Travel | Hunebed D23 D24 D25 in Bronneger – het hunebed trio

In Drenthe staan maar liefst 52 hunebedden! Verspreid over bijna heel Drenthe kun je 1 van de 52 hunebedden tegen komen. Hunebed D23 D24 D25 in Bronneger staan bij elkaar en daarom horen ze in 1 blog artikel. Ben jij benieuwd wat D23 D24 en D25 in Bronneger zo bijzonder maakt? Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Er komt de komende weken een aantal artikelen online over de hunebedden in Drenthe. We hebben er al behoorlijk veel bezocht, al is het doel van alle hunebedden bezoeken nog lang niet voltooid. Hunebed D23 D24 en D25 in Bronneger is een trio hunebed zoals ze dat noemen.

Hunebed D23 D24 D25 in Bronneger

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D23 D24 D25 staat dus in Bronneger. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek, je vindt er een kleine parkeerplaats en kunt zo naar het hunebed lopen.

Hunebed D23 D24 D25 is niet zomaar een hunebed, het wordt namelijk ook wel een trio genoemd. Het is 1 van de 2 trio hunebedden die we in Nederland hebben. Er is helaas maar weinig bekend over deze set van Hunebedden daar er niet echt in gegraven is, volgens de bordjes. Iets verder voorbij deze hunebedden ligt ook een grafheuvel uit een iets latere tijd van de hunebedden. Ze denken dat deze omgeving een belangrijke route was over de Hondsrug.

Op de foto’s zie je de hunebedden wat duidelijker zodat je een beeld krijgt van wat je hier te zien krijgt.

Is het wel de moeite waard?


Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Dat maakt ze op zich al bijzonder. Maar wat ik vooral fascinerend vind is dat die enorme rotsen boven op elkaar zijn gelegd in een tijd dat er nog geen machines waren. Hoe ze op het idee zijn gekomen en hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen vind ik echt heel bizar.
Deze trio van Hunebedden is best bijzonder om te zien. Er zijn er ook maar 2 van in Nederland (een set van 3 hunebedden bij elkaar) waardoor het zeker de moeite waard is om eens te bekijken. Bijna bij alle hunebedden vind je wandelroutes en aangezien het op de Hondsrug ligt is een fijne wandeling sowieso de moeite waard. .
Er staat een bord (zoals bij elke hunebed) waar genoeg informatie op staat over het bepaalde hunebed, waarbij je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de weg tot de hunebedden zijn maar een paar stappen!

Welke hunebedden al eerder online kwamen op de blog?
Hunebed D27
Hunebed D49
– Hunebed D19 D20
– Hunebed D21 D22

Kende jij dit hunebed paartje al?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Travel | Hunebed D23 D24 D25 in Bronneger – het hunebed trio

Comments are closed.