Tips voor een goede nachtrust!

lenzendragers, goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet voor iedereen heel van zelfsprekend. Van piekeren tot stress of andere dingen die van invloed zijn en onze nachtrust verstoren. Maar hoe zorg je ervoor dat je wel aan minimaal 8 uur slaap komt? Met deze tips lukt jou dat zeker!

Het lijkt wel luxe, het hebben van een goede nachtrust. Overigens is een goede nachtrust iets anders dan gewoon slapen. Want je kunt wel slapen maar toch heel erg moe wakker worden. Je hebt dan zeker geen goede nachtrust gehad! Maar wat is dan precies een goede nachtrust en hoe kun je daar voor zorgen?

Een goede nachtrust is heel erg belangrijk

Tijdens het slapen hersteld je lichaam en zorgt het voor voldoende energie voor de volgende dag. Goed slapen is daarom ook echt heel erg belangrijk.

Een goede nachtrust zorgt namelijk voor de volgende dingen: (en nog veel meer!!)
– Het aanmaken van voldoende collageen
– Een goed geheugen (en dat je informatie goed kunt opslaan)
– Dat je overdag ook genoeg energie hebt
– Maar ook dat er een goede balans is tussen de stofjes ghreline en leptine die zorgen voor de spijsvertering en stofwisseling.

Tips als eet een banaan voor het slapen omdat er tryptofaan en melatonine in zit, kan werken maar niet iedereen reageert hier even goed op. Zo hoef ik voor het slapen gaan geen banaan te eten want dan kan ik de volgende ochtend niet naar de wc. Maar de tip ‘vervang koffie door thee’ is wel iets wat voor mij werkt (en wellicht ook voor jou!). Vervang na 14uur de koffie door thee zodat je beter in slaap kunt vallen in de avond. Want wist je dat cafeine tot maar liefst 8uur in je lichaam blijft zitten? Nope, ik eerst ook niet!
luxe spa moment

Hoe ook jij goed kunt slapen!


Een aantal tips die er voor zorgen dat jij ook goed kunt slapen!

Tip 1:
Routine, door jezelf aan te leren door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan zorg je voor een routine. Deze routine zorgt er uiteindelijk voor dat je ook echt rond dat tijdstip slaperig genoeg bent en snel in slaap valt als je naar bed gaat. Je lichaam houdt van een routine en zal zich daar ook echt op aanpassen.

Tip 2:
Daglicht! Zorg ervoor dat je overdag genoeg daglicht op je huid krijgt. In de zomer is dat vaak geen probleem, maar tijdens de wintermaanden is dat vaak een stuk lastiger. Daglicht zorgt er namelijk voor dat je het stofje melatonine kunt aanmaken in de avond, door dit stofje wordt je slaperig. Je kunt tijdens de winter maanden ook extra vitamine D slikken.

Tip 3:
Voldoende beweging overdag! Door elke avond of elke middag even een wandeling te maken, ontspant je lichaam en zorgt het ervoor dat je beter kunt slapen. Zelf merk ik namelijk heel veel verschil als ik die dag een stuk gewandeld heb, ik slaap die nacht dan veel beter dan wanneer ik niet even een half uur tot uur ga wandelen!

Tip 4:
Computer uit en mobiel weg! De kleuren om het beeldscherm van zowel de computer, tv als mobiel zorgen ervoor dat je geen melatonine gaat aanmaken waardoor je ook niet slaperig wordt. Zorg er dus voor dat je minimaal 1 uur voor het slapen deze dingen weg legt of uit zet.

Slaap jij wel eens slecht? Zo ja, wat doe jij dan om te kunnen slapen?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Tips voor een goede nachtrust!

  1. Fijne tips om een goede nachtrust te hebben.
    Eet nooit vlokvoer het naar bed gaan want dan heb je ’s nachts een knorrende maag…..

    Een hele fijne dag ‍♀️

  2. Ik heb tegenwoordig altijd de ‘deep sleep’ playlist aanstaan op Spotify. Dat achtergrondgeluid helpt ZO goed!
    Eerst schrok ik altijd semi wakker van onbekende geluiden in huis. Maar met dit aan dus geen last meer van. Ideaal!

Comments are closed.