Propolis honing zelf maken – Maar waarom zou je?

propolis honing zelf maken

Vorige week liet ik jullie al kennis maken met een heel bijzonder, uniek en vooral gezond kerstcadeau. Eén van de producten die daarin zit propolis poeder. Nu hoor ik je denken, wat is dat nu weer? Dat ga ik je uitleggen en ik ga je laten zien dat jij propolis honing zelf kunt maken. De voordelen van propolis honing op een rij en verder bombardeer ik je vol met informatie en tips voor gezonde honing en een gezond lichaam!

Tot voor vorige week had ik eigenlijk zelf nog nooit gehoord van propolis of gezonde honing. Ik dacht namelijk dat de honing die wij in de supermarkten kopen ook gewoon gezond is. Maar niets is minder waar. De honing in de supermarkt wordt namelijk verhit tijdens het proces en daardoor verliest het al zijn voordelen. Maar welke voordelen zitten er in honing, het is toch sowieso een suikerbon hoor ik je zeggen. Nee, absoluut niet! De voordelen van honing zal ik binnenkort toelichten in een apart artikel. Eerst ga ik je alles vertellen over Propolis honing.

Wat is propolis?

propolis honing zelf maken
Propolis is een stroperig, bruin en sterk smakend goedje dat wordt gemaakt door bijen. Bijen gebruiken het om de openingen in hun nest dicht te maken. Propolis werkt ontsmettend waardoor de bijen worden beschermd tegen bacteriën van buitenaf. Het is daarom een prachtig middel tegen bacteriële infecties, het werd zelfs in de Griekse oudheid gebruikt als bacterie en schimmeldodend middel. Moet je na gaan hoe lang dit al wordt gebruikt!
Door iedere dag een theelepel in de ochtend en een theelepel in de avond van de propolis honing (zoals hieronder beschreven) wordt genuttigd gebeurd er het volgende:
– Het activeert je afweersysteem
– Dood slechte bacteriën en schimmels / virussen
– Remt bacterie groei
– Ontstekingsremmend
– Bevordert wondgenezing
– Bloeddruk verlagend
– Galafvloed bevorderend
– Anti allergisch
– Gunstige invloed op bloedvatwanden
– Pijn en krampstillend
– Draagt bij aan behoud van goede blaas-, nier- en prostaatfunctie
Je kunt het ook gebruiken op de huid bij wonden en/of huidaandoeningen. Daarbij helpt het bij de ongemakken die je kunt ervaren rond de menstruatie, houdt het je spieren en gewrichten soepel en sterk, maar bevordert ook een goede darmflora (3 hoeraatjes voor propolis!). In mijn geval ben ik heel erg blij met het stukje darmflora door mijn ziekte van Crohn. Ik wil mijn darmen gezond houden zonder ontstekingen en andere rare fratsen. Propolis honing gaat mij daarbij helpen.

Propolis honing maken – de ingrediënten?

propolis honing zelf maken
Koop een pot vloeibare bloemenhoning van 450 gram (liefst van de imker want daar zitten alle werkzame stoffen nog in!) en doe daarbij 5 theelepels propolis poeder. Propolis poeder kun je online komen maar ook in gezondheidswinkels. Meng dit alles goed door elkaar en neem iedere dag 2 theelepels. Eentje in de ochtend en eentje in de avond. Je kunt de pot met propolis honing gewoon in de kast bewaren.

Ik gebruik het zelf al ruim 2 weken en ik moet inmiddels een nieuwe pot honing aanschaffen maar ik voel mij echt veel beter. Beetje achtergrond informatie; ik ben gestart met de propolis honing toen ik griep en een keelontsteking had. Omdat antibiotica erg schadelijk is voor mijn darmen ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke middelen om weer ‘beter’ te worden. Propolis honing heeft mij daar echt onwijs bij geholpen en ik ben zo tevreden dat ik hier elke dag mee door blijf gaan.
Dit artikel is niet geschreven in samenwerking met een bedrijf of merk, ik wilde jullie gewoon heel graag uit eigen ervaring vertellen wat de voordelen zijn van propolis honing! Want waarom zou je chemische rommel slikken als je het ook op een natuurlijke manier kan oplossen die veel beter is voor je lichaam en veel minder schadelijk is!

Nu vraag je je natuurlijk af; hoe smaakt dat? Het is echt een sterke smaak maar zelf vind ik dat erg lekker. (ik ben sowieso gek op honing) Ga er wel vanuit dat jij waarschijnlijk even moet wennen aan de smaak, maar hé dat is het toch waard als je alle voordelen ziet?

Heb jij wel eens gehoord van propolis honing?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Propolis honing zelf maken – Maar waarom zou je?

  1. Mijn vader was vroeger imker. Ik herinner me dat hij, als we een serieuze verkoudheid hadden, een brokje propolis uit een kier van een bijenkast sneed en vervolgens aan ons gaf om op te kauwen. Het was een vrij vast en sterksmakend goedje dat door lichaamswarmte elastisch en kauwbaar werd.

Comments are closed.