Time for tea | Help ik moet een coloscopie!

time for tea

In de andere time for tea afleveringen heb je al kunnen lezen dat ik bezig ben met verschillende onderzoeken in het ziekenhuis. Uit een bepaald onderzoek is gebleken dat ik een dikke darm ontsteking heb, en dat ik nu een coloscopie moet ondergaan. Wat dit is, en hoe ik mij hierop voorbereid? Bang voor het onbekende, en een vervelend onderzoek.
Een coloscopie ie een dikke darm onderzoek, waarmee ze met een flexibele slang in de dikke darm kijken. Uit een ontlastingsonderzoek die ik een tijdje geleden heb moeten laten doen, is gebleken dat ik erg veel eiwit (calprotectine) in mijn ontlasting heb. Dit houd in dat er ontstekingen in de dikke darm zijn, want anders wordt dat eiwit niet aangemaakt. Daarom moet ik nu een coloscopie ondergaan. Wat dit precies is, en hoe ik mij hierop moet voorbereiden dat lees je hieronder.

Een Coloscopie

Nog niet eerder heb ik een operatie of soort gelijk onderzoek gehad. Nooit eerder een roesje of algehele narcose gehad. Mijn teennagel deels laten weghalen kun je hier niet mee vergelijken, want ik zal een roesje en pijnstiller toegediend krijgen. Ook zal ik de dagen ervoor aan een vezelarm/loos dieet moeten volgen en moeten gaan laxeren. Een stevige voorbereiding staat mij te wachten. Iets waar ik best tegenop zie. Op de dag van de behandeling moet ik mij melden in het ziekenhuis (al vroeg in de ochtend om 8:30uur). Ze gaan dan met een scopie in de darm kijken. Na de behandeling ga je naar een uitslaapkamer en daarna mag je weer naar huis. In de informatie folder staat dat ik ook nog wat te eten en te drinken krijg in het ziekenhuis. Je mag zelf niet auto rijden en deel nemen aan het verkeer. Maar je mag daarna wel alles weer eten.

Ik kijk er best wel tegen op, want tja, het is geen leuk onderzoek. Lig je daar in je blote kont op een bed, en duwen ze een slang naar binnen. Nee ik werd niet heel vrolijk toen ze mij vertelde dat ik dit onderzoek moest laten doen. Bij sommige mensen kan het ook flink pijn doen tijdens het onderzoek. Nu ik dit schrijf duurt het nog een week voordat de behandeling is, en als je dit leest heb ik hem inmiddels alweer even achter de rug. Wie weet lees je op twitter of Facebook wel een kleine update over hoe het met mij ging na de behandeling. In mijn volgende time for tea (die overigens geen 4 weken meer duurt), zal ik mijn emoties los laten over de behandeling, en hoe dat ging. En uiteraard over ander nieuws die ik in de tussentijd met jullie wil delen.

Heb jij wel eens een roesje of algehele narcose gehad?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

6 thoughts on “Time for tea | Help ik moet een coloscopie!

 1. Ik kon jouw update over de coloscopie nergens vinden maar ben blij voor je dat je het achter de rug hebt. Ik heb hem een paar keer gehad en vond het geen pretje. Het roesje is prettig maar halverwege gingen ze mij “wakker”maken omdat ik mijn buik niet ontspande…
  Ik heb last van poliepen in mijn darm en daarom altijd onder controle.
  Ben benieuwd hoe jij het ervaren hebt en hoe het met je gaat!

  1. Er komen nog 2 artikelen online die specifiek over de coloscopie gaan. Die wilde ik graag apart schrijven met mijn ervaring. Naar omstandigheden gaat het goed. Niet zo’n fijne uitslag gehad (Ziekte van Crohn).

    1. Dankje! Moet het allemaal nog een beetje laten binnenkomen. Gaat allemaal nu ineens in een sneltrein vaart. Maar ook dat komt wel weer goed, zolang ik positief blijf!

Comments are closed.