Personal | Tussen wal en schip

jurkje yaya women

Tussen wal en schip vallen, iets waar ik niet alleen tegen aan loop! Heel veel jongeren kampen met hetzelfde probleem. Het vinden van een huis is anno 2021 niet echt een hele makkelijke, of dat nu gaat om een huurhuis of een koophuis.

Iets waar ik eigenlijk al een hele tijd tegenaan loop. Mijn inkomsten per maand zijn te onzeker terwijl ik een huurhuis prima een jaar vooruit kan betalen (en zelfs de andere vaste lasten). Maar omdat mijn inkomsten per maand teveel schommelt kom ik niet in aanmerking voor een huurhuis maar kan ik ook niet kopen als starter.

Geen eerlijk start op deze manier!

Ik snap het aan de ene kant wel want ze nemen wel een gok door iemand een huurhuis te geven als de maandelijkse inkomsten zo onwijs schommelen. Maar als ze de mogelijkheid geven om je huur bijvoorbeeld een jaar vooruit te betalen of een half jaar, kan tik ik dat gewoon even af. Want in die situatie zit ik momenteel wel. Ik zou prima een jaar vooruit kunnen betalen inclusief alle vaste lasten, maar omdat mijn maandelijkse inkomsten teveel schommelen (lang leve zzp’er zijn) willen ze dat risico niet nemen.
seleniet theelichthouder

Op dit moment val ik precies tussen wal en schip eigenlijk. Nu zou je denken, als je spaargeld hebt, waarom kijk je dan niet om iets te kopen in de toekomst. Dat is ook zeker het plan maar als ik de hypotheek berekening invul dan is ook daar op dit moment niets mogelijk. Dat zou alleen mogelijk zijn als ik het geld voor het huis al bijna bij elkaar heb gespaard, want ook die hypotheek wordt niets door mijn schommelende inkomsten.

Op een zolderkamertje dan maar..

Klinkt dramatischer dan het is hoor, want ik heb het echt heel goed bij mijn ouders. Heb alle ruimte en mogelijkheden om te sparen, heb op een paar grote meubels en apparaten de rest van mijn uitzet al helemaal compleet. Kan mijn webshop runnen vanuit zolder en een extra kamertje in huis en ik mag echt nergens over klagen. Maar toch, over een paar maanden wordt ik 28 en ik woon nog altijd bij mijn ouders. En dat eigenlijk alleen maar omdat ik door mijn ziekte (ziekte van Crohn) niet ergens fulltime in dienst kan zijn omdat ik dat lichamelijk niet trek. Daarom ben ik vorig jaar juli begonnen met mijn eigen bedrijf.

Daarbij weet ik ook dat ik niet de enige ben die in zo’n situatie zit. Er zijn best veel jongeren (die schijn je te zijn tot je 35e) die nog bij hun ouders, of dat nu draait om geld, tussen wal en schip vallen of omdat ze het gewoon fijner vinden om bij hun ouders te blijven.

Deze blog is niet bedoelt als klaagmuur of om heel negatief te zijn, maar ik vind wel dat de politiek hier aandacht aan zou moeten besteden. Goedkopere woningen voor starters, zowel huur als koop. Als mensen een huurhuis van 500 tot 900 euro kunnen huren, dan moet er ook ruimte zijn om een huis te kopen, want aan een hypotheek ben je per maand vaak vele minder kwijt! Want waarom zou je dat geld wel aan een huurhuis kunnen betalen maar niet aan een hyptoheek? Right..

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Personal | Tussen wal en schip

 1. Ik begrijp jou helemaal.
  Erg lastig.
  Hoop dat het toch snel zal lukken….
  Kan jij door jou ziekte geen urgentieverklaring krijgen…..
  Dat zou al heel erg veel schelen.
  Als jij dit kan krijgen en een speciale indicatie bv. om zorg te krijgen dan zou je zorg kunnen krijgen en hulp in de huishouding….
  Ik noem maar even iets en missichien heb je er al over nagedacht.
  Ik ga hier verder op jou blog niet op in want het is privé….

  Succes en een fijne dag 😉

 2. Ja ik snap het hoor. Ik zag het zelf ook gebeuren bij mijn schoonzus. Haar is het wel gelukt om iets te vinden een paar jaar geleden. Daarentegen heeft ze ook een vast inkomen. Maar dan nog is dat heel lastig. Kom jij niet in aanmerking voor een WIA of Wajong uitkering? Dat zou een deel van dit probleem wellicht kunnen oplossen.

  1. Bedankt voor je reactie! Nee kom niet in aanmerking voor een WIA of Wajong uitkering. Wie weet wat de toekomst brengt en ik spaar lekker door hier op de hele zolder verdieping maar het is en blijft frustrerend om echt tussen wal en schip te vallen. Maar ik blijf positief, ben in ieder geval mega gemotiveerd om mijn bedrijf te laten groeien en hopelijk in de toekomst daardoor wel in aanraking te komen. (schijnt dat je met een eigen bedrijf 3 jaar moet kunnen laten zien bij zowel banken als woningbouwverenigingen), dus keihard knokken de komende maanden!

Comments are closed.