TAG │10 openhartige antwoorden van een blogger

heel veel bloggen

Al een aantal keren zag ik deze tag de 10 openhartige antwoorden van een blogger voorbij komen en het leek mij ook erg interessant om deze in te gaan vullen. Hoe denk ik over bepaalde blog vragen en hoe de bloggers wereld af en toe best hard kan zijn en hoe ik daar verandering in wil brengen!
Ben jij blogger, dan zou ik het heel erg fijn vinden als jij ook even de tijd neemt om de vragen door te nemen en wellicht te beantwoorden op je eigen blog!

Af en toe ben ik helemaal klaar met het bloggers wereldje. De manier waarop sommige blogger met elkaar om gaan vind ik echt niet kunnen en past niet in mijn plaatje van een leuke collega. In deze 10 vragen neem ik je mee hoe ik tegen het bloggen en de situaties aan kijk en leer je mij en mijn blog een beetje beter kennen.

10 openhartige antwoorden van een blogger

Stel je blog voor binnen de 30 seconden
Hoi! Ik ben Carolien, inmiddels 25 jaar oud en trotse eigenaresse van de blog LiefsCarolien.nl. Op mijn blog kun je lezen over inner beauty (want nee, ik ben geen beauty queen!), fashion, food, lifestyle maar alles met een persoonlijke twist. Wat ik anderen wil meegeven doormiddel van mijn blogs is het inspireren, motiveren en het laten inzien dat het leven niet altijd alleen maar een feestje is. Het is dat wat jij er van maakt!

Waarom ben je beginnen bloggen?
Begin 2013 had ik een hele moeilijke periode. Mijn stage ging helemaal niet goed en ik was depressief. Ik ben vroegtijdig gestopt om de schade niet nog groter te laten worden omdat ik echt gekleineerd werd op die stageplek. Geen gezonde situatie waar ik erg gevoelig door ben geworden. In ieder geval, ik was dus bijna 2 maanden eerder klaar en daardoor zeeën van tijd doordat ik niet naar school hoefde in die tijd. Ik wilde van mij afschrijven en mezelf bewijzen dat ik toch ergens goed in moest zijn (niet tegenover anderen, maar bewijzen tegenover mezelf). Na lang wikken en wegen zei een familielid mij om een forum te beginnen. Dit leek mij eigenlijk helemaal niets (niet persoonlijk genoeg) en uiteindelijk kwam ik uit op een blog.

Ik begon lifebyme en hier deelde ik in het begin DIY artikelen en persoonlijke verhaaltjes. Oktober 2015 besloot ik mijn blog te veranderen en daar hoorde een nieuwe naam bij, eentje die makkelijker te onthouden is en die helemaal bij mij past. Ik sloot mijn blogs altijd af met ‘liefs, Carolien’, en die werd dan ook mijn nieuwe naam! LiefsCarolien.nl bestaat inmiddels alweer 3 jaar en wat gaat de tijd snel zeg! Mijn uitlaatklep en afleiding werd al snel een passie en een uit de hand gelopen hobby. Iets waar ik nog elke dag onwijs veel van geniet! Inmiddels mijn eigen bedrijfje die nog elke dag een mooie groei maakt en waar ik maandelijks al ruim 10.000 bezoekers gedag mag zeggen. En daar bij jij er één van en daar wil ik je bij deze ook heeeeeeel erg voor bedanken!

