Onthaasten in deze snelle maatschappij

outfit koude zomerse dagen

We zijn altijd maar bezig, geen tijd om af te spreken met vrienden(innen), haasten om van alles te regelen, geen tijd meer om te genieten van het hier en nu. Niet zo gek dat je aan het einde van de dag helemaal uitgeput bent en zou willen dat het anders was. Ik ook hoor, tot ik hoorde van slow leven. En jij kan dat ook!

Slow leven zou de sleutel zijn tot geluk en gezondheid want in een langzamer tempo leven, leven we meer en krijgen we de kans om echt te genieten en op te gaan in het nu. Minder stress lijkt mij echt heerlijk en tijd hebben om met anderen af te spreken en te genieten van het leven is iets waar ik echt naar verlang.

Slow leven

De Slow beweging is in 1986 ontstaan met de opkomst van de slow food beweging. Het doel is om je te leren om te onthaasten. Slow leven wil niet zeggen dat je je baan op moet geven en je moet gaan luieren. Nee juist niet! Door te zorgen voor evenwicht en goed plannen, overdenken, observeren en de nadruk te leggen op wat echt belangrijk is. We gaan voor niet sneller iets doen, maar iets beter doen en daardoor productiever worden.

Hoe kun je onthaasten?

Klinkt heel lastig maar je kunt op verschillende manieren onthaasten, precies wat jij prettig vind. Bij mindfullness leer je je te concentreren op de magie van het moment in plaats van te piekeren over het verleden of je zorgen maken over de toekomst. Het is een krachtig en effectief middel om een aangenamer tempo te ontwikkelen. Het helpt je bij het stoppen van continu dingen proberen na te jagen, iets nog beter te doen, maar leert ons dankbaar te zijn en te accepteren wat je hebt.

Simpele manieren om te onthaasten


– Ademhalingsoefeningen
Door je te concentreren op je ademhaling en langzaam en diep te ademen krijg je lichaam meer zuurstof en wordt je hartslag rustiger en je bloeddruk stabieler wordt. Hierdoor wordt je kalmer en ontspannen.

– Ga voor rustgevende bezigheden
Voorbeelden zijn; schrijven, schilderen – tekenen – inkleuren, breien, puzzelen, lezen.

– Fotograferen
Richt je letterlijk op het hier en nu door te fotograferen. Denk aan de kleine dingen er om heen zoals kleuren, lichtinval, schaduwen etc. Kijk eens wat je nu wel opvalt wat je anders over het hoofd ziet.

– Yoga
Deze langzame lichaamsbeweging, zorgen oor een kalmerende werking op de geeft, versterkt je lichaam en verbeterd je houding, evenwicht en lenigheid. Door langzaam te bewegen en diep te ademen krijg je meer zuurstof in je bloed, stijgt je energieniveau, kunnen afvalstoffen worden afgevoerd en gaat de gezondheid van je hard naar boven en het stresshormoon daalt.

– Zwemmen
De effectiefste manier van bewegen, waarbij je je hele lichaam traint en je in staat bent om te ontspannen en onthaasten.

– Wandelen
Geniet van de natuur om je heen, zonder tijdsdruk of doel om optimaal te onthaasten.

We hoeven niet altijd bereikbaar te zijn, niet 24uur 7 te werken of bezig te zijn. Geniet van dat wat je hebt, geen druk of gerace tegen de klok. Stil staan en genieten is zo belangrijk, zeker in de snelle maatschappij waar we nu in leven! Neem jij wel voldoende de tijd om tot rust te komen en even niets te moeten doen?

Wat doe jij om te ontstressen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

5 thoughts on “Onthaasten in deze snelle maatschappij

  1. Fijne tips om het rustiger aan te gaan doen want hier is en moet alles erg gehaast….

    Een mooie dag 😉

Comments are closed.