Travel | Kampterrein Westerbork

Op dinsdag 13 Juli 2021 bezocht ik tijdens mijn vakantie in Drenthe het kampterrein Westerbork. Je kunt er ook voor kiezen om het museum te bezoeken maar dit hebben wij overgeslagen. Een wandeling van zo’n, 3kilometer bracht ons bij de ingang van het doorgangskamp.

Met de auto rijd je heel gemakkelijk naar de parkeerplaats voor het museum. Wil je echter net als ons naar het kampterrein (die je gratis kan bezoeken!), dan zal je daar een flinke wandeling voor over moeten hebben.

De wandeling naar her kampterrein

De wandeling start op de parkeerplaats. Daar staan borden waarop 2 verschillende routes uitgestippeld zijn. De blauwe en de groene route. Wij kozen de groene route van 2.5kilometer door het bos (bospad). Gelijk als je de parkeerplaats af loopt zie je grote borden staan met mobiele telefoons verboden. Dit was echter de enige keer onderweg dat dit aangegeven was, meer van die borden heb ik dan ook niet gezien. Maar goed we namen dus de groene route die verhard is en door het bos loopt. Onderweg staan er met zeer grote regelmaat bankjes om even te gaan zitten. Dat is ook wel nodig als je je indenkt dat mensen die slecht te been zijn ook hier moeten lopen om bij het kamp te komen.

Het zou gaan regen die dag maar dat viel gelukkig heel erg mee en we liepen 99% van de tijd droog omdat we onder de bomen liepen. Aangekomen bij de ingang van het kampterrein loop je eerst langs een aantal blokken met cijfers. Hierop staat aangegeven hoeveel mensen er werden weggevoerd naar een ander kamp, denk aan Auschwitz of Sobibor.

Op het kampterrein Westerbork

Na de stenen valt je al gelijk een grote glazen overkapping op. Daarin staat namelijk het huis dat tijdens de oorlog werd bewoond door de commandant. Dit is tevens ook het enige wat al die tijd echt bewaard is gebleven van het kamp. Barakken en andere kenmerken zijn in de jaren na 1971 afgebroken nadat de Molukken (die er tussen 1951 en 1971 verbleven) waren vertrokken. Hoe groot het kamp precies is geweest is niet duidelijk te zien. Aan de ene kant (link als je aan komt lopen) is wel de volledig omheining neergezet maar rechts kijk je tegen gigantische schotels aan. Dat is ook de reden dat je mobiele telefoon uit moet. Je ziet een wagon staan waar alle namen worden afgespeeld, verder is er een barak deel opnieuw opgebouwd (alleen de buitenconstructie) en staat er helemaal aan het einde een wachttoren en het monument met rails. Naast de rails ligt ook de aardappelkelder wat op een soort bunker lijkt.

Verspreid over het terrein (voornamelijk aan de linkerkant) heb je een aantal schermen waar foto’s en filmpjes worden afgespeeld. Ook staan er wat foto’s maar qua informatie vond ik het echt heel erg minimaal. Je leest meer informatie op de website dan dat je vind op het kampterrein. Wat ik dan ook zeer jammer vond zeker gezien de lange wandeling die je ernaartoe maakt.

Ben jij al eens naar Kampterrein Westerbork geweest?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Travel | Kampterrein Westerbork

  1. Het is al heel wat jaren geleden dat ik er ben geweest. Toen was het huis nog niet verzegeld in een glazenpakhuis. Ook zijn er inmiddels nieuwe barakken bijgeplaatst heb ik begrepen. Waarschijnlijk gaan we eind van de zomer daar weer een kijkje nemen.

    1. Er staat 1 barak deels opgebouwd, verder staat er tegenover die deels opgebouwde barak (skelet van hout en staal) het begin en het einde van een barrak met een stalen frame aangeduid)
      Het huis is in glas ‘ingepakt’ om hem niet verder verloren te laten gaan, ze zijn al bezig met opknappen want je ziet her en der nieuwe planken tussen de groene planken zitten.

Comments are closed.