Hoe kwam je in aanraking met PR?
Oei, dat is alweer een tijdje geleden en nog toen ik onder mijn andere naam blogde. In 2014 kreeg ik mijn eerste samenwerking en begon de interesse van bedrijven in mijn website langzaam toe te nemen. Ik stond ineens op de Nederlandse perslijst en dat voelde heel onwerkelijk. Ik kreeg regelmatig persberichten van allerlei soorten bedrijven. Hoe en wie mij op de perslijsten heeft gezet is mij nog altijd een raadsel, maar ik wil diegene er wel heel erg voor bedanken!
Inmiddels heb ik een aantal keren per maand contact met verschillende PR bureaus over opdrachten maar ook over persberichten etc. Ik had mij toen ik begon met bloggen nooit voorgesteld te gaan samenwerken met bedrijven, wist ik veel dat dat kon? Mijn insteek was die uitlaatklep en dat er ineens bedrijven waren die geïnteresseerd waren in mijn blog voelde heel onwerkelijk. Ik weet nog dat ik de eerste mailtjes terug mailde met de vraag waarom ze interesse hadden in mijn blog en hoe zij een samenwerking dan voor zich zagen. In mijn ogen had ik niets te bieden en leek het niet eerlijk. Later begreep ik dat ik natuurlijk reclame voor ze maakte en dat er een hele wereld naast het hobby bloggen is.
bullet journal - plan with me

Van welke samenwerking heb je spijt?
Ik ben nooit een samenwerking aangegaan waar ik later spijt van had. Als ik wordt gemaild met de vraag of een bedrijf wil samenwerken met mij kijk ik altijd of dit wel past bij mij als persoon en bij mijn blog. Mijn blog is een weerspiegeling van mij en als het daar niet bij past dan gaat de samenwerkingen gewoon niet door. Ik ga niet over iets schrijven waar ik 1; geen interesse in heb, 2; totaal geen behoefte aan heb, 3; tegen mijn normen en waarden zijn, en ga zo nog maar even door. Je snapt mij punt vast!
Wel vind ik het jammer hoe sommige samenwerkingen verlopen zijn. Bijvoorbeeld het feit dat je al een tijdje met een bedrijf in contact bent en mailcontact hebt, je uiteindelijk een akkoord hebt en je gegevens door hebt gegeven en er nooit een pakketje thuis komt en het bedrijf ook niet meer reageert op mailtjes. Maar het meeste nog dat ik een artikel klaar had liggen, goedgekeurd was en ook online stond en de betaling nooit is gekomen. Hallo gratis artikel! Die heb ik natuurlijk ook weer offline gehaald en ondanks de vele mailtjes naar dit pr bureau heb ik nooit meer antwoord gehad en ook nog altijd geen betaling ontvangen. Erg slecht vind ik dit!

Wat is de grootste blogger blunder?
Blunder? Ik zie alles als een leerproces, zeker bij bloggen dus blunders heb ik niet. Er zijn altijd wel dingen die je anders had willen doen maar daar leer je van. En in al die jaren bloggen heb ik ook al heel erg veel geleerd en weet ik inmiddels precies wat ik wel en niet wil.

Hoe ervaar jij de bloggerwereld?
Laat ik zeggen dat het nogal een aparte wereld is als je het een wereldje kan noemen. Sommige bloggers zijn super aardig en zijn ook oprecht geïnteresseerd in jou als persoon, maar er zitten helaas ook genoeg bloggers tussen die elkaar niets gunnen. Ik ben echt een open boek wat dat betreft en deel graag mijn kennis en ervaring met anderen (is ook vaak genoeg misbruik van gemaakt!). Maar het hele geheime gebeuren waarom anderen niet mogen weten dat je geld verdient met je blog of hoe jij handelt in een samenwerking of hoe jij juist bezoekers naar je website trekt? Waarom kunnen we elkaar gewoon niet helpen en elkaar allemaal hetzelfde gunnen?
Noem mij gek, raar of weet ik het, maar ik vind gewoon dat we elkaar zo veel mogelijk moeten helpen als we dat kunnen. Het zou dan toch allemaal een stuk leuker worden?

