Sparen en besparen in het dagelijkse leven?

sparen en besparen

De vakantie is voorbij, en de dagelijkse dingen moet je weer oppakken. Eén van die dingen is ook het vullen van de spaarrekening. Maar hoe ga je dat doe, en wat zijn mijn tips voor jou? Het kan je sparen en besparen in het dagelijkse leven na de vakantie? Het hoeft niet moeilijk te zijn, maar dat kan het wel.

Mijn vakantie is alweer een tijdje voorbij, en ik ben alweer 3 weken in mijn ‘normale’ leven bezig. Tijdens mijn vrije dagen, ben ik even helemaal nergens mee bezig wat ik normaal zou doen. Even geen rekeningen, betalingen, ziekenhuis bezoekjes, en alles wat je je zou kunnen bedenken in die richting. Enkel genieten van mijn vrije dagen, op vakantie zijn, genieten van het weer, de mooie omgeving en er even helemaal tussen uit zijn. Maar na die vrije dagen begint het echte leven weer, eentje waarin de rekeningen weer naar boven komen. Ik ben vast niet de enige waarbij het sparen er soms doorheen schiet. Maar hoe pak ik dit nu aan?

Sparen en besparen?

Sparen is zo leuk, maar ook erg lastig. Ik merk het aan mezelf! Soms zie ik iets leuks, bijvoorbeeld op Wish of Aliexpress, en dan koop ik het al voordat ik er eigenlijk goed over heb nagedacht. Iedereen heeft al eens van die buien denk ik. Maar nu heb ik met mezelf afgesproken waarvoor ik wil gaan sparen. Gewoon een lijstje gemaakt met dingen die ik zou willen hebben (of in de toekomst zou willen), met een richtlijn qua hoeveel geld hier voor nodig is. Zo heb je je spaardoelen op papier gezet, en zijn ze tastbaar. Belangrijk punt als je wilt gaan sparen, maar dit eigenlijk best moeilijk vind. Maar je bent er nu nog niet. Hoe ga je nu sparen? Door te besparen bijvoorbeeld.
Allereerst is het goed om even voor jezelf een lijstje te maken met dingen waarop jij denkt te kunnen besparen. Als je een eigen huisje hebt dan zijn er zo al een aantal dingen waar je naar zou kunnen kijken. Ga eens energie vergelijken, zit is wel bij de goede aanbieder? Of kun je nog een paar tientjes besparen? Kies niet altijd de goedkoopste energieleverancier, maar wel eentje waar je je goed bij voelt en het beste bij jouw situatie past.
Zo kun je ook besparen op je tv abonnement, netflix account, maar ook je zorgverzekering (ja het is alweer bijna het einde van het jaar waarin we kunnen overstappen!).
sparen en besparen

Waarop kun je nog meer besparen?

Nu je de ‘grote’ dingen onder de loep hebt genomen is het tijd om te kijken naar de kleine dingen. Bijvoorbeeld je aankoopjes van Aliexpress, wish, ligthinthebox en noem al die websites maar op! Vraag jezelf af of je al die dingen wel nodig hebt. En hoe vaak je van alle bestelde items, nou echt producten hebt gekregen waar je vrolijk van werd? Shop je nou niet online, maar doe je dat in fysieke winkels, dan kun je jezelf hetzelfde afvragen natuurlijk. Denk daarbij aan het bedrag wat je op je spaarrekening had kunnen zetten als je al die spullen niet had gekocht. Ik schrik dan bij mezelf toch wel even hoor!
Doe je wekelijks boodschappen, let dan op aanbiedingen. Of op afgeprijsde producten, die je steeds vaker in de winkel ziet liggen. Die producten kun je nog makkelijk invriezen of in de koelkast bewaren. Maak van te voren een lijstje met boodschappen die je nodig hebt, en ga gericht door de winkel heen. Dit scheelt je ook weer een heleboel extra producten die je anders in je mandje/karretje zou gooien. Kassa!
Ga voor jezelf nog even na waar jouw valkuilen liggen, en kijk hoe je die kunt oplossen. Nu je weet waarop je allemaal kunt besparen kun je gaan sparen. Maar hoe werkt dat dan?

Hoe ga je nu sparen?

Spreek met jezelf een bedrag af die je elke week of maand wilt gaan sparen. Het makkelijkste is om per maand te sparen, omdat je dan ook al je in en uitgaven op een rij hebt. Stel je houd 100 euro over als je alles hebt betaald en gekocht (de boodschappen). Spreek dan met jezelf af dat je 75euro naar de spaarrekening doet, en je 25euro op de gewone rekening laat voor onvoorziene momenten. Onvoorziene momenten kunnen zijn, de boodschappen vielen duurder uit, of je ging even wat drinken met een vriendin. Mocht je echt nog  geld tekort komen kun je altijd wat geld van de spaarrekening af halen (al is dat natuurlijk niet de bedoeling). Vind je 75euro niet haalbaar, dan kun je ook 50euro met jezelf afspreken. Zo houd je de ruimte om nog dingen te kopen naast de boodschappen, maar spaar je toch. Zelf doe ik ook 3/4e naar de spaarrekening, en houd ik 1/4 over voor mijn vaste lasten en extra uitgaven. Prima verdeling vind ik zelf, aangezien ik ook nog thuis woon, en enkel mijn zorgverzekering/netflix/prepaid hoeft te betalen.

Spaar jij? En kan jij iets bedenken waarop jij kan besparen?


* Dit artikel is geschreven in samenwerking met een merk en/of bedrijf.

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Sparen en besparen in het dagelijkse leven?

  1. Herkenbaar stuk! Ik probeer ook zoveel als mogelijk te sparen en te besparen. Tegenwoordig is het leven veel te duur geworden om ons verdiende loon zomaar de deur uit te gooien ik bespaar op vanalles in het huishouden, tijdens het winkelen.. en zoals je zegt; direct een deel van je loon op de spaarrekening overschrijven, is een grote stap in de goeie richting

Comments are closed.