Ook jij kan slachtoffer worden van Cybercrime – Mijn verhaal!

slachtoffer worden van cybercrime

Vandaag een serieus onderwerp op mijn blog, namelijk Cybercrime! Zelf ben ik helaas ook slachtoffer geworden van Cybercrime en daarom wil ik jou waarschuwen met dit artikel. Want ook jij kunt slachtoffer worden, het kan letterlijk iedereen overkomen!

Cybercrime klinkt heel serieus en dat is het eigenlijk ook. Zelf ben ik er van overtuigd dat jij niet de gevaren ziet en dat je vast ook denkt dat het jou niet kan overkomen. Maar dat kan dus wel, want het is mij ook overkomen. Door mijn verhaal te delen hoop ik jullie bewust te maken van de gevaren die schuilen in het gebruik maken van social media. Want wist je dat criminelen zoveel meer kunnen met je profielfoto dan dat jij denkt?

Slachtoffer worden van cybercrime

Het was 7 mei 2016, een doodnormale dag totdat ik een berichtje kreeg van een meneer die had opgemerkt dat mijn profielfoto op facebook werd gebruikt voor criminele activiteiten. Ik kreeg meteen de kriebels zal je vast wel begrijpen! Na zo’n 15 minuten werd duidelijk dat er al met al zo’n 20 facebook accounts waren aangemaakt onder mijn naam en ongeveer de helft van deze accounts maakte ook gebruik van een oude facebook profielfoto van mijn eigen facebook. Toen ik een aantal accounts had aangeklikt zag ik al gauw een andere foto voorbij komen, namelijk een instagram foto waarin ik deelde dat ik mijn rijbewijs had gehaald. Een dood onschuldige foto werd gebruikt om mensen op te lichten en valse festival kaartjes te verkopen. Binnen een uur had ik alle account gerapporteerd bij facebook en werden die allemaal binnen 24uur van facebook verwijderd. Maar helaas stopte het niet hierbij. Ik kreeg een mailtje van een vrouw die beweerde festival kaartjes bij mij gekocht te hebben en deze nooit ontvangen te hebben. Ik wist dus van niks, want ik had immers nooit festival kaartje verkocht, laat staan dat ik ooit naar een festival geweest was! Het bleek dat zij op 16 april (2016) al een kaartje bij deze crimineel had gekocht en wilde haar geld terug. Tijdens mijn mailcontact met deze vrouw heb ik uitgelegd dat ik deze persoon niet ben en dat mijn profielfoto’s werden gebruikt om mensen op te lichten.

En dan moet je ineens aangifte doen!

Omdat ik nu van meerdere mensen een berichtje ontving dat mijn gegevens (mijn foto’s en voornaam en achternaam) gebruikt werden om mensen op te lichten, moest ik aangifte gaan doen. Zelf had ik hier niks mee te maken en werden mijn gegevens misbruikt door iemand. Op 8 mei 2016 deed ik aangifte bij de politie en had ik een lang gesprek met een politiemedewerker. Daarvoor had ik al mijn foto’s die werden gebruikt uitgeprint en de chatgespreken met de andere slachtoffers ook. Hierdoor kon de politiemedewerker aan aangifte opzetten en de desbetreffende personen opzoeken in hun systeem. Helaas vonden ze nog geen matches en bleken de mensen die zijn opgelicht nog geen aangifte te hebben gedaan. Mochten ze nu een aangifte van oplichting krijgen en mijn foto’s en gegevens daarbij linken dan zien ze dat in slachtoffer ben van identiteitsfraude.
slachtoffer worden van cybercrime

Hoe ook jij slachtoffer kunt worden van cybercrime

Helaas kwam ik destijds tijdens mijn onderzoek ontzettend veel slachtoffers tegen. Hele normale mensen zoals jij en ik kunnen slachtoffer worden. En denk alsjeblieft niet dat het jou niet overkomt, want ook jij kunt het slachtoffer worden zonder dat je het door hebt (zoals ik mijn geval). Op internet zijn talloze forums en groepen waarbij mensen slachtoffer zijn van oplichting en/of identiteitsfraude. Het is daarom ontzettend belangrijk dat als je dit opmerkt je hier ook echt aangifte van gaat doen. Alleen dan kunnen ze de dader of daders te pakken krijgen!

Tips om het te voorkomen

Een echte concrete tip om het helemaal te voorkomen van mijn situatie heb ik op dit moment niet. Criminelen gebruiken werkelijk elk soort foto, maar foto’s waarin jij je identiteit (id kaart/paspoort/rijbewijs/papieren/etc) laat zien zijn ze natuurlijk dol op. Pas daarom echt heel goed op hoe je dit deelt en of je het deelt. Maar belangrijke informatie zoals persoonsgebonden nummers (wachtwoorden, inloggegevens etc) onherkenbaar of deel ze liever helemaal niet. Ook al was mijn rijbewijs niet goed herkenbaar in beeld toch is deze foto gebruikt om het vertrouwen in anderen te wekken.

Maar beter nog is om niet zomaar aan te nemen dat iets wat jij online koopt ook echt is. Bied iemand het voor een belachelijk lage prijs aan waarbij iets nagenoeg gratis is, koop het dan niet! Ik wil niet zeggen dat iedereen een crimineel is die deze trucjes toepast, maar de kans is wel een stuk groter. Zie je bijvoorbeeld kaartjes van de efteling voor maar 5 of 10 euro per stuk, ga dan eerst na hoe betrouwbaar deze verkoper is. Hetzelfde geldt voor festivalkaartjes, concertkaarten, auto’s, elektronische apparaten en letterlijk alles wat je je kunt bedenken!

Tegenwoordig zijn er ook verschillende reclames op de televisie waarbij men waarschuwt voor inbraken, diefstal en andere criminele activiteiten. Zo heeft de rijksoverheid speciaal een website gemaakt waarop ze tips delen om verschillende criminele activiteiten te voorkomen.

Door deze gebeurtenis ben ik zelf veel voorzichtiger geworden in wat ik deel en wat niet. Maar ook mijn koopgedrag is totaal veranderd. Ik koop nu enkel nog iets in een winkel of online bedrijf die aangesloten is bij bepaalde webshop keurmerken. En als ik iets echt niet vertrouw, of meer informatie ergens over wil, kijk ik eerst op internet naar informatie over het bedrijf/webshop. Kleine moeite die veel verschil kan maken! Samen kunnen we cybercrime een halt toe roepen.

Heb jij wel eens te maken gehad met cybercrime?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Ook jij kan slachtoffer worden van Cybercrime – Mijn verhaal!

    1. Daar heb je zeker gelijk in! Het is in iedergeval belangrijk dat het gemeld wordt bij de politie. Vroeg of laat maken ze fouten en kunnen ze gepakt worden!

Comments are closed.