Ook zie ik wel eens dingen voorbij komen waarbij ik mij afvraag hoe het kan dat iemand zo’n perfect leven heeft, terwijl het bij mij zeker niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ik heb ook echt wel momenten dat ik niet happy ben en dat ik mij af vraag waarom het leven zo moet lopen. Dat heeft iedereen toch wel? Waarom zou je niet eerlijk zijn tegenover de buitenwereld, waarom altijd maar doen alsof alles perfect is? Laatst zei iemand tegen mij ‘Goh je hebt helemaal geen make-up op?’ waarop ik antwoorden, tja daar had ik vandaag gewoon geen zin in. En zo zijn er eigenlijk de laatste tijd meer dagen dat ik daar geen zin in heb dan dagen waarop ik wel zin heb om make-up te dragen.
En tja ik ben nu ook eenmaal de persoon zonder make-up, want er is nog nooit een baby geboren met een hele laag make-up op zijn gezicht! Ik ben ook maar gewoon een mens, net als alle andere bloggers!
speciale zomerse outfit
Hoeveel aanvragen krijg je per dag binnen?
Daar is geen touw aan vast te knopen! Soms heb ik dagen er tussen zitten waarop ik meerder mailtjes krijg van bedrijven en pr bureaus, maar er zijn ook dagen waarop ik niets in mijn mailbox krijg. En dat is ook helemaal niet erg want ik ben geen reclamebord die vol geplakt moet worden met reclame. Ik blog niet voor het geld of de samenwerkingen (die natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid zijn!) maar ik blog omdat ik het leuk vind en het mij energie geeft, mijn gedachten even wegglijden van de dagelijkse sleur. Dus tja, op deze vraag kan ik je niet heel veel duidelijkheid geven. Het verschilt enorm en ook niet alle aanvragen lopen uit op een samenwerking.

Verdien je veel geld met bloggen?
Veel geld wil ik niet zeggen maar ik verdien af en toe geld met bloggen. Ik kan er nog niet van leven maar ik kan er wel mijn blog mee verbeteren en nieuwe producten kopen voor mijn blog. Ik heb mezelf dit jaar nog maar één keer salaris gegeven voor mijn verdiensten met mijn blog. Voelde wel goed, maar ook onwerkelijk. En salaris wil nog niet zeggen een normaal salaris wat je in een werkweek van 40 uur verdient maar 150 euro voor alle moeite die ik de eerste 6 maanden van dit jaar heb gedaan voor mijn blog. Niet veel maar altijd leuk om jezelf een extraatje te geven. De rest van het geld wat ik verdien met mijn blog stop ik ook weer terug in mijn blog door bijvoorbeeld het kopen van een goede hosting, thema/lay-out, producten om te reviewen en noem het maar op. Dus in feite houd ik er verder niets aan over.

Verder verbaast het mij nog altijd dat er bloggers zijn die voor maar 30 euro een artikel schrijven voor een bedrijf. Ik snap dat je in het begin natuurlijk heel blij bent met die betaalde opdracht maar 30 euro is echt heel weinig voor levenslange reclame op je blog. Je moet het zo bekijken; een bedrijf geeft ook geen 30 euro uit om een reclame op de tv of radio te laten verschijnen!
Zelf ga ik uit van een startbedrag van 50 euro en voor iedere 1000e bezoeker komt er dan 10 euro bovenop. Een hele duidelijke uitleg hierover heb ik in mijn boek ‘Bloggen doe ik zo!’ verwerkt.

Ken je/werk je samen met andere bloggers?
Ik ken zeker een aantal bloggers maar nog lang niet 1% van alle bloggers die regelmatig bloggen. Zo heb ik bijvoorbeeld wel regelmatig contact met bloggers die echt vriendinnen zijn geworden. Lieve Demi bijvoorbeeld die al een hele tijd blogt op creabealounge en nu haar droom gaat najagen door Journalistiek te studeren!

