Travel | Hunebed D19 D20 in Drouwen – hunebed tweeling

hunebed d19 d20 in drouwen

In Drenthe staan maar liefst 52 hunebedden! Verspreid over bijna heel Drenthe kun je 1 van de 52 hunebedden tegen komen. Hunebed D19 D20 in Drouwen staan bij elkaar en daarom horen ze in 1 blog artikel. Ben jij benieuwd wat D19 en D20 in Drouwen zo bijzonder maakt?
Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Er komt de komende weken een aantal artikelen online over de hunebedden in Drenthe. We hebben er al behoorlijk veel bezocht, al is het doel van alle hunebedden bezoeken nog lang niet voltooid. Hunebed D19 en D20 in Drouwen is een tweeling hunebed zoals ze dat noemen.

Hunebed D19 D20 in Drouwen

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D19 D20 staat dus in Drouwen. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek, je vindt er een kleine parkeerplaats en kunt zo naar het hunebed lopen.
hunebed d19 d20 in drouwen

Hunebed D19 D20 is niet zomaar een hunebed, het wordt namelijk ook wel een tweeling genoemd. Niet heel gek want ze staan allebei naast elkaar waardoor je 2 hunebedden bezoekt op 1 plek. Deze hunebedden zijn in 1912 opgegraven (al meer dan een eeuw geleden!). Er werden enorm veel potten gevonden, waaronder de trechtbeker. Daaraan heeft dit volk zijn naam te danken.

Is het wel de moeite waard?


Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Dat maakt ze op zich al bijzonder. Maar wat ik vooral fascinerend vind is dat die enorme rotsen boven op elkaar zijn gelegd in een tijd dat er nog geen machines waren. Hoe ze op het idee zijn gekomen en hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen vind ik echt heel bizar. D19 en D20 in Drouwen is een stuk groter dan de hunebedden die ik eerder al eens had bezocht. Er staat een bord (zoals bij elke hunebed) waar genoeg informatie op staat over het bepaalde hunebed, waarbij je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de parkeerplaats tot het hunebed is het maar een klein stukje lopen!

Welke hunebedden al eerder online kwamen op de blog?
Hunebed D27
Hunebed D49

Kende jij dit hunebed al?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.