Stress? Anti-stress tips

juno beach

Ik kan soms echt een stress kip zijn! Stress / spanning zit bij mij in de kleinste dingen en daarom heb ik een aantal dingen bedacht waarbij ik de spanning weg kan nemen. Deze tips deel ik dan ook graag met jullie, want ik zal zeker niet de enige stress kip zijn! Ben jij ook een stress kip, en kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan zeker even verder.

Ze zeggen wel eens ‘Stress is dodend’ en dat kan ik ook echt zo ervaren. Mijn lichaam gaat gelijk gekke dingen doen als ik veel last heb van stress. Daarom moet je (en ik ook) een manier vinden om jezelf te verlossen van de ergste stress en kijken naar wat voor jou echt werkt. Op het moment zelf moet ik daar in ieder geval heel bewust mee bezig zijn anders lukt dat niet.

Stress

Er is altijd wel iets waar ik me druk over kan maken. Een kapotte broek, vakantie, werk, geld en ga zo nog maar even door. Achteraf denk ik altijd ‘Waar heb ik me toch druk over gemaakt?’. Maar op het moment zelf kan ik goed ziek worden van de stress die ik ervaar. Het was vroeger zelfs zo erg, dat ik mij ziek melde op school en liever weg liep voor de situaties die mij extra spanning opleverde. Omdat ik natuurlijk niet mijn hele leven kan weglopen voor spannende momenten (en jij ook niet!), heb ik mezelf een aantal tips/trucs aan geleerd, die eigenlijk altijd helpen. Want druk maken om bepaalde situaties heeft achteraf gezien nooit zin gehad. Het viel altijd mee en soms vond ik het daarna zelfs heel erg leuk.
mond verbrand

Mijn tips tegen stress op een rij:


Er zijn een aantal dingen die bij mij altijd werken. Deze dingen heb ik hieronder in een lijst gezet, zodat ze jou misschien ook kunnen helpen.

  • Probeer ergens anders aan te denken
  • Vraag jezelf af waarom je je zo druk maakt.
  • Luister muziek of doe iets anders waarvan je ontspant
  • Maak steeds na een stress moment een lijstje met waarom jij je druk maakte en waarom jij je er de volgende keer niet druk over hoeft te maken.

Naast de genoemde punten hierboven willen de volgende dingen ook nog wel eens helpen!
– Vraag je zelf eens af waar jij zo gestresst van raakt. Probeer de bron te achter halen en probeer dit soort situaties voortaan te vermijden of op te vangen met de tips die ik hierboven benoemde. Wees er van bewust dat je niet altijd de controle kunt hebben op een stress situatie maar de manier hoe jij er mee om gaat wel!

  • Ga minimaliseren, door rommel kun je ook een heleboel stress ervaren. Is je omgeving rustig, dan wordt jij van zelf ook een stuk rustiger. Schrap onnodige situaties of verplichtingen en neem de tijd en ruimte om de stress af te bouwen. Dit kun je doen door te mediteren, yoga, het lezen van een goed boek, het kijken van een serie of film op netflix of zelfs een dagje helemaal weg van huis.
    perfecte jeans

  • Wordt jij gestresst van een presentatie, examen of iets in die richting? Bereid je dan goed voor en wees op tijd bij deze gelegenheden. Bij een examen of toets begon ik altijd met het doorlezen van alle vragen. Ik begon met de moeilijkste vraag, lukte dit echt niet dan ging ik door naar de vragen die ik zo kon beantwoorden. Daarna hield ik genoeg tijd over om mij te concentreren op de vragen die ik moeilijk vond.

  • Verlaag je leef tempo. We leven in een heel gehaaste maatschappij en dit kan ook de nodige stress opleveren. Zelf ervaar ik dat ook regelmatig. De drang of eigenlijk verwachtingen van anderen om te moeten presteren is behoorlijk hoog en erg zwaar op je schouders. Ik heb mij er bij neergelegd om niets meer te moeten en alleen te doen waar ik zelf blij en tevreden mee ben. Rennen en vliegen en alles maar moeten werd ik totaal geen leuk mens van, deze onthaast methode heeft mij daar zeker mee geholpen!

Natuurlijk is het voor iedereen anders hoe hij/zij reageert op bepaalde situaties. En natuurlijk ook wat het beste voor jou werkt. Ik deel alleen mijn tips voor wat voor mij wel werkt.
Misschien is het goed om jou tips ook te delen in de reacties zodat wij stresskippen onder elkaar, elkaar zo goed mogelijk kunnen helpen.

Vraag: Wat helpt bij jou als jij je gestrest voelt?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.