Terugblik op 2020 – Persoonlijk

time for tea

Het jaar leek in alle opzichten veel langer te duren dan voorgaande jaren. Bij deze terugblik op 2020 neem ik je mee door het jaar heen. Hoe was het jaar voor mij persoonlijk? Wat is er dit jaar allemaal gebeurt en hoe kijk ik er op terug? Pak er een warme chocolademelk bij en lees gezellig mee.

Laten we bij het begin beginnen, ik neem jullie mee in dit artikel door het hele jaar heen (op redelijk chronologische wijze) en vertel jullie ook wat ik hoop voor 2021! Want 2020 was een heel pittig jaar voor mij persoonlijk. Hoe mooi het jaar voor mijn bedrijf was, hoe vervelend het jaar voor mij persoonlijk is geweest.

Terugblik op de eerste paar maanden

Voor wie mij al langer volgt heeft al veel kunnen lezen in de Time for Tea artikelen die ik elke 4 weken probeer te schrijven. Daarin deel ik een terugblik van de afgelopen maand en soms lijkt het alsof de 4 weken om zijn in een knipoog, de andere keer lijkt er geen einde aan te komen.

Januari
Het jaar begon ik met de beslissing om voor mezelf te gaan kiezen, het was lichamelijk namelijk niet helemaal top. Ik wilde weer terug naar de 10 uur in de week maar uiteindelijk werkte ik alsnog 5 dagen in de week en zat ik uiteindelijk nog rond de 20 a 25uur in de week. Natuurlijk wel fijn voor de bankrekening maar ik merkte dat ik lichamelijk niet fit was, erg snel moe en veel pijn had. Ook was het mentaal nog erg zwaar die maand. Voor mijn gevoel had ik nog niks bereikt in het leven en vroeg mezelf vaak af waarom ik besta en wat ik anders moet gaan doen. Ook begon ik die maand aan mijn moestuin wat uiteindelijk uit ging groeien naar iets heel moois.

Februari
Ik ging nog meer uren werken, voornamelijk inval werk maar dat wel 4 weken lang bij een pand waar ik erg veel uren had. Super fijn natuurlijk! Uiteindelijk ging ik in de loop van de maand weer terug naar 15uur in de week wat ik verder helemaal prima vond. Na een keelontsteking en verkoudheid ging het ietsjes beter. Ik kocht 2 kasten voor mijn toekomstige huisje waar ik onwijs veel geld op bespaard had. Die maand kocht ik een passievrucht plant en kreeg mijn moestuin steeds meer vorm omdat ik een lijstje had gemaakt wat ik allemaal wilde gaan doen.

Maart
Die maand begon de ellende. Ik had veel heftige allergische reacties waarvan niemand wist waar het vandaan kwam. Ik kon alleen maar overgeven en kreeg van de huisarts een antibiotica kuur die er voor zorgde dat ik me weer iets beter voelde. Ik begon die maand ook aan de homeopatische middelen die ervoor zorgde dat mijn ontstekingswaarden van 84 naar 26 terug gingen. Ook had ik die maand een huisje op het oog waar ik echt verliefd op werd. Toen ik wilde reageren bleek mijn account bevroren en toen het eindelijk geregeld was, was het huis al vergeven. Super balen natuurlijk! Want dit huis was echt perfect geweest en had een hele mooie grote tuin. Daarnaast sprak ik die maand af met vriendinnen van de middelbare school (op de dag was werd besloten dat de horeca dicht moest). Dat was onwijs gezellig en ik hoop ook dat we elkaar in 2021 weer kunnen zien.

Aanloop naar de zomer


April
De gedeeltelijke lockdown kwam en ik ging van 60 tot 80uur in de maand naar nog geen 7uur per week (wat zo’n 27uur per maand was). Behoorlijk veel stress want met een 0 uren contract krijg je natuurlijk niets aangevuld en moest ik het doen van die 7uur in de week. Die maand kwam ook het idee om op zoek te gaan naar ander werk juist vanwege die uren. Je kunt je wel indenken dat ik veel tijd had voor de blog en de moestuin. De komkommer en aubergine planten waren goed aan het groeien en ook de courgette groeide goed. Daarnaast hadden we in december natuurlijk onze vakanties geboekt voor dit jaar en het werd steeds meer de vraag of het wel door kon gaan.

