Travel | Hunebed D21 D22 in Bronneger – hunebed paartje

In Drenthe staan maar liefst 52 hunebedden! Verspreid over bijna heel Drenthe kun je 1 van de 52 hunebedden tegen komen. Hunebed D21 D22 in Bronneger staan bij elkaar en daarom horen ze in 1 blog artikel. Ben jij benieuwd wat D21 en D22 in Bronneger zo bijzonder maakt? Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Er komt de komende weken een aantal artikelen online over de hunebedden in Drenthe. We hebben er al behoorlijk veel bezocht, al is het doel van alle hunebedden bezoeken nog lang niet voltooid. Hunebed D21 en D22 in Bronneger is een paar hunebed zoals ze dat noemen.

Hunebed D21 D22 in Bronneger

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D21 D22 staat dus in Bronneger. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek, je vindt er een kleine parkeerplaats en kunt zo naar het hunebed lopen.

Hunebed D21 D22 in Bronneger is niet zomaar een hunebed, het wordt namelijk ook wel een tweeling of paartje genoemd. Niet heel gek want ze staan allebei naast elkaar waardoor je 2 hunebedden bezoekt op 1 plek. Het wordt de elegantste en de kleinste hunebed genoemd.
D21 is heel symmetrisch gebouwd terwijl D22 heel klein is. Ze werden blootgelegd in 1918 waarbij ze veel potten vonden maar verder geen andere relevante informatie over deze graven. Op de foto’s zie je de hunebedden wat duidelijker zodat je een beeld krijgt van wat je hier te zien krijgt.

Is het wel de moeite waard?


Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Dat maakt ze op zich al bijzonder. Maar wat ik vooral fascinerend vind is dat die enorme rotsen boven op elkaar zijn gelegd in een tijd dat er nog geen machines waren. Hoe ze op het idee zijn gekomen en hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen vind ik echt heel bizar.
D21 en D22 zijn wel echt de kleinste hunebedden die ik tot nu toe heb gezien. Het is echt bizar om te zien dat bij de ene echt een boom in gegroeid is (of tegenaan).
Er staat een bord (zoals bij elke hunebed) waar genoeg informatie op staat over het bepaalde hunebed, waarbij je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de weg tot de hunebedden zijn maar een paar stappen!

Welke hunebedden al eerder online kwamen op de blog?
Hunebed D27
Hunebed D49
– Hunebed D19 D20

Kende jij dit hunebed paartje al?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.