Plog: Krakau #2

Fotoreportage Krakau

In het 2e deel neem ik je mee naar een bijzonder moment. Iets wat ik al heel lang wilde, ging ik doen. Daarnaast neem ik je graag mee naar dag 3 & 4 in Krakau en de terugreis op dag 5. Benieuwd wat ik deze dagen deed? Lees en kijk dan verder.

Donderdag 15 september

Die ochtend waren we extreem vroeg wakker door alle omgevingsgeluiden. We hadden erg slecht geslapen. Omdat we deze dag naar Auschwitz zouden gaan, besloten we om al vroeg de deur uit te gaan. Eerst gingen we naar Biedronka waar we wat boodschapjes haalden. Daarna liepen we door naar Rynek Kleparski in Krakau, een grote markt waar je letterlijk alles kunt kopen. Van heerlijke verse groenten en fruit tot gebak, tot pannen en kleding. We haalden een lekker stuk gebak.

Daarna liepen we door naar het station waar we de bus naar Auschwitz zouden nemen. Maar eerst langs Starbucks voor mijn eerste koffie daar. Ik nam de pumpin spice latte en het was echt heerlijk.

Ik ontdekte gelijk dat ik een nieuwe naam had. Carwin it is. Haha, oke Carolien is ook heel erg lastig. Mijn naam zouden ze in Polen uitspreken als Karolina. Om 12uur gingen we met de bus en kwamen om 13:30uur aan bij het museum. Over Auschwitz zal ik nu weinig schrijven omdat, er een apart artikel van verschijnt. Laat ik zeggen dat het heel erg indrukwekkend was. Vooral Birkenau (waar wij als eerste naar toe zijn geweest) was ongelovelijk. De omvang, de barakken die ze deels opnieuw hebben opgebouwd, en de ingestorte gaskamers waren echt heel indrukwekkend. Met mijn mobiel heb ik hier verder geen fotos van gemaakt. Met mijn spiegelreflex bijna 200 foto, vandaar een apart artikel waar ik jullie alles over Auschwitz wil vertellen.

Het was alweer 19:15uur toen we terug in Krakau aankwamen. Omdat we nog pierogi hadden besloten we om dat te eten als avondeten. We aten rond half 9, en waren ontzettend moe. Ik lag voor 22uur al op bed, en even na 22uur besloten we om te gaan slapen.

Vrijdag 16 september

De laatste volledige dag alweer. Eerder deze week hadden we kaartjes gekocht voor de zoutmijn in Wieliczka. En dat gingen we vandaag doen. Ook over de zoutmijn zal ik een apart artikel schrijven. Met een aantal tips want daar heb ik er meerdere van. Om 11:40 namen we de trein en rond 12uur kwamen we aan.

De treinen en bussen in Krakau zijn zo fijn! Ze hebben allemaal gratis wifi. En ze rijden stipt op tijd. Het was die dag redelijk warm (28 graden). Maar omdat we 135 meter onder de grond zouden gaan, waar het natuurlijk maar 16 graden is hadden we toch vesten mee genomen. We besloten om eerst even wat te gaan eten, want het was toch alweer 12uur. En voordat we klaar zouden zijn in de mijn was het al een paar uur verder. We namen een poolse worst. Met ovenheerlijke poolse ketchup.

De mijn was echt prachtig, maar wel heel erg veel lopen. Na de tour besloten we om een ijsje te eten. Deze poolse ijsjes zijn super stevig. Het is gewoon roomijs, maar smelten nauwelijks. En ze zijn buitengewoon lekker!

Daarna liepen we rustig naar het treinstation en haalde we de laatste boodschapjes bij Biedronka. In de avond aten we zapikanka.

Daarna gingen we nog naar een vlooienmarkt op het plein, en naar een markt achter het plein. Daar kocht ik een beker met barscht (bietensoep), die echt heel erg lekker was. Nu heb ik op Zrazy na, al mijn favoriete poolse eten gehad. We keken in de avond nog ‘Ik vertrek’ op de tv, want we hadden gewoon ook Nederlandse tv. En gingen daarna slapen.

Zaterdag 17 september

Die ochtend waren we rond 6uur al wakker. We gingen rustig ontbijten en de koffers verder inpakken. Rond 10uur gingen we naar het station om treinkaartjes te kopen. We hadden nog redelijk wat geld over, maar besloten om dit niet in te wisselen. Het was namelijk erg onvoordelig om terug te wisselen, en dat vond ik best zonde. En ik weet haast wel zeker dat ik nog wel eens in Polen terug kom. We gingen om 11uur met de trein richting het vliegveld (nog geen 18 minuten en je bent op het vliegveld, en een kaartje kost 8 zloty per persoon).

We gingen iets eerder door de gate, en konden zelfs bijna een kwartier eerder instappen. Helaas regende het best wel hard, precies op het moment dat we moesten instappen. Ik maakte nog snel een foto. Dit keer zaten we helemaal achterin op rij 33. Persoonlijk vond ik dit een stuk fijner tijdens het vliegen. Het uitzicht vanuit het vliegtuig naar buiten was werkelijk prachtig.

Hierboven een foto van toen we op hoogte waren. Uiteindelijk kwamen we ruim 20 minuten eerder aan in Dortmund. Het was een heerlijke terugreis. Papa stond ons al op te wachten en samen gingen we bij de Mac even koffie drinken. Daarna reden we door naar huis. We waren rond 6uur thuis.

Het was een hele mooie korte vakantie, en heb veel doelen van mijn bucketlist kunnen afvinken. Eigenlijk kijk ik nu al uit naar mijn volgende reis. Maar waar die naar toe zal gaan weet ik nu nog niet.

Vraag: Ben jij wel eens in Krakau geweest?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Plog: Krakau #2

  1. nog nooit in Krakau geweest maar het klinkt wel heel interessant, zeker voor mijn dochter.
    Dat ijsje ziet er overigens heerlijk uit hahahahahaha

    1. Echt de moeite waard! Het is een prachtige stad, met een prachtige omgeving. ijsje was ook erg lekker. En ze blijven hard, en smelten nauwelijks 🙂

  2. Ik ben benieuwd naar je verslag over Auswitz…. En leuke plogs meid! Zo te zien had je het leuk daar in Krakau!
    Leuk !!! Ik zou echt een keer naar Krakau willen gaan! Wie weet komt er nog een keertje van 🙂

    1. Dankjewel 🙂 Ja was ook erg mooi, Krakau is echt de moeite waard om naar toe te gaan. Het verslag over Auschwitz ga ik vandaag schrijven, en komt in de loop van de aankomende weken online. Was erg indrukwekkend moet ik zeggen.

Comments are closed.