Mei
Al snel kregen we het nieuws dat Frankrijk nog op slot was en onze vakantie naar Normandië niet door kon gaan in Mei. Super jammer dus waren we 2 weken vrij en bleven we thuis. Het werk viel terug naar maar 2 uur en driekwartier en later die maand weer omhoog naar 6uur en driekwartier in de week. Natuurlijk nog veel te weinig! Gelukkig kon ik via het UWV aanvulling krijgen op de verloren uren en dat was een behoorlijke opluchting. In de 2 weken dat we vrij waren gingen we er op uit met de fiets en maakte we een aantal mooie fietstochten in de omgeving.

Juni
Ik ging twijfelen of ik niet beter door kon sparen voor een koophuis in plaats van een huurhuis, want die prijzen zijn echt niet grappig meer de laatste tijd. Verder ging het die maand eigenlijk best goed en was ik lekker aan het genieten van etherische olie. Verder kocht ik een tent en een aantal andere dingen die een kampeervakantie makkelijker zouden maken. Aan het einde van de maand boekte ik een midweekje weg op een camping in Brabant, hier zou ik dan in juli met mijn moeder naar toe gaan was de planning.
geruite croptop

De roerige zomer

Juli
Wat een maand, die begon namelijk met 10 dagen ziekenhuis opname. Ik kreeg onwijs veel buikpijn en moest alleen maar overgeven en kon echt niets meer. Ik keek letterlijk de dood in de ogen tijdens deze ziekenhuis opname. Uiteindelijk werd ik met spoed geopereerd op zondagavond en hebben ze een paar liter aan abces (die op de operatie tafel geknapt is) weg gehaald. Bijna mijn hele rechterbuik zat vol met abces, maar ze konden geen kapotte darm of iets anders vinden waar het vandaan kon komen. Ik kreeg een katheter, drain in mijn buik, sonde slang in mn neus en was 3 gaatjes in mijn buik rijker. Toen ik opkrabbelde in het ziekenhuis (waarbij ik van de 10 dagen, 6 dagen alleen heb gelegen in een prive kamer) besloot ik om mijn dromen niet langer te gaan uitstellen. Ik vroeg aan mijn moeder voor een notitieboekje en daar werd mijn eigen bedrijf aka webshop geboren! Ik was een week thuis (ik werd op maandag ontslagen uit het ziekenhuis met nog een open wond in mijn buik en de week erna ging ik op vakantie) en toen ging ik samen met mijn moeder kamperen. Dat was echt heel fijn, ondanks dat ik nog herstellende was van de operatie. Ik heb ook gewoon geholpen om de tent op te zetten en hebben fijne dingen gedaan in die week. Ook startte de infliximab infusen die ervoor moesten zorgen dat de crohn rustig blijft.

Augustus
Op 29 juli 2020 werd mijn webshop officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en op 10 augustus was het zover, mijn webshop die onderdeel is van mijn blog, ging online! Ook besloot ik om een deel van mijn edelstenen via bol.com te gaan verkopen wat gelijk al zijn vruchten afworp! Ook dacht ik aan etsy en dat werd later ook een feit. Ook begon ik die maand weer met werken, het was maar 6uur per week maar dat vond ik ook wel prima aangezien ik nog niet volledig was hersteld. Ook had ik verschillende afspraken in het ziekenhuis en kreeg ik eindelijk het echte verhaal te horen wat ze tijdens de operatie hebben gedaan. Mijn 3e infuus stond gepland en ik begon mij eindelijk ook echt beter te voelen.

September
De volgende 2 vakanties stonden gepland! Het begon met de week voor we op vakantie gingen, ik voelde me niet echt fijn en steeds na het eten werd ik onwijs misselijk. We besloten om gewoon op vakantie te gaan, we gingen namelijk naar de Elzas en daar had ik onwijs naar uitgekeken. We kwamen aan op zondag, de maandag hebben we een hele fijne dag gehad en zijn we naar Duitsland geweest. Die dag moest ik ook weer mezelf een spuit geven en daarna begon de ellende. Ik kon alleen maar op bed liggen en overgeven. Hoge koorts, overgeven en je zo slap als een vaatdoek voelen is niet leuk, zeker niet tijdens je vakantie. Omdat we niet precies wisten wat er aan de hand was, besloten we om woensdag naar huis te gaan want in een ziekenhuis in Frankrijk belanden had ik niet veel zin in. Gelukkig knapte ik vrijdag wat op en was er dat weekend niets meer te merken van de dagen ervoor. Maandag zouden we vertrekken na een vakantiepark in Nederland. Voor de zouden vertrekken, zette ik weer de spuit die ik wekelijks moest prikken. Aangekomen op het park maakte we een wandeling en ging het steeds wat slechter. Ik had weer een raar gevoel in mijn buik en toen we terug kwamen bij het huisje begon de ellende weer. Overgeven, zo slap als een vaatdoek, hoge koorts.. Na wat zoeken op internet kwam ik erachter dat dit een soort allergische reactie op de spuiten waren die ik elke maandag moest zetten. We besloten dus om te blijven (want we waren maar 45minuten van huis) en ondanks dat ik de hele week op bed heb gelegen waren we er wel even uit. Die week erna stond er een afspraak bij de mdl arts gepland en daar had ik dit ook aangegeven en werd er besloten om de spuiten te stoppen en alleen door te gaan met de infusen.
strandjurkje protest

