Pierogi met gehakt en ui – Food Friday

pierogi

Als je al eens in Polen bent geweest dan heb je vast al eens pierogi gehad. Een poolse specialiteit, waarbij je heel veel verschillende smaken kunt krijgen. In dit artikel laat ik de meest bekende zien met gehakt en ui. Dit vind ik één van de lekkerste poolse gerechten, en ik kan dit recept dan ook zeker aanraden aan iedereen! Benieuwd hoe je dit maakt, ik leg het uit in dit artikel.

Dit recept vind ik veruit het lekkerste wat we van de poolse gerechten zelf maken. Ik ben dol op de pierogi met gehakt en ui. Daarbij serveren wij altijd tomatensaus, maar dit zou je ook weg kunnen laten. In Polen heb ik dit bijvoorbeeld met gesmolten boter gegeten. De boter daar is heel anders dan hier in Nederland, en veel smaakvoller.

Pierogi

Wat heb je nodig om dit te maken?
– 500 gram bloem
– Snufje zout
– 4 eieren
– Water (ongeveer 8 eetlepels)
– 500 gram gehakt
– 3 uien
– Peper, zout, paprika poeder

 photo _DSC8179_zpst3nnimzy.jpg~original

Allereerst maak je het deeg. Meng de bloem, zout, ei, en water met elkaar tot een soepel zacht deeg. Het water doe je er op het gevoel bij, soms heb je meer nodig, soms minder. Daarna laat je het deeg ongeveer 20 minuten rusten. In die tijd kun je het gehakt met de ui bakken. Snipper de ui fijn, en bak de gehakt mooi bruin. Voeg zout, peper en paprikapoeder toe, en zorg dat de vulling goed gekruid op smaak is.
Tijd om het deeg uit te rollen, en hier een rondje mee uit te knijpen. Dit doen wij zelf met een beker. Doe een ruime schep van de gehakt in het midden van het deeg en vouw hem dicht.
 photo _DSC8181_zpseusnmpgv.jpg~original
Maak met een vork de rand extra goed dicht. Hierdoor creëer je ook een leuk rand effect. Dan is het tijd om een grote pan met water op te zetten, en deze aan de kook te brengen.
 photo _DSC8189_zpsqml8swnx.jpg~original
Serveer met tomatensaus, en smullen maar! Binnenkort zal ik ook een zoete variant van pierogi met jullie delen. Die is vooral heel lekker als het warm is.

Eetsmakelijk!

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Pierogi met gehakt en ui – Food Friday

Comments are closed.