Travel | De Loonse en Drunese duinen

loonse en drunense duinen

De Loonse en Drunense duinen is een prachtig natuurgebied in Brabant. Je vind er bos, heide maar vooral heel veel zand! Het is namelijk één van de grootste stuifzandgebieden van West Europa, waar je prachtige wandelingen kunt maken.

Tijdens mijn vakantie in Juli 2020 heb ik een midweekje doorgebracht in de omgeving van Loonse en Drunense duinen. We stonden op camping Distelloo, waar je bijna gelijk de bossen in kunt lopen. Ons avontuur begon vanaf de camping met een korte autorit naar Herberg De 3 Linden. Iets verder in het artikel staat alle praktische informatie, nu eerst onze kennismaking met de Loonse en Drunense duinen.

Nationaal park de Loonse en Drunense duinen

Na de auto te hebben geparkeerd op de grote parkeerplaats bij de Herberg De 3 Linden, begon onze wandeltocht door het mooie natuurgebied van ruim 3400 hectare. Normaal gesproken mag je bij natuurparken alleen maar op de wandelpaden lopen, hier bij de Loonse en Drunense duinen niet. Hier mag je namelijk bijna overal lopen, door de Brabantse Sahara. Het grote stuifzand gebied waait hier vrij rond en blijft het gebied zich continu veranderen. Met een beetje geluk zie je misschien nog één van de bewoners van het natuurgebied, want er leven dassen, buizerd, hagedissen, vleesmuizen en zandloopkevers. Op een paar buizerds na hebben wij verder geen dieren gespot. Maar dat is zeker niet erg.

Het natuurgebied wordt onderhouden door natuurmonumenten. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet, maar kunt er ook voor kiezen om lekker rond te struinen.
loonse en drunense duinen
Ons uitzicht vanaf de plek waar we een tijdje hebben gelegen op een plaidje (verhaal hieronder te lezen).

Een wandelroute of lekker rondstruinen?

Wij wilde in eerste instantie een wandelroute nemen, maar na een paar meter trok ons gezicht naar de eerste zandvlakte die we tegenkwamen. Bye wandelroute, hallo avontuur! We liepen een heel stuk door het stuifzand en besloten om even in het zand te gaan genieten. Plaidje neergelegd en genieten van het warme zonnetje. Paar lekkere hapjes erbij en wij vermaakte ons wel. Al met al hebben we ruim een uur in het zonnetje gelegen, waarna we besloten om nog wat verder te gaan lopen. Voor we het wisten kwamen we bij café de Rustende jager uit. Onderweg aten we een broodje maar bij het café namen een lekkere koude cola. Zeker omdat we ook nog terug moesten lopen naar de auto. In de zomermaanden (wij waren er in Juli) staat er een kraampje met verse kersen. Die kan ik jullie zeker aanraden, wij kochten daar 2 grote zakken vol met kersen om later op de camping op te snoepen. Na een uurtje lopen kwamen we weer terug bij de auto. We komen zeker snel eens terug om een wandelroute te nemen en naar de grootste stuifzandvlakte te gaan.

Praktische informatie na aanleiding van mijn ervaringen:
Parkeren bij één van de restaurant mogelijkheden die aan de rand van het natuur gebied liggen. Zelf kozen wij Herberg de 3 Linden uit, dit was voor ons praktisch gezien het makkelijkst en snelst te bereiken vanaf de camping.
Het adres van Herberg de 3 Linden:
Giersbergen 8
5151 RG Drunen
Parkeren kan op de parkeerplaats, gelegen aan de Magrietweg. Volgt u de borden parkeerplaats Loonse en Drunense duinen.

Het adres van De rustende Jager:
Oude Bossche Baan 11
5074 RC Biezenmortel
In de zomermaanden kun je hier heerlijk op het terras zitten en genieten van een heerlijke kop thee, koffie of iets fris. Daarnaast hebben ze ook in de zomermaanden kraampjes met verse kersen! Echt aan te raden!

Ben jij al eens op de Loonse en Drunense duinen geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Travel | De Loonse en Drunese duinen

Comments are closed.