Rogaliki

Het is weer tijd voor een heerlijke food DIY. Vandaag laat ik zien hoe je Rogaliki maakt. Nu zullen jullie wel afvragen wat dat dan is? Een zoet broodje met jam, die heel makkelijk te maken is. En die iedereen ook lust. Ik vertel je meer over Rogaliki, en laat je natuurlijk zien hoe je dit maakt.
rogaliki
Rogaliki is een recept uit Polen. Zoals sommige van jullie wel weten, komt mijn moeder uit Polen en ze kan dan ook de lekkerste dingen bakken. Vandaag laat ik zien hoe je Rogaliki maakt, een echt pools recept dat elk kind in Polen wel lust. Het is ook erg makkelijk te maken, en met dit recept kun je zeker 50 van dit soort lekkere broodjes maken.

rogaliki
Wat heb je nodig?
– 5 eieren (3 eidooiers, 2 hele eieren)
– 500 gram zachte boter
– 1 zakje vanille suiker
– 100 gram gist (verse gist als het even kan)
– 700 gram bloem
– 4 eetlepels suiker
– 300 gram poedersuiker
– jam (liefst aardbei, maar het kan met elke smaak)
– Water voor bij de poedersuiker (icing maken)

Het recept:
Als je verse gist hebt (kun je bij de bakker vragen) dan snijd je deze in kleine blokjes, en dit doe je in een kom. Hier doe je warme melk en een eetlepel suiker bij. Roer dit even goed door elkaar. Dit laat je even staan, zodat de gist kan groeien. Je ziet dat de gist gaat schuimen in het bakje. Nu is het tijd om de rest van de ingrediënten bij elkaar te doen. Doe de boter en bloem bij elkaar in een grote ruime kom, doe ook de eidooiers en de 2 hele eieren, de vanille suiker, en het gist mengsel erbij. Tijd om het goed te mengen. Het beste is om dit gewoon met je handen te gaan kneden (is ook het makkelijkste).
rogaliki rogaliki
Als je een deeg hebt zoals hierboven op de foto is dat helemaal super. Laat het deeg dan voor 30minuten liggen. Het deeg zal dan groeien, en het gist zal gaan werken. Als je het deeg een half uur hebt laten rusten, en je ziet dat hij duidelijk gegroeid is, is het tijd om het deeg uit de kom te halen en er een lange strook van te maken. Daarna snijd je er gelijke stukken van zoals op de foto hieronder.

rogaliki
Als je er gelijke stukken van het gemaakt, zoals op de foto hierboven, dan is het tijd om de bolletjes uit te rollen tot een rondje.
Daarna snijd je er pizza punten van (wat ook lijkt op een croissantje). En dan leg je aan de lange kanten een klein beetje jam. Je kan hier ook mee variëren, door er bijvoorbeeld een stukje chocolade op te leggen. Daarna rol je hem op als een croissant, en leg je het op een bakplaat met bakpapier.

rogaliki rogaliki
Het afbakken van de Rogaliki zal zo’n 15 tot 20 minuten duren. En wordt steeds korter, na mate de oven warmer is. Als ze mooi goudbruin zijn, is de rogaliki klaar en kun je ze aflaten koelen. Als ze koud zijn dan doe je er glazuur op die je maakt van de poedersuiker en een beetje water. En geloof mij, met glazuur is het nog lekkerder!

Eetsmakelijk!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

9 thoughts on “Rogaliki

  1. Heey dit lijkt me heerlijk om te maken maar op hoeveel graden moet de oven? Misschien heb ik er helemaal overheen gelezen maar kon het volgens mij niet vinden.

    1. Dankje, wat een lief compliment! Ja ik houd van bakken, heerlijke dingen maken en daarna natuurlijk lekker opsmikkelen.

Comments are closed.