Onverwachte uitslagen in de herfst

Oktober
Het begon met een 4e infuus, waarbij ik weer een paar uurtjes in het ziekenhuis verbleef. Al aan het einde van september kreeg ik last van mijn rug en er werd weer een heel traject gestart. Eerst pijnstillers van de huisarts, toen een doorverwijzing naar de reumatoloog, die graag foto’s wilden laten maken. Werd ik de dag erna gebeld door de mdl arts dat hij graag een CT scan met spoed wilde laten maken want deze klachten konden ook van de crohn komen. Voor de CT moest ik contrastmiddel drinken en een dag na de CT werd ik al gebeld door de mdl arts dat het foute boel was. Mijn rechter nier was namelijk helemaal opgezwollen, functioneerde nog maar voor 53% en ik moest zo snel mogelijk opgenomen worden. De dag daarna (op donderdag) werd ik voor de 2e keer dit jaar opgenomen. Er werd die avond nog met een operatie een dubbel J katheter geplaats en gestart met antibiotica. Er was namelijk ook een abces of ontsteking te zien in de darm die tegen de urineleider aandrukte. Na 3 dagen mocht ik gelukkig weer naar huis maar was na 5 dagen alweer terug opgenomen in het ziekenhuis omdat ik maar bleef overgeven door de antibiotica.

November
Na weer een week opgenomen te zijn geweest besloot ik zelf om naar huis te gaan. In die week had ik namelijk een heleboel nare ervaringen mee gemaakt en leek het mij beter om naar huis te gaan. Helaas bleek tijdens de opname dat de infuus die ik kreeg (die overigens nog in de opstartfase zat!) niet meer werkte en ik al antistoffen had aangemaakt. En dat na 3 maanden! Dus er moest een nieuw middel gestart worden, dat werden de humera spuiten. Iets wat ik dus weer zelf moest gaan spuiten, dit keer om de andere week. Voor ik naar huis ging kreeg ik nog een MRI scan en hiervan kreeg ik ruim 2 weken daarna pas de uitslag. De darm was nog steeds niet rustig maar was ook niet erger geworden dan de CT scan van oktober. En er was gelukkig geen abces aanwezig maar actieve cellen / fistelvorming in de rechteronderbuik. Dat was op zich goed nieuws, ook de nier was niet meer opgezwollen en de nierfunctie was alweer gestegen naar 87%. Ik had een gesprek bij de praktijkondersteuner zodat ik een beetje kon ventileren. Dit vond ik erg fijn. Ook besloot ik weer om te gaan werken, dit begon op therapeutische basis.

December
Ik schrijf dit op 18 december dus er kan nog veel gebeuren in iets meer dan een week, maar december ging redelijk goed. Mijn webshop ging als een tierelier en had echt veel bestellingen, dit zorgde ook voor een boost aan zelfvertrouwen! Ook kreeg ik die maand slecht niets van het werk, want één van de vaste panden die ik had wilde mij niet meer hebben, omdat ik nu al 2x ziek was geweest dit jaar. Dus er viel 3 uur per week aan werk weg en viel dus terug op 2,75uur en de week erna naar 3,75uur. Iets wat natuurlijk niet meer iets is om voor te gaan werken. Ik stuurde dus heel brutaal een mailtje naar een vacature die online stond. En daar heb ik op 22december een kennismakingsgesprek (goede hoop dat ik daar kan beginnen!). Dus op het moment van schrijven weet ik nog niet of dat iets wordt, maar dat lezen jullie snel genoeg!

Ik hoop dat 2021 een rustiger jaar wordt, al weet ik wel dat de dubbel J kathether er nog uit gehaald moet worden en dit in januari of februari gebeuren moet. Maar hier hoef ik in principe niet voor worden opgenomen en kunnen ze in een dagbehandeling eruit halen.

Hoe was de terugblik op 2020 voor jou?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Terugblik op 2020 – Persoonlijk

  1. Dit gunt men niemand…..
    Ik wens je een heel gelukkig 2021 en dat je snel een woning vindt….

    Good luck….

Comments are closed.