Tips voor je auto rijexamen

een hand vol geluk
Toen ik op 5 april moest afrijden voor de auto, wist ik totaal niet wat ik kon verwachten. Het maakte me enorm zenuwachtig. Maar dat is echt nergens voor nodig, want vandaag geef ik je met alle liefde al mijn tips voor jou rijexamen! Want je hoeft echt niet zenuwachtig te zijn.

Op 5 april, dat is alweer een hele tijd geleden, moest ik voor het eerst afrijden voor de auto. Gelukkig was dat al om 8uur ’s ochtends, en kon ik de rest van de dag opgelucht ademhalen. Ik was zo zenuwachtig van de spanning hoe het zou gaan, en of ik het wel ging halen. Ik kon zelfs niks eten voor die tijd, waardoor ik na de tijd alleen maar nog misselijker werd. Ik ben best wel een stress kip als ik niet weet wat er gaat gebeuren, en eigenlijk met name bij examens/testen. Daarbij heb ik ook nog eens faalangst, dus lieve bezoekers die dit artikel hebben aangeklikt om tips te krijgen. Ik weet echt wat je door maakt, maar het is nergens voor nodig om je zo druk te maken.

Mijn tips
– Ga op tijd slapen de dag voor je examen. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, je bent hierdoor meer gefocust, en oplettender.

– Zorg dat je voor je examen nog een stukje kan rijden in de lesauto. Zet je stoel goed, je spiegels, en kijk eventueel de banden na, en kijk ook even onder de motorkap. Dit geeft je rust, en zorgt ervoor dat je gelijk aan het examen kan beginnen, zonder dat je iets vergeet.

– Maak je niet druk. Het examen is niet eng. Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen wat er gebeurt tijdens je rijexamen.

Hoe ziet het rij examen eruit?
Je gaat met je instructeur naar het CBR waar je in de wachtruimte even moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je aan de beurt bent dan loop je samen met je instructeur naar de tafel die jou is toegewezen. Hier zit je examinator al, en je maakt even kennis met hem. Hij/zij legt je uit wat je gaat doen, en wat hij van jou verwacht. Je geeft de formulieren aan hem/haar die je moest meenemen (zelfreflectie en de uitnodiging). Daarna gaan jullie samen naar de lesauto waar je examen begint. Vaak vraagt de examinator of je een nummerbord kunt lezen, maar hij/zij kan je ook vragen stellen over de auto (dit was in mijn geval niet zo, ik hoefde alleen een nummerbord te lezen). Je gaat zitten achter het stuur, maakt je klaar voor de rit (spiegels controleren, riem om, stoel goed etc), en daarna rijd je zelf wel. Je examinator zal waarschijnlijk niet zeggen dat je weg kunt rijden (bij mij was dat zo), hij/zij geeft alleen aan naar welke kant je moet gaan. Het kan zijn dat hij/zij aan je vraagt om de omkeer opdracht te doen, parkeeropdracht, of de stopproef. Ik moest al deze opdrachten doen, en invoegen op een autoweg. Maar het kan ook zo maar zijn dat je helemaal geen bijzondere verrichting hoeft te doen, dat heb ik wel eens vaker gehoord. Eenmaal terug bij het CBR loop je samen weer naar binnen en vertelt hij/zij of je bent geslaagd of niet. Als je bent geslaagd legt hij/zij uit hoe je je rijbewijs kunt aanvragen. Daarna ga je samen met je instructeur terug naar huis. En dat is eigenlijk je hele examen.

Zenuwachtig zijn voor je examen is echt niet nodig, en zelfs als de examinator heeft ingegrepen wil nog niet zeggen dat je bent gezakt! Wat mij heel erg heeft geholpen is om te denken alsof hij je instructeur ging controleren of hij je wel goed les heeft gegeven. Je houd jezelf hierdoor een beetje voor de gek, maar als je faalangst hebt zoals ik, dan helpt dit wel.

Inmiddels heb ik al meer dan 500 kilometer gereden, en kan ik me niet meer voorstellen dat ik geen rijbewijs had. Het is zo makkelijk, en je hoeft nooit meer afhankelijk te zijn van anderen. Ik stap gewoon in de auto en rij weg, zonder dat ik eerst nog 10 minuten op de bus moet wachten, of alweer voor de 5e keer mijn fietsband moet op pompen. Heerlijk!

Hoe ging jou rij examen? En was jij zenuwachtig? Als je nog geen rijexamen hebt gedaan, waar zie je tegenop, en wat denk je dat heel makkelijk zal gaan? Laat het weten in de reacties.

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Tips voor je auto rijexamen

  1. Fijne tips meid! leuk om zoiets te delen!! Haha het is voor mij al bijna zes jaar geleden toen ik afreed… Ik heb 2 x mijn praktijk examen gedaan en bij de 2e keer heb ik het gehaald.

    Een tip : Eet een banaan voor je rij examen… 🙂

Comments are closed.