag.
– Gedenkkruis
– Heilige graf
– Quellbecken
Daarnaast heb je een aantal uitzichtpunten en loop je vele trappen op en af door het hele gebied.

Als je het gebied loopt rondom de Kastel Klause dan vind je daar onder andere nog het erebegraafplaats, een kerkje en een Romeins theater. Ik vond dit één van de mooiste bezienswaardigheden tijdens mijn vakantie in Saarburg.

Kende jij deze bezienswaardigheid in Duitsland?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Travel | Kastel Klause in Saarland

Comments are closed.