Travel | Hunebed D28 D29 in Buinen – hunebed tweeling

In Drenthe staan maar liefst 52 hunebedden! Verspreid over bijna heel Drenthe kun je 1 van de 52 hunebedden tegen komen. Hunebed D28 D29 in Buinen staan bij elkaar en daarom horen ze in 1 blog artikel. Ben jij benieuwd wat Hunebed D28 D29 in Buinen zo bijzonder maakt? Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Er komt de komende weken een aantal artikelen online over de hunebedden in Drenthe. We hebben er al behoorlijk veel bezocht, al is het doel van alle hunebedden bezoeken nog lang niet voltooid.

Hunebed D28 D29 in Buinen

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D28 D29 staat dus in Buinen. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek, je vindt er een kleine parkeerplaats en kunt zo naar het hunebed lopen.

Hunebed D28 D29 in Buinen is één van de 16 Hunebedden die in paren staan. Ook wel een tweeling genoemd. Het schijnt dat D29 nooit is uitgegraven, wat hier dus misschien nog ligt is een raadsel. Maar D28 is in 1927 al helemaal opgegraven. Best apart toch? In het opgravingen van 1927 werden 2 hele aparte kleine voorwerpen gevonden. Namelijk kralen gemaakt van koperdraad die in een spiraal gedraaid zijn. Het zijn waarschijnlijk de oudste metalen voorwerpen van Nederland. Best bijzonder toch?

Op de foto’s zie je de hunebedden wat duidelijker zodat je een beeld krijgt van wat je hier te zien krijgt. Zo zie je dat de hunebedden echt heel dicht bij elkaar liggen!

Is het wel de moeite waard?

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Dat maakt ze op zich al bijzonder. Maar wat ik vooral fascinerend vind is dat die enorme rotsen boven op elkaar zijn gelegd in een tijd dat er nog geen machines waren. Hoe ze op het idee zijn gekomen en hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen vind ik echt heel bizar.

Er staat een bord (zoals bij elke hunebed) waar genoeg informatie op staat over het bepaalde hunebed, waarbij je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de weg tot de hunebedden zijn maar een paar stappen!

Welke hunebedden al eerder online kwamen op de blog?
Hunebed D27
Hunebed D49
– Hunebed D19 D20
– Hunebed D21 D22
– Hunebed D23 D24 D25
– Hunebed D26

Kende jij dit hunebed paartje al?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Travel | Hunebed D28 D29 in Buinen – hunebed tweeling

Comments are closed.