Ik werk niet echt samen, maar ik heb samen met Demi en Rowenia een meidenblog (waarbij wij met z’n 3en dus wel samenwerken), ik schrijf af en toe gastblogs voor andere bloggers, maar verder werk ik eigenlijk heel weinig samen met bloggers. Dat vind ik soms best jammer want dat lijkt me juist wel heel erg leuk, elkaar helpen, tips en tricks uitwisselen en vooral lekker kletsen! Dus ben je een blogger en lijkt het je leuk om samen te werken? Je mag mij altijd een berichtje sturen op social media of mailen naar info@liefscarolien.nl.
heel veel bloggen

Op welke manier is je blog veranderd doorheen de jaren?
Nou best wel heel erg eigenlijk. Ik begon in 2013 met DIY blogposts en inmiddels is het een echte lifeblog geworden waar ik alles deel wat mij interesseert. Schreef ik vroeger op zaterdag een uurtje een blog voor Lifebyme heb ik tegenwoordig een hele blogdag ingepland in mijn agenda. Vaak een donderdag of zaterdag waarop ik eigenlijk altijd vrij ben. Op die dag besteed ik ook echt veel aandacht aan mijn website. Ik schrijf dan artikelen voor de komende week, beantwoord mails, steek veel energie in de SEO (ook zo iets wat erg veranderd is! Ik wist in 2013 echt niet wat SEO was hoor!).
Verder heb ik een eigen camera voor mijn blog gekocht (Canon EOS M10), ook maak ik nu heel anders mijn foto’s en probeer ik om het ook zo neutraal mogelijk te houden. Dit maakt het echt vind ik zelf. Ik heb visitekaartjes, een mediakit en tarieflijst en ga zo nog maar even door. Er is echt heel veel veranderd sinds 2013!

Welke grote tip kan je meedelen?
Wees jezelf, laat zien dat je ook een mens bent en geen robot! Blijf dicht bij jezelf en durf ook nee te zeggen tegen dingen die niet bij je passen of waar je niet achter kunt staan. Iedereen is uniek en laat zien dat jij ook uniek bent in wat je doet en gelooft.

Zo, dat was hem dan. Dit artikel is inmiddels uitgegroeid tot een iets te lang artikel en ik hoop dan ook dat je hem helemaal hebt gelezen. Ik ben ik en dat heb je ook kunnen lezen in bovenstaande antwoorden. Ben jij blogger en vind je het leuk om ook deze vragen te beantwoorden van deze 10 openhartige antwoorden van een blogger tag, neem hem over (maar dan zonder mijn antwoorden natuurlijk!). En als je hem dan op je blog hebt geplaatst, laat het even weten, ik kom graag een kijkje bij je nemen!

Liefs,
Carolien

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “TAG │10 openhartige antwoorden van een blogger

  1. Wat een leuke tag, deze kende ik nog niet! T bloggerswereldje is idd soms niet leuk! Heel veel misgunners zitten er tussen… En dat sommige bloggers genegeerd worden op blogevents, terwijl ze op social media zogenaamd ‘aardig’ tegen je doen… zo raar he?! Heb dit van meerdere bloggers gehoord! Al dat stiekeme en rare gedrag hou ik niet van. Gelukkig zitten er ook hele behulpzame en lieve collega bloggers tussen!:-) Het is alleen jammer dat iedereen zo ver van elkaar vandaan woont.

    Super dat je 10.000 bezoekers hebt! Dit voelde bij mij ook geweldig toen ik de eerste keer 10.000 + bezoekers in een maand aantikte! Tegenwoordig zijn er ontzettend veel bloggers, probeer je maar eens te onderscheiden van de rest! Best lastig is het af en toe.

  2. Leuke tag en heerlijk openhartige antwoorden. Ik neem hem misschien over. Ik ben het zo met je eens, de blogger wereld is vreemd (en hard). Dan denk je dat je heel aardige mensen ontmoet maar dan blijkt dat niet zo hartelijk te zijn als je denkt. Mensen die aardig doen voor een egoïstische reden vind ik echt vreselijk. Ik snap niet dat mensen zich ook zo kunnen verlagen dat zij andere bloggers bewust proberen af te kraken, puur om zichzelf af te schilderen als beter/leuker. (en dat zijn ze juist niet op die manier)
    Laat iedereen in zijn waarde, en focus op jouw eigen toko denk ik dan. Al doe ik mijn best om mij niet te ergeren, het gebeurd helaas af en toe wel.

Comments are closed.