Persbericht | Tips om meer te lezen in 2021

minimaliseren, winactie

Een nieuw jaar betekent voor velen een frisse start vol goede voornemens. We maken eindeloze lijstjes met dingen waar we onder andere meer van willen in het komende jaar; van gezonder eten, meer vrienden bezoeken, meer sporten tot meer lezen. Want iedereen wil het jaar goed beginnen, toch? Dat het moeilijk is om goede voornemens vol te houden, is een feit. Nextory, de digitale abonnementsdienst met audioboeken en eBooks voor het hele gezin, geeft je daarom alvast 10 tips om ‘meer lezen’ in 2021 vol te houden.
‘Te dik’, ‘geen tijd’ of ‘een te ingewikkeld boek’. Het zijn excuses die worden gebruikt om het ‘niet lezen’ te rechtvaardigen. Maar dankzij de komst van apps met lees- en luisterboeken kom je daar anno 2021 toch echt niet meer mee weg. Want wat blijkt? Maar liefst een derde van de Nederlanders ‘leest’ meer sinds de introductie van boeken in luistervorm. Een even grote groep ‘pakt’ vaker een luisterboek dat zij anders ‘te dik’ zou vinden en bijna drie op de tien gaat eerder voor een ‘ingewikkeld’ boek. Voor het eBook geldt: vier op de tien Nederlanders gaat vaker een boek te lijf dat zij anders ‘te dik’ of ‘te zwaar in gewicht’ zouden vinden.
En daarbij komt dat maar liefst een derde van de Nederlanders zich slimmer voelt na het lezen of luisteren van een boek. Reden te meer om van dat goede voornemen werk te maken, toch? Nextory geeft je graag wat tips om iedere dag wat pagina’s om te slaan.

10 tips om meer te lezen

 1. Is geen tijd je excuus? Zorg ervoor dat je dat boek binnen handbereik hebt en lees of luister tijdens het wachten, je wandeling, je workout of in de supermarkt. Het voordeel van een app met audio- en eBooks is dat je ze kunt ‘lezen’ waar en wanneer je maar wil.

 2. Maak lezen onderdeel van je dagelijkse routine en plan realistische leestijd in, al zijn het maar een paar bladzijden per dag. En lees 1 boek tegelijk, want multitasken is leuk, maar niet handig tijdens het lezen. Hierdoor kan je er niet helemaal in opgaan en verward raken door verschillende verhaallijnen.

 3. Maak je maandelijkse leesdoel concreet. Nextory is als de Runkeeper voor boeken en helpt graag je doelen te bereiken. Met hun ‘Book Challenge’ feature kan je gemakkelijk doelen stellen voor de hoeveelheid lees- en luisterminuten per maand. Kies het aantal boeken dat je in een bepaalde tijd wilt voltooien en Nextory doet de rest. De app herinnert je namelijk aan jouw eigen gestelde doelen via push notificaties.

 4. Juiste moment, juiste plek. Lees alleen wanneer je er energie voor hebt. Zes op de tien Nederlanders hebben voorkeur voor een dagdeel om te lezen of te luisteren, en voor de overgrote meerderheid is de avond bij uitstek het geschikte moment. Dit is dan ook het moment waarop men het meest energie en concentratie heeft om te lezen en/of te luisteren. Is dat voor jou ook zo? Plan je dag dan zo in, dat je in de avonden vrij houdt om te lezen.
  minimaliseren, winactie

 5. Combineer een luisterboek met andere activiteiten. Tijdens een wandeling, in de auto of in het openbaar vervoer. Dit zijn uitgelezen momenten om dat luisterboek van de spreekwoordelijk plank te pakken. Luisterboeken worden vaak geluisterd tijdens het uitvoeren van huishoudelijke klusjes, zoals koken, schoonmaken, de was, de afwas, strijken of stofzuigen.

 6. Kies jouw favoriete plekje. Thuis op de bank, in bed, in het park of op het strand. En ‘lees’ een luisterboek. Want met een koptelefoon op kan je heel gemakkelijk de buitenwereld van je afsluiten.

 7. Creëer de juiste setting: zet externe prikkels als radio en tv uit en ga compleet op in je boek. Het is goed voor je geest, je zintuigen en je geestelijke gezondheid om in het verhaal ‘te verdrinken’. Maak lezen leuk!

 8. Vraag vrienden voor aanbevelingen en lees de boeken die je aanspreken. Dankzij de feature ‘Reading Diary’ van Nextory krijg je ook nog eens inzicht in jouw favoriete genres en weet je voor de toekomst welke boeken het beste bij jou passen.

 9. Spreek met een vriend/vriendin af hetzelfde boek te lezen en plan een ‘koffiedate’ om het boek te bespreken. Zelfs een kleine ‘boekenclub’ zorgt voor de spreekwoordelijke stok achter de deur.

 10. Ben je gestart met een boek, maar vind je dat boek toch niet zo leuk als verwacht? Dwing jezelf niet deze te voltooien. Stop met lezen en begin opnieuw met een ander boek dat je wel aanspreekt.

Nextory: audio- en eBooks voor het hele gezin

Met Nextory kom je alvast 1 stap dichterbij je doel. Nextory is een flexibel, maandelijkse streaming service dat onbeperkt toegang geeft tot duizenden nationale en internationale boeken in audio en geschreven vorm. Sinds 1 december hebben fervente Nederlandse lezers en luisteraars toegang tot een catalogus met meer dan 200.000 nationale en internationale kinderboeken, romans, kookboeken, zelfhulpboeken, fictie boeken, stripboeken en meer. Geheel afgestemd op het Nederlandse publiek, vind je hier ook Nederlandse bekende titels zoals Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, Juf Braaksel van Carry Slee, Bonuskind van Saskia Noort en Confettiregen van Splinter Chabot.

Introductievoordeel voor de eerste leden
Benieuwd naar Nextory? De streaming service is nu voor 30 dagen gratis te proberen. Na 30 dagen wordt je abonnement automatisch omgezet in een betaald abonnement. Voor het Gold membership betaal je in dat geval in plaats van €11,99 slechts €9,99 totdat je je abonnement stopzet. Voor een gezinsbundel betaal je €14,99 (2 gebruikers), €19,99 (3 gebruikers) of €23,99 per maand (4 gebruikers). Aanmelden kan vanaf vandaag via www.nextory.nl

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.