Travel | Hunebed D49 in Schoonoord

Als je op vakantie bent (of in de buurt) in Drenthe dan moet je wel langs 1 van de 52 hunebedden die er staan. En je vindt ze bijna overal in Drenthe! Hunebed D49 in Schoonoord is een Dunebed waar we op de heenreis al langs reden, maar op de terugreis toch besloten om te gaan kijken. Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Ik bezocht er zelfs 2 tijdens mijn vakantie in juli 2021 en vertel je graag meer over Hunebed D49 in Schoonoord.

Hunebed D49 in Schoonoord

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D49 staat dus in Schoonoord. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek, je vindt er een kleine parkeerplaats en kunt zo naar het hunebed lopen.

Hunebed D49 is niet zomaar een hunebed, het wordt namelijk de Papeloze kerk genoemd. Deze naam heeft hij gekregen omdat het zou verwijzen naar de zogeheten kerkdiensten zonder katholieke priester (zonder paap, papeloos). Het is 12,1 meter lang en 4,7 meter breed.
Dit hunebed is tussen 1958 en 1959 onder leiding van archeoloog Albert van Giffen gereconstrueerd. Van hem zie je ook een gedenksteen op de route tussen de parkeerplaats en het hunebed. Tot 1980 moest je voor dit hunebed zelfs entreegeld betalen, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Is het wel de moeite waard?

Ondanks dat dit hunebed dus niet meer origineel is maar door archeoloog Albert van Giffen is heropgebouwd (en er zelfs een ander hunebed voor is gesloopt – D33) is het wel de moeite waard om te bekijken. Het is weer totaal anders dan de andere hunebedden die ik eerder heb gezien. Daarnaast staan er ook genoeg informatie bordjes bij de parkeerplaats en net voor het hunebed waar je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de parkeerplaats tot het hunebed is het ongeveer 100 meter door het bos, het is een rechte lijn naar het hunebed dus verdwalen kan echt niet!

Kende jij dit hunebed al?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.