Tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt!

Er zijn altijd dingen die je anders wilt doen of anders wilt hebben. Laten we voor de verandering eens tevreden zijn met wat we hebben en wie we zijn. Voor iemand die de afgelopen tijd alleen maar tegenslagen heeft is dit nogal een uitspraak. Maar ik weet zeker dat er meer mensen zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of een schouder om af en toe tegenaan te leunen.

Pas als je iets echt uitspreekt is het er echt. Mijn ziekte (Crohn) heb ik nooit geaccepteerd en daar zou ook niet aan willen denken. Een ziekte de ruimte geven om te doen wat het wilt en niet meer zelf de touwtjes in handen hebben lijkt mij verschrikkelijk. Maar ik kwam mezelf flink tegen na de zoveelste tegenslag de afgelopen maand. Een mens kan tot een bepaalde hoeveelheid trekken en als je alsmaar over de grenzen heen gaat dan houd het een keer op.

Als depressieve gedachten de overhand nemen

Je kan je weinig voorstellen hoe een ziekte zou zijn, dat kan je je pas indenken als je zelf ziek wordt/bent. Toen ik 29 juni 2017 de diagnose ziekte van Crohn kreeg wist ik totaal niet wat ik hier bij voor moest stellen. Omdat ik toch nooit klachten heb die overeenkomen met deze ziekte is het moeilijk voor te stellen dat je zo’n ingrijpende ziekte hebt. Neem het voorbeeld van een gebroken been. Je ziet hebt, hebt er pijn en last van en na een tijdje kun je weer verder zonder beperkt te zijn. Bij de ziekte van Crohn zie je niets en in mijn geval voel ik ook niets en wordt ik niet beperkt. Je kunt je dan zelf moeilijk voorstellen dat je toch zo ziek bent. In mijn geval gaat het om een dikke darm die zo’n 20 cm is verdikt/vernauwd.
Door alle negatieve uitingen van de medicijnen werd ik zo beperkt en had ik niet last van de kwaal maar van de medicijnen die de kwaal moeten remmen. Zo erg dat ik helemaal niets meer wilde doen, het leven niet meer zinvol vond en alleen maar negatieve gedachten had. Als de depressie overhand krijgt weet je dat er iets fout gaat.

Wat kun je doen als je depressieve gedachten hebt?


Omdat ik zelf niet de negatieve gedachten de overhand wil geven heb ik mezelf (hoe moeilijk dat ook was!) bij elkaar geraapt en de stap gezet om het uit te spreken. Ik deed een berichtje op Facebook over hoe ik mij voelde en dat als ik iemand nodig heb er niemand is die voor me klaar staat. Binnen een uur had ik al een heleboel prive berichtjes van mensen die wilde afspreken of voorstelde een luisterend oor te willen zijn. Heel lief en ook een bevestiging voor jezelf dat mensen je toch wel zien zitten en je aardig vinden.

Wat jij kunt doen als je depressieve gevoelens/gedachten hebt:

– Praat erover met anderen, anderen kunnen je echt helpen.

– Schrijf erover, als het niet op een blog is, schrijf het dan op in een boekje een dagboek bijvoorbeeld!

– Ga op zoek naar iets waar je blij van wordt. Laat de positieve momenten overheersen! Doe dingen waar je blij van wordt met anderen of doe ze alleen.

Ik weet dat er nog veel momenten voor mezelf aankomen waar ik het moeilijk zal hebben. Momenten waarin negativiteit zullen overheersen, maar deze zullen een keer omkeren naar het positieve. Naar die dag kijk ik uit. En iedereen die ook met negatieve gevoelens of gedachten rond lopen, weet dat er aan elke tunnel een einde komt waarin je het licht zult zien. Er zullen altijd weer positieve momenten komen, had daaraan vast!

Ben of ken jij iemand die ook depressief is of gedachten/gevoelens heeft?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.