Travel | D16 in Balloo

In Drenthe staan maar liefst 52 hunebedden! Verspreid over bijna heel Drenthe kun je 1 van de 52 hunebedden tegen komen. Hunebed D16 in Balloo is een frosse hunebed, dat maakt hem zekere bijzonder, maar waarom? Ik bracht een bezoekje en vertel je er graag meer over!

Als je op vakantie bent in Drenthe dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Hunebed te gaan bezoeken. Er komt de komende weken een aantal artikelen online over de hunebedden in Drenthe. We hebben er al behoorlijk veel bezocht, al is het doel van alle hunebedden bezoeken nog lang niet voltooid.

Hunebed D16 in Balloo

In Nederland staan 52 hunebedden, je hebt zelfs de Hunebed Highway (N34), de Route 66 van Drenthe! Hunebed D165 staat dus in Balloo. Goed aangegeven met bordjes langs de weg. Want overal zie je namelijk kleine witte bordjes met een soort tekening van een hunebed. Hieraan herken je een hunebed plek en kunt zo naar het hunebed lopen.

D16 heeft maar liefst 9 paar draagstenen en van de dekstenen zijn er nog maar 8 over. De bouwers hebben voor dit hunebed specifieke roze stenen gebruikt. Die kleur kwam nou niet bepaald vaak voor en helaas is er moment ook niets te zien van de roze kleur.

Op de foto’s zie je de hunebed wat duidelijker zodat je een beeld krijgt van wat je hier te zien krijgt.

Is het wel de moeite waard?

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Dat maakt ze op zich al bijzonder. Maar wat ik vooral fascinerend vind is dat die enorme rotsen boven op elkaar zijn gelegd in een tijd dat er nog geen machines waren. Hoe ze op het idee zijn gekomen en hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen vind ik echt heel bizar.

Er staat een bord (zoals bij elke hunebed) waar genoeg informatie op staat over het bepaalde hunebed, waarbij je alles leest over de geschiedenis. Je kunt er een wandeling maken, of gewoon alleen het hunebed bezoeken. Van de weg tot de hunebedden zijn maar een paar stappen!

Welke hunebedden al eerder online kwamen op de blog?
– Hunebed D27
– Hunebed D49
– Hunebed D19 D20
– Hunebed D21 D22
– Hunebed D23 D24 D25
– Hunebed D26
– Hunebed D28 D29
– Hunebed D3 D4
– Hunebed D9
– Hunebed D10
– Hunebed D13
– Hunebed D15

Kende jij dit hunebed al?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.