The Christmas show | Zondag 22 december 2019

the christmas show

Op zondag 22 december kreeg ik vrij last minute de gelegenheid om The Christmas Show te bezoeken in het Ziggo dome in Amsterdam. Al na vijf minuten zat ik me af te vragen waarom dit uitstapje met het gezin last minute tot stand was gekomen in plaats van dat ik het al weken, zo niet maanden, van te voren had geregeld. Want wat was het een mooie en pakkende voorstelling, meteen vanaf het begin!

Wat is The Christmas Show

Ik kende The Christmas Show vooral van de reclames op RTL 4 waarvan met name Carlo Boszhard en Buddy Vedder het meest ‘zijn blijven hangen’. Het is iets met muziek en dans. Veel meer wist ik er niet van tot mijn spijt. Daar kwam nu dus verandering in!
The Christmas Show kende dit jaar een jubileumeditie, het is namelijk al weer het vijfde jaar! Er waren vijf voorstellingen waarin de, deels vaste, cast kon schitteren op een enorm podium. Zoals Buddy Vedder vooraf zei: “Normaal sta je in een theater voor 900 tot 1200 mensen. Dit is het 10-voudige”.
The Christmas Show vertelt dit jaar één van de allermooiste sprookjes: Doornroosje! Maar dan in een kerstuitvoering: Doornroosjes en de Kerstprins.

Net zoals in het oorspronkelijke sprookje werd Doornroosje (Celinde Schoenmaker) geboren als prinses. Velen kwamen haar bewonderen maar Fee Fatale (Ilse Warringa) was niet uitgenodigd. Ze was ‘not amused’ en sprak een vloek uit: als Doornroosje zich zou prikken voor haar kroning dan zou ze eeuwig slapen. Gelukkig was er nog een fee achter de hand: Fee Fresh (Famke Louise) die wenste dat Doornroosje in dat geval wakker gekust kon worden door een ware liefde. Uiteraard moest dat wel een prins zijn want prinsessen trouwen alleen met prinsen.
Om Doornroosje te beschermen tegen de vloek gaven haar ouders haar mee aan Fee Formidable ( Esmée van Kampen) die door Doornroosje als moeder gezien gaat worden. Ze reizen samen de wereld over en belanden uiteindelijk op de Noordpool bij de kerstman en zijn hulpje Jingle. Doornroosje heeft het er erg naar haar zin en haar band met Jingle wordt steeds hechter. Uiteindelijk krijgen Jingle en ook Doornroosje te horen wie zij echt is. Haar ouders zijn overleden en ze moet terug voor haar kroning. Daar verschijnt ook Fee Fatale weer ten tonele en uiteindelijk prikt Doornroosje zich alsnog zodat de zoektocht naar een prins begint. De eerste prins is uiteraard Prins Timothy. De zoon van Tromp (ja, inderdaad, een erg geslaagde persiflage op Trump, gespeeld door Ger Otte). Maar deze prins kent vooral liefde voor zichzelf, omdat hij zo mooi is. Zijn kus heeft dus geen enkele kans van slagen. Uiteindelijk komt alles met behulp van het publiek (een paar oefenprinsen worden uit het publiek gehaald) en de kerstman toch nog goed: Jingle krijgt een nieuwe titel en als kerstprins kust hij zijn geliefde Roosje wakker.

Onze ervaring

Samen met mijn man en onze twee meiden van 10 en 8 bezochten wij deze sprookjesachtige show. De meiden waren meteen ‘voor’ toen ze hoorden dat Buddy Vedder en Famke Louise mee speelden. Toen ik zei: “Tim Douwsma doet ook mee” keken ze me wat glazig aan. Deze, in mijn ogen nog jonge man, is dus een andere generatie begreep ik uit hun blikken. Het gaat vlug.
Ik neem jullie graag mee terug naar die magische avond. Het begon al hilarisch met de interviews met het publiek in de foyer en in de zaal door Gastonnnnn Starreveld. Met name de volwassenen in de zaal kwamen niet meer bij toen hij aan een stel in het publiek vroeg of ze al lang samen waren. De vrouw zei heel enthousiast: “vier jaar”. Waarop hij aan de man vroeg: “en ze is nog steeds je droomvrouw?” De man aarzelde even en zei vervolgens helemaal niets. Ik denk dat iedereen in de zaal hoopte dat dat uit verlegenheid was anders hebben die mensen helemaal geen leuke kerst vrees ik.

Door de grappige gesprekjes en kerstliedjes vooraf zat de stemming er al goed in voordat de show begon. Het script van Maurice Wijnen en Carlo Boszhard bevatte romantiek, spanning en ook humor. Het is Carlo wel toevertrouwd om ter plekke van zijn eigen script af te wijken wat soms zorgde voor nog meer hilariteit. Door zijn interactie met het publiek en zijn alerte reacties kreeg dit glans! De hele voorstelling zat verder vol met leuke grapjes die vooral door de volwassenen begrepen werden. Zoals de passage waarin de boze fee iets zegt over haar vriendin die ook altijd in de spiegel kijkt en waar het slecht mee afgelopen is. “Nee, niet het personage uit Sneeuwwitje maar Silvie Meis – wakker worden Silvie, wakker worden”.
Daarnaast zit de show vol met herkenbare liedjes, prachtige kostuums en veel dans.

Als het sprookje uiteindelijk goed is afgelopen ontbreekt er nog één ding: SNEEUW!
Vervolgens komt er een onvoorstelbare hoeveelheid sneeuw uit de ‘lucht’ vallen waardoor de kerstsfeer compleet wordt.

Als ik toch een puntje van kritiek mag noemen is het dat het geluid voor de kinderen wel erg hard stond en dat de twee enorme knallen vuurwerk op het einde weinig toevoegden maar veel geschrokken snoetjes opleverden.
Maar al met al: een prachtige show!
Dat vonden de kinderen ook:
Een jongetje voor ons in de rij bij de garderobe: “ik moest bijna huilen mam!”.
En onze eigen meiden: “het was niet leuk, het was super leuk!” “Famke Louise kan echt goed zingen”. “Buddy Vedder had echt een mooi pak aan als prins, veel mooier dan die andere prins”.
En om het verschil in generaties voor eens en altijd duidelijk te maken, op de terugweg naar de auto:
“En oh ja mam, die broer van Ron Boszhard deed het ook wel goed!”

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.